Seyhan Avşar / 17 Mart 2019 Pazar
‘FETÖ borsası kurulduğu’ iddiaları üzerine
İstanbul adliyesinde ilginç gelişmeler yaşandı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nda görevli Cumhuriyet Savcısı Lütfi Karabacak’ın ve yaklaşık bir ay önce Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’ndan, Faili Meçhul Suçlar Bürosu’na gönderilen Cumhuriyet Savcısı İsmet Bozkurt’un açığa alındığı öğrenildi.
Açığa alınan savcıların tahkikak aşamasını yürüttükleri FETÖ dosyalarında para karşılığında şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verdikleri iddia edildi. Savcılar hakkındaki soruşturmayı Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz’ın yürüttüğü öğrenildi.
Kamuoyunda, nüfuzlu örgüt üyeleri için “FETÖ borsası kurulduğu, FETÖ şüphelileri hakkında para karşılığı takipsizlik kararı verildiği ve yine bazı FETÖ üyelerinin para karşılığı itirafçı adı altında serbest bırakıldığı” iddiaları gündemden düşmezken adliyede ilginç gelişmeler yaşandı. Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nda görevli Cumhuriyet Savcısı Lütfi Karabacak ve Faili Meçhul Suçlar Bürosu’na gönderilen Cumhuriyet Savcısı İsmet Bozkurt açığa alındı. Savcıların, polisin takibe aldığı FETÖ’cülerle konuşmalarının dinlemeye takıldığı, haklarında bir avukatın şikâyette bulunduğu ve takipsizlik kararı için “para pazarlığı yapıldığı” ileri sürüldü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın konuyla ilgili soruşturma başlattığı, savcıların HSK 2. Dairesi tarafından açığa alındığı öğrenildi.
Önce kızağa sonra açığa
Açığa alınan Cumhuriyet Savcısı İsmet Bozkurt çok kritik soruşturmaları yürüten bir isimdi. Barış Akademisyenleri, Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmalarından tanınan Bozkurt, Rixos otellerinin sahibi olan ve bir dönem Fethullahçılar içerisinde yer aldığını itiraf eden işadamı Fettah Tamince hakkında da “kovuşturmaya yer yoktur” kararı verdi. Bozkurt son olarak GENPA İcra Kurulu Başkanı Fatih Erdem hakkında, “FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan iddianame hazırladı. İddianamenin basında yer almasından kısa bir süre sonra Bozkurt’un, görev yeri değiştirildi. Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’ndaki görevinden alınan Bozkurt Faili Meçhul Suçlar Bürosu’nda görevlendirildi.
HSYK soruşturması
Açığa alınan bir diğer isim olan Lütfi Karabacak hakkında ise 2005 yılında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından bir soruşturma yürütüldü. Soruşturma sonucunda HSYK tarafından Karabacak’a yer değiştirme cezası verildi. Uzun yıllar sonra İstanbul’da göreve başlayan Karabacak MİT TIR’ları davasında duruşmaya iki gün kala değişen İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ikinci heyetinin duruşma savcısı olarak görev yaptı. Cumhuriyet Savcısı Lütfi Karabacak, FETÖ’nün yargı yapılanması kapsamında yargılanan eski savcı Turhan Turunç’un, pişmanlık göstererek samimi beyanlarda bulunduğu ve örgütün yapısının çözülmesine katkı sağladığı gerekçesiyle etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmasını istedi. Bu karar tartışmalara neden oldu. Telefonla ulaştığımız Karabacak kendisine açığa alındığına dair resmi bir belgenin tebliğ edilmediğini aktardı.
Eski hakime yeni dava
Para karşılığı, FETÖ’cüleri bıraktığı ileri sürülen ve hakkında Menzil tarikatına yakın olduğu iddiaları bulunan eski Anadolu Adliyesi 5. Sulh Ceza Hâkimi Hasan Akdemir için bir dava daha açıldı. Dava açıldığına ilişkin haber dün Sabah gazetesinde yayımlandı. Akdemir’in FETÖ soruşturmaları kapsamında örgüte finansman destek sağladığı tespit edilen Azim Gayrimenkul A.Ş.’ye atanan kayyım kararını yedi tane daire karşılığı, rüşvetle kaldırdığı iddia edilmişti. Akdemir, FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan AKFA Holding’in yöneticisi Cahit Paksoy’u usulsüz şekilde tahliye ettiği daha sonra işadamı Fikret İnan’dan rüşvet aldığı ve tekrar almak için zorladığı iddiasıyla suçüstü yakalanması üzerine tutuklanmıştı. http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1298472/_ |