Bugün 22 Mart Dünya Su Günü. Temiz su kaynaklarının önemine dikkat çekilen bu farkındalık günü Birleşmiş Milletler tarafından 1993’te ilan edildi.
Ben de bugünü sana denizlerimizi istila eden ve yüzlerce yıl doğada kalarak temiz suyumuzu kirleten plastik gerçekleriyle hatırlatmak istiyorum.
İşte bunlardan bazıları:
Her yıl denizlerimize yaklaşık 12 milyon ton plastik karışıyor.
Bu, dakikada bir kamyon dolusu plastik demek.
Bilim insanları 700 deniz canlısı türünün okyanuslardaki plastiklerden etkilendiğini belirtiyor.
Deniz kuşlarının yüzde 90’ının, deniz kamplumbağalarının üçte birinin midesinde plastik var. Balina ve yunus türlerinin yarısından fazlası plastik tüketiyor.
Akdeniz’den alınan derin deniz örneklerinin yüzde 92,8’inde plastik saptandı. Akdeniz Havzası’nda 4 metrekareye 1 plastik atık düşüyor.
Plastik kirliliğiyle mücadelede kararlı olmak ve birlikte hareket edebilmek çok önemli. Bunun için, bireylere, şirketlere ve devletlere ayrı ayrı görevler düşüyor.
Plastiksiz bir gelecek için verdiğimiz mücadele iki imza kampanyasıyla devam ediyor. Şimdi sen de imza ver, bu büyük hareket seninle büyüsün.
greenpeace-kullan-at-plastikler-yasaklansin
1- AB’de yasaklanan tek kullanımlık plastiklerin (plastik pipet, tabak, çatal, kaşık, kulak çubuklarıyla, köpük gıda kapları ve bardaklar) Türkiye’de de yasaklanması için İMZA VER:
greenpeace-kullan-at-plastikler-yasaklansin
2- Büyük şirketlerin plastik ambalajlardan vazgeçmesi ve alternatif paketleme sistemlerine yatırım yapmaları için İMZA VER:
Plastik kirliliğine karşı atacağın her adım gezegenimize iyi gelecek… 💚🌍
Desteklerin için teşekkür ederim.
Nilay Vardar
Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu