DOĞA ÇEVRE EKOLOJİ * ÇEVRE FELAKETİ YAŞIYORUZ (39)

Mehmet Ali KÖRPINAR
korpinar@istanbul.edu.tr
17.02.2019

ÇEVRE FELAKETİ YAŞIYORUZ (39)

Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey,
kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır.

Mustafa Kemal ATATÜRK

havadan görüntülendi. (29.1.2019-Cumhuriyet)

(Özel) İstanbul Boğazı’nda çevre felaketi havadan görüntülendi. İstanbul Boğazından geçen gemilerin denize döktüğü sintine atıklarının sebep olduğu ÇEVRE FELAKETİ,

Değerli arkadaşlar,

Güzel ülkemizde ve dünyamızda; küresel sermaye ve AB-D emperyalizminin çıkarları yüzünden, oluşan çevre kirlilikleri nedeniyle sağlıklı ve mutlu yaşamımız giderek tehlikeye düşmektedir. Bizden sonraki nesillere de daha riskli ve kirli bir dünya bırakmamız söz konusu.

Pek çok gelişmiş ülkede toplum, yaşanan çevre felaketlerine karşı hem siyasal hem de sivil toplumsal örgütleri ile gereken tepkilerini çok güzel ortaya koymaktadır. Ne yazık ki güzel ülkemizde siyasi yaşam, kısırlaştı ve sadece dinsel siyasete veya etnik kimliğe dayalı hale geldi. Çağdaş demokrasilerde olduğu gibi ülkemizde yaşanan çevre kirliliğine ve halk sağlığına karşı duyarlı bir siyaset ve siyasi güç söz konusu değil.

Oysa dünyamızda ve güzel ülkemizde her yıl tekrarlanan ve yıllardır devam eden çevre sorunlarımızı dile getirmemiz ve hep birlikte çözümler aramamız gerekir. Örneğin,

BİSİKLETLİ KENT MÜMKÜN. 34 ilde bisiklet yolları var. Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI), Türkiyede sürdürülebilir şehirler kirliliğini azaltmak, halk sağlığını iyileştirmek ve karbon gazı salınımına karşı, Bisiklet kullanımının en iyi çözümlerden biri olduğunu belirtti. (1.2.2019-Cumhuriyet).

BULGARİSTANDA 6 KİŞİ GRİP VİRÜSÜNDEN ÖLDÜ. Başkent Sofya’nın da aralarında bulunduğu 12 kentte grip alarmı verildi. Okullar 4 gün tatil edildi. Hastanelerde doluluk oranı ise %100’e ulaştı. (24.1.2019-Sözcü).

DOST ve UCUZ. Eğer kenevirden kağıt üretiliyor olsaydı, bilgisayar çıktı kağıdı dahil, tüm kağıt ürünlerin yaklaşık %70’inin yerini alacaktı. Ağaçlarımız da kesilmeyecekti. (20.1.2019-Cumhuriyet).

KENEVİR EKİLECEK AMA FABRİKA YOK. Samsun kenevir üretiminin merkezi olarak belirlendi. Ancak bölgede üretilecek keneviri işleyecek tesis yok. Üretimin artması keneviri değerlendirecek fabrikaların kurulmasına bağlı. (22.1.2019-Sözcü).

HAVA KİRLİLİĞİ YAŞAM SÜREMİZİ AZALTIYOR. Yapılan son çalışmalar, hava kirliliğinin ömrümüzden çaldığı süreyi de gözler önüne seriyor. Avrupa’daki hava kirliliği yoğunluğunun en yüksek olduğu 10 şehir arasında 8’i (Batman, Hakkari, Gaziantep, Siirt, Afyon, Karaman, Iğdır ve Isparta) Türkiye’de bulunuyor. (8.12.2018-Cumhuriyet).

DOĞAYA ZULMEDİYORLAR. Istranca ormanları, İstanbulun su kaynakları olan Ergene Havzası ve Terkos gölünü besliyor. Aynı zamanda İstanbulun akciğerleri olan Belgrad Ormanları da, Istranca Ormanlarının devamı olarak kabul ediliyor. Ancak Istranca ormanlarındaki 26 taşocağı hız kesmeden çalışmaya devam ediyor. (14.12.2018-Cumhuriyet).

KRİZ KÖMÜR YAKTIRDI. Elektrik üretiminde kömürün payı son bir yılda %34 den %42 ye yükseldi. Konutlarda doğalgaz tüketimi %19 gerilerken, 2 milyon aileye kömür dağıtıldı. Kalitesiz kömür kaynaklı çevre kirliliği şikayetleri de arttı. (13.1.2019-Cumhuriyet).

AVRUPA’DA KARA KRİZ. 10 Büyük şirketin sahip olduğu 91 termik santral, 7.600 erken ölüme ve 22 milyar € sağlık harcamasına neden oldu. (30.11.2018-Cumhuriyet).

SİGARA, SADECE SAĞLIĞA DEĞİL ÇEVREYE DE ZARAR. 50 yıl boyunca her gün 1 paket sigara içen bir tüketicinin çevreye maliyeti: 1,4 milyon litre su, 3.226 m2 toprak kullanımı, 1,3 ton fosil yakıt tüketimi, 5,1 ton CO2-sera gazı salımı oluyor (22.12.2018-Cumhuriyet).

TOPRAK ANA KÜSÜYOR: 5 Aralık Dünya Toprak Günü. Yanlış kullanım, erezyon ve kirlilik nedeniyle güzel ülkemizin bereketli toprakları yarı yarıya azaldı. (5.12.2018-Cumhuriyet).

ZEHİR SAVAŞÇILARI: Korkulu rüya haline gelen tarım ilacı Glifosfatla mücadeleye, Bergamadan 2 çiftçi de katıldı. İzmir’li çiftçiler hem GDO’lu hem de onları ilaçlamakta kullanılan ürünleri üreten MONSANTO şirketine karşı hukuksal mücadele başlattı. (26.11.2018-Cumhuriyet).

40 GÜNLÜK SOĞAN KALDI. Üretim alanları azaldı, rekolte kaybı yaşandı. Depolardaki 200 ton soğan, günde 4.938 ton soğan tüketen Türkiyenin ancak 40,5 günlük ihtiyacını karşılayabilir. (23.11.2018-Sözcü).

Değerli arkadaşlar,

Yukarıda sıralamaya çalıştığım, dünyada ve ülkemizdeki çevre felaketlerine karşı halkımızın, sizlerin, STK’ların, tüm yöneticilerimiz ve danışmanlarının, umarım dikkatini çekebilirim ve de gereken önlemleri de zamanında ve hep birlikte alırız.

Özellikle çevre kirliliği için alınması gereken önlemler ne kadar gecikirse, olası çözümlerinde o kadar zorlaştığı sonucunu, bilgilerinize sunmak isterim. Aksi halde dünyamızı ve onun en güzel ülkesinin doğal yaşam olanaklarını göz göre göre kaybedeceğiz.

Ayrıca güzel ülkemiz, AB-D emperyalizminin organize ettiği projeler nedeniyle iç ve dış güvenlik açısından oldukça kötü günler yaşıyor. Her gün saygıdeğer canlarımızı kaybediyoruz. Bu terör kaosunun devam etmesi halinde, ekonomik sıkıntılarımız da artacaktır ve de artmaya başladı. Yıllardır uyguladıkları emperyalist projeler ile bizleri, birbirimize düşman edenler ise zil çalıp oynuyor. Bu tuzaktan en kısa sürede çıkmayı umut ediyorum.

Sevgi ve saygılarımla.(17.2.2019)
Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR

This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *