SİYASET SOSLU NAMAZLAR * “NAMAZGAH SEÇİM PROPAGANDASI YERİ DEĞİLDİR” * 313 Rakamlı Enderun Teravih Namazı Hakkında Yorum:

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı “Yenikapı’da Enderun Teravihi” programı sonrasında yaptığı konuşmaya tepki gösterdi. Sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Maun Suresi’ni hatırlattı.

“NAMAZGAH SEÇİM PROPAGANDASI YERİ DEĞİLDİR”

İYİ Partili Oral’ın açıklamaları şöyle:“Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen “Yenikapı’da Enderun Teravihi” programına on binlerce vatandaşımızla birlikte Sayın Cumhurbaşkanımız da katıldı. Yüce Allah samimiyetle namazlarını kılan kardeşlerimizin namazlarını kabul etsin.

Ancak…Ancak, namaz alanında vatandaşın önüne çekilen bariyerler ve Sayın Cumhurbaşkanımızın namaz sonrası hitabı maalesef ne Ramazan’ın ruhuna ne de İslam’ın mesajına yakışan bir halde olmuştur.

Vatandaşa “22 gün” diyerek seçimi işaret etmenin yeri namazgah değildir.İstanbul’u “Konstantinopol” olarak kim görmeyi istiyorsa onun karşısına dikilmek boynumuzun borcudur. Ancak ortada böyle bir şey yokken, toplumu kutuplaştıracak böyle sözleri sarfetmek biraz öncesinde “Amenerrasulü” okuyan dile yakışmamıştır.

“YAZIKLAR OLSUN O NAMAZ KILANLARA Kİ…

“Bir Müslüman Türk olarak soruyorum: Sayın Cumhurbaşkanımız alnını secdeden kaldırdıktan hemen sonra namaz için toplanmış insanlara, seçim propagandası yaparken içi rahat etmiş midir? Diyanet İşleri Başkanımız bu durumdan rahatsız olmamış mıdır?“…

Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, Onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar (namazlarıyla) gösteriş yaparlar…” Maun, 4-6 Yüce Allah bizleri namaz kılan ama Maun Suresinin işaret ettiği kullar olmaktan uzak tutsun.Yüce dinimizi siyasetin günlük değişen gündemine harcamayalım. Gelecek nesillere tertemiz bir dini yaşam bırakabilmek için bunu yapmamız şarttır.

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/iyi-partiden-cumhurbaskanina-namazda-siyaset-tepkisi-236721h.htm

Yilmaz Karahan / 03.06.2019
karahan.otugen@gmail.com

313 Rakamlı Enderun
Teravih Namazı Hakkında Yorum:


Bir kaç gün önce İstanbul’da sayın Diyanet İşleri Başkanı’nın imamlığında sözde 313 bin kişinin katıldığı “Enderun Teravih Namazı” kılındığına dair haberleri gördük. Güya bu namaz İstanbul’un fethinin 566. yıl dönümü dolayısıyla icra edilmiş ..

Bu ibadet türü ile ilgili bizim de bir yorumumuz vardır. Öncelikle kelimeleri açıklayalım;

Enderun; Osmanlı Devletine devşirme çocuklardan devlet adamı yetiştirmek için açılmış bir okuldur. Yani bu okulda yetişenlerin soyu Türk değildir. Aynı zamanda Müslüman olmayan ancak Müslüman yapılan kişilerdir.

Teravih Namazı: Ramazan Ay’ında yatsı namazından sonra kılınan 20 rekatlık namazdır. İmamların içtihadına göre teravihin cemaatle kılınması sünnet olduğuna dairdir.

Enderun Teravihi ise; Enderun da yetişmiş imamların kıldırdığı teravih namazıdır. Enderun teravihli namazın her 4 rekatında dini ilahiler ve kasideler söylenerek cemaate coşku verilir. Bu namaz 17-18 yüzyılda Buhurizade Mustafa Itri döneminde daha da benimsenir hale dönüşmüştür. Ve Saray geleneği haline dönüşmüştür.

İslami bir gelenek olan teravih namazı hakkında olumsuz bir görüşüm yoktur. Biz de müsait olduğumuzda teravih namazlarını kılarız. Beni rahatsız eden husus teravih namazını enderunlaştırma çabasıdır. Asıl sorgulamak istediğim ve yorumlamak istediğim husus ise 313 meselesidir:

Teravih Namazı neden 313 bin kişi ile kılınmak istenmiştir?
313 rakamının kutsiyeti ve beklentisine dair bir mesaj mı verilmek istendi?

313’ün kutsiyeti, denildiğine göre Bedir Savaşında 313 mücahidin kafirlere karşı savaşması ve bu 313 rakamının da Kur’an-ı Kerim’in 3. suresi(Ali İmran) 13. ayetinde Bedir Savaşından bahsetmesi olarak da gösterilmektedir.

Ayrıca Mehdi (a.s.) geldiğinde kendisine yardımcı olacak 313 askerin olacağına dair söylentidir. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; nüzul sırasına göre Kur’an-ı Kerim’in 3. suresi Müzemmil süresidir. Ali İmran suresi ise nüzul sırasına göre 86. suredir.

İznik de İncil’i düzenleme ve Hrıstiyanlık ile ilgili karar verilmesi için Dünya’nın her yerinden katılan papaz sayısı da 313’tür. Kurtuluş için Mehdi’nin gelmesini beklemek ve ona asker olma düşüncesine katılmam mümkün değildir.

Mehdi ile ilgili yorumu merhum Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk yapıyor:
“Bugünkü İslam dünyasında yaşayan şekli ise Yahudilik ve Hristiyanlık’taki mesih (kurtarıcı) inancının Müslüman kitlelere aktarılmışıdır. Mehdi inancı gerekeni yapamayan veya yapmayanların avunmasını sağlayan bir ütopyadır. Bu inanç bekleme esastır. Eskiden ezildiğinin farkında olamadığı veya ezilmeye karşı çıkacak imkân bulamadığı için hır çeken kitle, mehdî inancıyla, kahır çekmeyi, aldatılmayı bizzat kendi eliyle imanlaştırmış olmaktadır. Bunun içindir ki mehdî inancından, daha doğrusu mehdi hayal ve aldanışından kurtulamayan kitlelerin kalkınması, ilerlemesi mümkün değildir. Mehdî inancı atılım, üretim, gelişim ruhunu felce uğratan hurafedir.Bu hurafeye destek olarak ortada dolaştırılan hadis patentli sözlerin tümü uydurmadır.”

Diyorum ki, 313 bin kişi ile Enderun Teravih Namazı kılmanın asıl amacı bir güç gösterisi midir?

Esenlikler dilerim.

YILMAZ KARAHAN

This entry was posted in DİN-İNANÇ, Politika ve Gundem, YOBAZLIK - GERİCİLİK, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *