AKIL FİKİR YAZILARI * HALKIMIZ VE GERÇEKLERİMİZ

Prof.Dr.Coşkun Özdemir

HALKIMIZ VE GERÇEKLERİMİZ

Bizim evdeki Ali ile ilgili gözlemlerim , verdiğim bilgiler çok ilgi uyandırdı.Gerçekten benim için de çok ilgi çekici ve öğretici oldu.Namusluca yaşayan bir karı koca.Doğaldır ki dindar insanlar. Başka ne olabilir ki.

İkisi de ilkokul mezunu. .Namaz kılıyor, oruç tutuyorlar Yaşam savaşı içindeler.Buldukları işi yapıyorlar.Çocuklarını olabildiğince yetiştirmişler. Onların eğitim düzeyi daha yüksek.Üniversite yok tabii. Oğulları futbola meraklı. Böyle bir umut beslediler. Acaba çocukta iyi bir futbol yeteneği olabilir miydi? İyi paralar kazanabilir miydi ?

Ama olmadı.Ailede kızlar örtülü ama el zinası ,göz zinası saçmalıkları yok Biyolojik yaşam ve inançların gereği var. Yaşam bundan ibaret. .Türkiyedeki milyonların benzeri.Okumak, sormak, merak etmek, dilini, dinini, tarihini öğrenmek ,bu yaşadığımız yıllara, bugünlere nasıl ulaştık?.

Ne demektir bu sık söylenen her ağızdaki paradigma ,kalkınma,? ekonomi, iç politika dış politika.İyi bir restorana bir kere olsun niye gidemiyorlar? Çocuklar niye kolejde okuyamıyor? Nedir bu sandıklar, seçmeniz ama kimi niçin seçeceğiz en doğru olan nedir?

Bunlar yok, bunlar bize göre değil Ama işte bu iktidarın hiç olmazsa dindar olduklarını biliyoruz. Yaşamda çok geniş ufuklar, büyük hedefler var. ,Konser, tiyatro,bale var, kitaplar var şiir var .5 kıta ve oralarda yaşayanlar var.Bunları düşünecek ve soracak halleri yok. Bizde günler geçiriyorlar.Ali cahil ama şen şakrak bir genç adam ,tutukluğu,bağnazlığı yok.Hareketli canlı.Bir konuşma ile başlıyoruz,bazı sorular soruyor, cevaplıyorum, merak etmeğe başladı.benim sorgulayıcı, eleştirel bakışlı kitaplarımı veriyorum, Okuyor soruları artıyor.Tayfun Atayın kitabını verdim hızla okuyor,Urfa Halkevini 1934-1951 orada yapılanları anlatan kitap. Saçları örtülü Urfalı Yüksel Yıldırım yazdı.

Nasıl Müslüman olduk (Erdoğan Aydın).Çok etkileniyor ilk defa duyuyor bunları.Sonra Yaşar Nurinin kitapları Gazetelerden sayfalar.Yılmaz Özdilin ilginç tespitleri.Coşkun abi bu Atatürk neler yapmış vallahi bu adama nasıl küfür edilir? ve benzer sorular. Ali aydınlanıyor birkaç kitap ve yazı ile.

Çıkarılacak çok ders var.İşte Türk halkını en basit en temel bilgilerden öğrenmekten,soru sormaktan,merak etmekten birey olmaktan yoksun bıraktılar Ülkesini nasıl seveceğini öğrenemedi bu toplum.

Cehalet sözcüğünü kullanmaktan korkuluyor galiba, vay elitist vay olmasın diye. Oysa.gerçekleri ortaya koymakta korkulacak bir şey yok.Aksine bugün yakındığımız pek çok şey ona bağlı, bunları gizlemek yanlış çok yanlış bir tutum.Cehalet bu toplumda oldukça yaygın, bunun sayısız kanıtı var.

Bu sözcüğü hiç çekinmeden kullananlar Doğan Kuban Özdemir İnce.Başkaları da var elbette.TV lerdeki açık oturumlarda mutlaka konuşulmalı.Ahmet Hakan,Şirin Payzın,Hande Fırat,Ahu Özyurt, Didem hanım bu konuyu gündeme getirmeliler, 40 larda nasıl bir halk ihaneti yapıldığını dile getirmelidirler.Halk cahil ama günahsızdır.Halkı cahil bırakmak Türkiye sağcıları ve dinbazların ve Amerikanın ortak bir projesidir. Başarı ile çok sayıda sponsor bularak uygulamışlardır.Türkiyenin başlıca sorunu budur.

Bu halka birey olma, bağımsız ve özgür düşünme bilinçlenme şansı verilmemiş ondan esirgenmiştir.Emperyalist Amerika bu ihanete destek olmuştur.Bugün cumhuriyetçi ve aydınlanmacıların olanları kaygılar içinde izlemesi ve çareler aramasının Erdoğan’ın başkanlığında AKP nin seçim üzerine seçim kazanmasının başlıca nedeni budur.

Ülke her bakımdan kurumları, insanları aydınları, gazetecileri ile tam bir yozlaşma içindedir. Öyle ki bu yozlaşma cumhuriyet gibi bir devrim gazetesine bile sızmıştır.Cumhuriyet Türkiyenin en iyi en kaliteli yazarlarını barındırıyor. Onlar benim dostluklarından onur duyduğum insanlardır. Ama gazete yurtseverleri düş kırıklığına umutsuzluğa sürükleyen şeyler yapıyor.

Nuray Mert,ve benzerleri, Atatürk 30 bin kişiyi öldürtmekten başka ne yapmıştır diyen Çetin Altana ,Kemalistleri yok etmeli diyen oğlu Ahmet Altana,gazeteyi ele geçirmek isteyenelerle bir olup Nadir Nadi için yazdığı yakışıksız satırları ile hatırlanan Hasan Cemale geniş yer veren gazete anlaşılmaz bir şekilde seçkin bir yurtsever Bedri Baykamı ,40 yıllık yazar her koşulda Atatürk devrimlerinin gazetesine sadık kalan Coşkun Özdemiri dışlıyorlar.

Bu dışlama son mahkeme gününde kalabalığın ortasında o grubun bir temsilcisi tarafından en galiz sözcüklerle ifade edildi .Uzun yıllar gazetenin tepesinde yer alan Alev Coşkunla yakışıksız bir çatışmaya giriyorlar. Buna karşı gazeteye muhalif olan sözde demokratlar cumhuriyete yapılan haksız hukuksuz saldırıyı 10 dan fazla gazetecinin hapiste tutulmasını umursamıyor.

Aydınlığı saymıyorum ama TÜMÖD’ün ve TGB Türkiye gençlik birliğinin bunlar arasında olmasını esefle karşılıyorum. Çözümler ararken ortaya konması, masa üstüne yatırılması gereken acı gerçeklerimizdir bunlar .Yurtseverler çok zor çok çetin bir sınavla baş başadırlar. .Bu gerçekleri yadsımak , görmezden gelmenin hiçbir yararı yoktur.Bu aydınlanma savaşını özveri ile bir dayanışma içinde yorgunluğu yıpranmayı göze alarak sürdürmek zorundayız

This entry was posted in AKIL FİKİR YAZILARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *