Ozan Çepni / 01 Şubat 2019 Cuma
Çocuk imam dönemi
Diyanet’in resmi sitesinde namazda cemaate imamlık yapabilme şartı olarak ‘dini bilgisi yeterli, akıl sağlığı yerinde ergen birisi olmalı’ bilgisi yer alıyor
Okuma yazma bilmeyen çocuklara yönelik 4-6 yaş Kuran kursları tartışma yaratan Diyanet’in çocuklardan oluşturduğu cemaatlere “çocuk imamlarla” namaz kıldırdığı ortaya çıktı. Diyarbakır Yenişehir İlçe Müftülüğü “Çocuk Cemaate Çocuk İmam” projesi başlattı.
Cumhuriyet’in ulaştığı Yenişehir Müftüsü Şevket Dilmaç, projeyi savunarak “Projemiz temel olarak eğitim amaçlı. Çocukların namazı sevmesi için başlattığımız bir proje. Kuran kurslarımızda namazı öğrenmeleri için böyle bir proje başlattık” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yaygın eğitimde çocuklar için yaş sınırı olarak “5 yaşını doldurmuş olmak” şartına karşın 4-6 yaş Kuran kurslarında ısrarcı olan Diyanet, “dindar nesil” için yeni projelere adım attı. Diyanet’in her il ve ilçede açtığı kursların ardından taşra teşkilatı da süreci bir adım ileri taşıdı. Diyarbakır’da Yenişehir İlçe Müftülüğü’nün “Çocuk Cemaate Çocuk İmam” projesi başlattığı ortaya çıktı. İmam kıyafeti giydirilen çocukların camide arkalarında saf tutan ve çocuklardan oluşan “cemaatle” namaz kılmaları dikkat çekti.
Yenişehir Müftüsü Şevket Dilmaç, projenin çocuklara yönelik Kuran kursları kapsamında başlatıldığını belirterek “Hocalar çocuklara namazı tarif etmesi için böyle bir projeyi gerek gördük. Öğreticilerimiz Kuran öğretirken nasıl eğitim verip talim yaptırıyorsa, namazı öğretirken de hareketleri gösteriyor. Bizim kurslarımıza, camilerimize kaydı bulunan çocuklar gelip imamlar, Kuran kursu öğreticileri yanında Diyanet mevzuatına göre namazı öğretiyoruz. Namazı öğretirken, Kuran öğretilirken oyunlar oynatıyoruz. Çocukların ilgisini çekecek şekilde eğitimin gereklerini yerine getiriyoruz. ‘Çocuğuma namaz öğret, Kuran öğret’ diyen vatandaşlarımızın çocuklarına namaz öğretiyoruz” ifadelerini kullandı.
Aklı yerinde olmalı
Diyanet’in resmi sitesinin “Namaz” bölümünde, namazda cemaate imamlık yapabilme şartı olarak “İmamlık yapacak kişinin, imamet ehliyetine sahip yani dini bilgisi yeterli, Kuran’ı güzel okuyan, akıl sağlığı yerinde ergen birisi olması gerekir” bilgisi yer aldı.
İlahiyat fakülteleri 8 yılda 4 kat arttı
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ilahiyat fakültesi sayısının 22’den 105’e çıktığını açıkladı. Erbaş’ın açıklaması son 8 yılda ilahiyat fakültesi sayısındaki artışın yaklaşık 4 kat arttığını ortaya koydu.
Kamu Denetçiliği Kurumu’nda düzenlenen “Din Eğitimi ve İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Çalıştayı”nda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Din eğitimi açısından sıkıntılı dönemler geride kalmış, mağduriyetler giderilmiş ve dini yüksek öğretim yapan fakültelerin sayısı 105 olmuştur. 2011’de, dekanlığım döneminde 22 ilahiyat fakültesi vardı. 8 yıllık sürede sayı 105’e çıktı. Fakültelerin 2018 yılı kayıt kontenjanı, 18 bini aşmış durumda” dedi. Erbaş, İLİTAM programlarının özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı mensuplarına ve personeline dini yüksek öğretim düzeylerini yükseltme imkanı da sunduğunu anlattı. [1]
4 yaşa bile türban
Zorunlu din eğitiminin 4. sınıfta başlamasına karşın
Diyanet bir yılda 48 ila 72 aylık çocukları camiye taşıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı, AKP iktidarının “dindar nesil” projesi kapsamında 4 yaşındaki çocuklara din eğimi vermeyi hızlandırdı.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, önceki gün ellerine pankart verilen çocuklarla camide etkinlik düzenledi. Diyanet, 4-6 yaş grubu çocuklara yönelik kurs sayısını 5 bine yaklaştırsa da Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) programlarında din eğitimi için en küçük yaş sınırının “5 yaşını tamamlanmış” olarak belirlendiği ortaya çıktı.
Hükümet, “dindar nesil” projesi kapsamında milyarlarca lira yatırılan imam hatiplerden beklediğini alamayınca, Diyanet gözünü 4-6 yaşındaki çocuklara dikti. Okul öncesi çocuklara yönelik din eğitimi yönelik ilk olarak 1999 yılında, Kuran kurslarına yaş sınırlaması getirilmiş ilköğretim 5. sınıftan küçük çocukların kurslarda resmi olarak eğitim alması sınırlandırıldı. Ancak, 2011 yılında yapılan değişiklikle yaş sınırlamasının kaldırılmasıyla, Diyanet 2013’ten başlayarak 4-6 yaş grubu çocuklara yönelik Kuran kursu projesi başlattı.
Pankartlı çocuklar camide
Son 2 yılda projeye hız verilirken, kursların sayısı 5 bine ulaştı. Diyanet verilerine göre, 48 ila 72 aylık çocukların kabul edildiği programda 2017-2018 eğitim-öğretim yılında kayıt yaptırılan çocuk sayısı 131 bin oldu.
Proje kapsamında Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Cami Çocuk Buluşması” adı altında önceki gün onlarca çocuğu Ahmet Hamdi Akseki Camiisi’ne götürdü. Ankara İl Müftülüğü tarafından düzenlenen programda okul çağı öncesindeki ve okuma yazma bilmeyen çocukların ellerinde “Çankaya Müftülüğü”, “Camiyi seviyorum”, “Diyanet çocuk diyor, 4-6 yaş Kuran kursu”, “Camiye gidiyorum” yazılı pankartlar yer aldı.
Erkek çocuklarına takke taktığı, kız çocuklarının ise tamamının başının örtüldüğü etkinlikte, Diyanet çocukların “Kuranıkerim tilavet ettiler, ilahi seslendirip, şiir okudular ve dua yaptılar” iddiasında bulunsa da hazırlanan videolarda çocukların yaşananları oyun gibi algıladıkları görüldü.
MEB: Yaş sınırı 5
Diyanet’in din eğitimine yönelik yaşı düşürme çabasına karşın MEB’in hazırladığı öğretim programlarındaki yaş sınırı dikkat çekti. Bakanlık zorunlu din eğitimini örgün eğitimde 4. sınıf düzeyinden başlatsa da, yaygın eğitim için hazırlanan öğretim programında Diyanet ile çelişen koşullar olduğu ortaya çıktı. MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından resmi yaygın eğitim kurumları için hazırlanan “Çocuklar için etkinliklerle Kur’an-ı Kerim eğitimi” programında “5 yaşını tamamlamış olmak” ve “Kursun amaçlarını yerine getirebilecek bedensel ve zihinsel özelliklere sahip olmak” programa giriş şartı sayıldı. MEB’in kriterlerine karşın Diyanet’in kurslarında yaş grupları arasında bir ayrım gözetmeksizin eğitime devam etmesi dikkat çekti. [2] |