BİR BAŞKA YOLSUZLUK ÖYKÜSÜ * DEVLETİN BİTMEYEN PARASI ! * DAMAT 33 MİLYONA ALDI – İBB BAŞKANI KAYINPEDERİNE 430 MİLYONA SATTI

Cumhuriyet / 04 Mart 2017

İstanbul’un en değerli arazilerinden biriydi
AVM yapmaktan vazgeçti, İBB’ye sattı

Üzerinde ne yapılacağı merakla beklenen İstanbul Vatan Caddesi’ndeki arsanın tamamı İstanbul Büyük-şehir Belediyesi’ne (İBB) geçti. Metal Yapı Konut, alış-veriş merkezi projesinden aniden vazgeçerken, 13 bin metrekarelik arsadaki 6 bin 400 metrekare payını 370 milyon TL’ye arsanın yarısının sahibi olan İBB’ye sattı.

İstanbul Vatan Caddesi üzerinde yer alan arsa uzun süredir tartışılıyor. Migros ile Aytekin Kotil Parkı arasında kalan 13 bin metrekarelik arsanın 6 bin 400 metrekaresi Metal Yapı Konut adlı inşaat şirketine aitti. Kalan bölüm ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mülkü. Büyükşehir Belediyesine ait alanın afet toplanma alanı olarak belirlenmişken konut ve ticaret alanına çevrilmesi geçtiğimiz yıllarda tartışma yaratmıştı. Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz’ün haberine göre, söz konusu alanda 5 katlı otel, konut projesi ve tarihi cami yapılacağı öne sürülmüştü.

AVM PLANI İPTAL

Arsa ile ilgili geçtiğimiz günlerde ilgi çekici bir gelişme yaşandı. Metal Yapı Konut kendi arsasında bir alışveriş merkezi yapacaktı. Toplam 60 bin metrekare inşaat yapılması planlanıyordu ve bu alanın 25 bin metrekaresi AVM olarak kiraya verilecekti. Ancak şirket bu planından vazgeçti ve arsayı İBB’ye sattı. Belediye şirkete arsa karşılığında KDV hariç yaklaşık 370 milyon lira ödedi. Böylece 13 bin metrekarenin tamamında tek söz sahibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi oldu. Konut ve ticari birim imarlı arsa için şimdi gözler İBB’de. Bölgenin kamu yararına mı kullanılacağı yoksa bir inşaat projesi için mi değerlendirileceği merakla bekleniyor.

Arsadaki imar durumunda yapılan değişiklikleri ve arsanın akıbetini Fatih Belediyesi’ne sorduk. Belediyenin yaptığı açıklama şöyle: “Söz konusu alanın 1960 yıllardan beri imarı mevcuttur. Alanın, günümüz imar planına itirazı nedeni ile ilgili mahkeme süreci devam etmektedir. Alan ile ilgili herhangi bir ruhsat başvurusu bulunmamaktadır.” Belediye yetkilileri, ‘arsa afet toplanma alanı mıydı?’ sorusuna şöyle yanıt verdi: “İstanbul Valiliği tarafından her sene yapılan Sivil Savunma çalışmaları çerçevesinde Fatih genelindeki tüm meydanlar ve boş alanlar afet toplanma mekânları olarak listelenerek teslim edilir.” İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise söz konusu arsa için netlik kazanan bir projeleri olmadığını açıkladı.

DOĞA OKULLARI İLE GÜNDEME GELDİ

36 yıldır gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren Metal Yapı Konut en son 100’ün üzerinde kampusu, 70 bine yakın öğrencisi bulunan Doğa Okulları’nı alması ile gündeme geldi. Şirketin yaklaşık 2.5 milyar dolar değerinde 7 projede inşaat çalışmaları sürüyor. Şirket, Ulus, Göktürk ve Zekeriyaköy’de değeri 2 milyar 750 milyon dolar olan 3 proje üzerinde çalışıyor.

BELEDİYEYE GÖRE İNŞAAT ALANI AZALDI

2014 yılında Fatih Belediye Meclisi’nin 8 bin metrekare büyüklüğündeki araziyi oy çokluğu ile konut ve ticaret alanına çevirdiği haberleri çıkmıştı. O dönem konuyla ilgili Fatih Belediyesi’nden yapılan açıklamada “2. derece ticaret alanı (otel alanı) ve konut alanı olarak kabul edilen arazide otel alanının yüzde 92 oranında düşürüldüğü, park alanının ise yüzde 120 oranında genişletildiği savunuldu ve şu ifadelere yer verildi:

“İmar planına göre bu alandaki otel alanının oturum alanı 2.726 metrekare iken belediyemizin önerisiyle 1.520 metrekareye ve toplam inşaat alanı 13.630 metrekare iken 7600 metrekareye düşürülmüştür. Yine mevcut imar planında konut + ticaret alanı olarak gösterilen kısmın oturum alanı 2.550 metrekare iken belediyemizin önerisiyle 1.957 metrekareye ve toplam inşaat alanı ise 12.750 metrekare iken 9.785 metrekareye düşürülmüştür. Aynı plandaki park alanı ise mevcut planda 1.661 metrekare olarak belirlenmişken teklif planda 3.600 metrekareye çıkarılmıştır.” (1)

07 Mart 2017 Salı / Cumhuriyet

Kadir Topbaş’ın FETÖ’den tutuklu damadının
ortağına İBB’den 370 milyon liralık piyango!

Kadir Topbaş’ın FETÖ’den tutuklu damadıyla ortak iş yapan Metal Yapı Konut, 2012’de Fatih’te 33 milyon liraya arsa satın aldı. Topbaş’ın yönettiği İBB, 2014’te arazinin imar planını değiştirip deprem toplanma alanına inşaat izni verdi. Şirket, 2016’da arsayı 370 milyon liraya İBB’ye sattı.

Metal Yapı Konut, Fatih Vatan Caddesi üzerinde bulunan 6 bin 400 metrekarelik arsayı 2012 yılında Kavran ailesinden 33 milyon 391 bin 659 liraya satın aldı. 1996 yılına kadar lunapark, daha sonra otopark olarak kullanılan arazide yapılaşma izni bulunmuyordu ve deprem sonrası toplanma alanı olarak belirlenmişti.

Yandaş Dilipak, ‘Ya Fatih Tezcan ya Kadir Topbaş gider’ dedi, İBB açıklama yaptı

KARAR OY BİRLİĞİYLE ALINDI

Sözcü gazetesinden İsmail Şahin’in haberine göre, 2014 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi arazinin imar planını değiştirerek 5 katlı otel ve konut projesi yapılabilecek hale getirdi. Ancak Metal Yapı Konut, arazide proje geliştirmek yerine araziyi İstanbul İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne 370 milyon + KDV bedelle sattı. Böylece, Kadir Topbaş yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi, plan değişikliği yaptığı arsayı pahalıya almış oldu. Metal Yapı konut ise 4 yılda 337 milyon lira kâr elde etmiş oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 25 Kasım 2016 günü meclis toplantısında araziyi Metal Yapı Konut’tan almak için oy birliği ile karar çıkardı. Arazinin bir kısmının park, bir kısmının kültür merkezi, bir kısmının da cami olarak düzenleneceği öne sürülüyor. Yapılacak cami, Adnan Menderes döneminde Vatan Caddesi Bulvarı inşaatı sırasında yıkılan Simkeş Camisi’nin benzeri olacağı ifade ediliyor.

DEĞERİ KATLANDI

Metal Yapı Konut’un geçmiş yıllara ait finansal tablolarına bakıldığında 33 milyon 391 bin liraya satın alınan arazinin bedelinin yıllar içinde arttığı görülüyor. Alışveriş merkezi izni olmamasına rağmen bağımsız denetim raporlarında “Fatih Lunapark AVM Proje Arsaları” olarak görünen araziyle ilgili 7 Mart 2014 tarihinde hazırlanan değerleme raporunda ekspertiz değeri 88 milyon 890 bin lira olarak belirtiliyor. 27 Şubat 2015 tarihli değerleme raporunda ise 115 milyon 155 bin lira ekspertiz değer olan arazinin Kasım 2016’da iki kattan fazla değer artışı ile 370 milyon liraya satılması dikkat çekiyor. 2014 yılında Fatih Belediye Meclisi arazinin imar planlarını değiştirerek konut ve ticaret alanına çevirmişti. Deprem sonrası sığınma alanı olarak belirlenen arazinin imara açılması kamuoyunda tepki görmesi üzerine Fatih Belediyesi arazide otel alanının yüzde 92 oranında düşürüldüğü, park alanının ise yüzde 120 oranında genişletildiğini açıklamıştı. İnşaat alanı daraltılan arsanın değerinin nasıl katlandığı ise bilinmiyor.

KADİR TOPBAŞ İŞADAMI OLSA BU FİYATA ALIR MI?

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Hüseyin Sağ İBB’nin imar planını değiştirerek değerini artırdığı bir araziyi satın almasının skandal olduğunu belirterek, “Kadir Topaş bir işadamı olsa, bu fiyata bu arsayı alır mı?” diye sordu.

“ALIM İPTAL EDİLMELİ”

İBB’nin bütçesinden bu kadar büyük bir rakamın bir şirketin kasasına aktarılmasına anlam veremediğini söyleyen Hüseyin Sağ, “Kadir Topbaş ulaşım ve alt yapı yatırımları için kaynak sıkıntısından söz edip, İGDAŞ’ı özelleştireceğini, belediyelere ait arazileri satacağını söylüyordu. Metal Yapı’dan satın alınan arazide ne gibi bir kamu yararı var, çıksın anlatsın” diye konuştu. İstanbul halkının parasının bu alışverişle çarçur edildiğine dikkat çeken Sağ, arsa alımının iptali için yargıya başvuracaklarını ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.

6 bin 400 metrekarelik araziye nasıl 370 milyon lira değer biçildiğinin açıklanması gerektiğini ifade eden Hüseyin Sağ, “Emlak rayiç bedellerine, İstanbul’un en merkezi bölgelerindeki benzer imar şartlarındaki arazilerin değerine bakalım. Metrekaresi 57 bin lirayı aşan arsayı ancak gökdelen dikebileceğiniz Levent ve Maslak’ta ya da Boğaz’a nazır arazilerde görebilirsiniz.Eğer sorumlularda biraz vicdan varsa bu satış iptal edilmeli” dedi.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra İBB kararıyla üzerinde yapıların bulunduğu FETÖ’ye ait bazı arazilerin deprem toplanma alanı ilan edildiğini hatırlatan Sağ, “Kamu yararına bir iş yapılmak istenseydi, arazinin imar şartları 2012’de Metal Yapı Konut’un satın aldığı dönemdeki haline getirilip ve onun üzerinden bir değer biçilirdi. Ya da toplanma alanı ilan edilir ve bir kamulaştırma ücreti ödenirdi” dedi. (2)

DHA / Cumhuriyet
16 Mart 2017

33 milyonluk arsa İBB’ye 430 milyon liraya satıldı
Topbaş hakkında suç duyurusu

CHP İBB Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever, Metal Yapı Konut A.Ş.’nin Fatih’te 2012’de 33 milyon liraya aldığı arsayı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’ne 2016’da 430 milyon liraya sattığını söyledi. Belediyenin zarara uğratıldığını belirten Gülsever, İBB’nin bu arsayı değerinden fazla satın almasıyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

CHP İBB Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever, İBB’nin CHP Grup Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, Büyükşehir tarafından Fatih’te değerinden fazla para verilerek alındığını öne sürdüğü 6 bin metrekarelik arsaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“BELEDİYE ZARARA UĞRATILMIŞ”

Ömer Saçaklıoğlu’nun yönetim kurulu başkanı olduğu Metal Yapı Konut A.Ş.’nin, 6 bin metrekarelik araziyi satmak üzere harekete geçtiğini ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin araziyi satın almak için Meclis’ten yetki istediğini belirten Gülsever, “Meclis’ten istediği yetkiye, biz bundan evvel olduğu gibi CHP grubu olarak belediyenin mülk edinmesine hiçbir zaman karşı çıkmıyoruz. Dolayısıyla da burada bir alım olacağı için Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak böyle bir alımın yapılmasına evet dedik. Daha sonra belediyenin bu araziyi 370 milyon lira gibi bir değere satın aldığını öğrendik. Bu araziyle ilgili olarak arkadaşlar burayı kaça almışlar diye bir araştırma yaptık. Bu arazinin Osman Kavran’dan 2012 yılında 33 milyon liraya satın alındığını gördük. 2014 yılında bu araziyle ilgili bir ekspertiz raporu hazırlanmış. O rapora göre arsanın değerinin 88 milyon lira olduğu tespit edilmiş. 2015’te yeni bir ekspertiz raporu verilmiş o raporda da 115 milyon lira değer biçmişler arsaya. Yapılan ekspertiz raporları bize gösteriyor ki, arazide yıllık ortalama 30 milyon lira bir değer artışı olmuş. Buradan hareketle yola çıkarsak 2015 yılında 115 milyon lira değer biçilen bu arazi, bugün 2017’nin başında 175 milyon değerinde bir araziye dönüşmüş olması gerekir. Oysa belediyemiz bu araziyi 370 milyon + KDV’ye, yani toplamda 430 milyon liraya almış bulunuyor. 200 milyon liralık bir fark var. Bu 200 milyon lira İstanbul halkının cebinden çıkan paradır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin parası değildir. Hepimizin parası ile burada belediye zarara uğratılmış, halkın parası çarçur edilmiştir” dedi.

“YARGIYA GEREKLİ MÜRACAATLARIMIZI YAPTIK”

Gülsever, “Bu para İstanbul halkının parasıdır. Ve İstanbul halkının parasının İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından nasıl çarçur edildiğini, yandaşlara, akrabalara, eşlere, dostlara hangi kıyakların geçildiğini bu arsa üzerinden görmemiz mümkündür. O nedenle bu karara itiraz ediyoruz. Yargıya gerekli müracatlarımızı yaptık. Bundan sonra da takipçisi olacağız. Ve İstanbul’un parasının tekrar geriye dönmesini sağlayacak koşulların yaratılması için girişimlerimiz devam edecek” diye konuştu. (3)

(1) http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/690566/

(2) http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/692570/

(3) http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/700250/

This entry was posted in YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *