GEÇMİŞİN İÇİNDEN * BİLİM TEKNOLOJİ * 172 Yıllık Bir Mucit: Thomas Alva Edison


11 Şubat 2019

172 Yıllık Bir Mucit:
Thomas Alva Edison

1847 yılında Ohio’da doğduğu günden 1931’de New Jersey’deki ölümüne kadar tam 1093 icadın patentini alan Thomas Alva Edison, hala dünyanın en çok patente sahip mucidi.

Ölümünün üzerinden 80 yıldan daha fazla geçse de o bir yandan hayattayken aldığı patentler ile hala hayatımızı değiştiriyor, bir yandan da onun patentini aldığı şeyler gelişerek yepyeni teknolojilere dönüşüyor. Bu yüzden ona “172 yaşında bir mucit” demek çok abartılı olmayacaktır. Herkes onu “ampulün mucidi” olarak tanısa da, onun yüzlerce icadı da en az ampul kadar önemli. Biz de bugün, Thomas Alva Edison’un doğum gününün şerefine, onun bizim hayatımızı değiştiren icatlarını sizler için bir araya getirdik. İyi ki doğdun Edison!

En Sevdiğiniz Film

Tabii ki yönetmen ya da yapımcı koltuğunda kendisi oturmuyor! Fakat sizin sevdiğiniz filmleri çeken filmli kameralar ve bu görüntüleri depolayan film kasetleri Edison’un sayesinde var. Onun icadı olan kinetoskop zaman içerisinde girdiği dönüşümle günümüzdeki filmlere ve filmli kameralara dönüştü. Dolayısı ile en sevdiğiniz film için önce Edison’a, sonra sırasıyla oyunculara ve yönetmenlere teşekkür etmeniz daha doğru olacaktır.

7/24 Elektrik Erişimi

ABD’nin enerji santrali Edison tarafından kurulmuştur. Burada üretilen elektrik ise 82 eve yetecek kadar bir miktardaydı. Bu elektriği aktarmak için ilk enerji nakil hattını oluşturan da yine Edison’dur. Doğru Akım (DC) aktarımı yapılan bu kablolar kayıp miktarını azaltmak için oldukça kalın ve ağır olanlardan seçilmişti. Günümüzde New York’ta hala bu kablo tipi kullanılmakta.

Pikaplar ve Plaklar

O kadar teknoloji gelişti, kasetler CD’ler geldi fakat hiçbiri bir plağı dinlemenin huzurunu veremedi. Evet, bu da Edison’un sayesinde…

Hatta X-Ray Cihazı

X ışınlarını bulan kişi Wilhelm Roentgen olarak bilinir. Bu doğru fakat kendisi bulduğu şeyin neye yaradığını asla bulamadı. Onun X ışınlarını keşfetmesinden 1 yıl sonra, Edison’un ampulleri kullanılarak bir X-Ray cihazı geliştirildi ve bu sayede vücuttaki kırık kemikler ve yabancı nesneler görüntülenebildi.

Peki Dünyanın En Büyük Jet Motoru İle De Bir İlgisi Olabilir mi?

Edison hayattayken sivil havacılık en parlak zamanlarında değildi elbette. Büyük Jumbo jetler olmadığından, onları taşıyacak devasa jet motorlarına da gerek yoktu. Dolayısı ile onun dünyanın en büyük jet motoru GE9X’in icadıyla ne alakası olduğunu sorguluyor olabilirsiniz. Edison’un icat ettiği ampulün içerisinde kullandığı bambudan karbon fiber filamanlar, 1906’da tungsten filaman bulunduktan sonra rafa kalkmıştı. Ta ki 80 yıl sonra uzay mekiklerinde kullanılmaya başlanana kadar. Mühendisler elbette bu malzemeyi kullanmanın bambaşka yollarını aradılar ve sonunda GE9X’in metal fan kanatlarının yerine bu karbon fiber kompozit malzemeden oluşan fan kanatları kullanmaya karar verdiler. Bu sayede dünyanın en büyük jet motorunun ağırlığı yüzlerce kilo azaldı. Yani dünyanın en büyük jet motorunda da Edison’un parmağı var.

İnsanlık tarihinin gidişatını değiştiren buluşların sahibi ve General Electric’in kurucusu Thomas Alva Edison’u saygıyla anıyoruz…

“En büyük zayıflığımız, vazgeçmekte yatar. Başarıya giden en kesin yol ise, sadece bir kez daha denemekten geçer.” Thomas Alva Edison

https://geturkiyeblog.com/172-yillik-bir-mucit-thomas-alva-edison/

This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, GEÇMİŞİN İÇİNDEN. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *