DENİZCİLİK * Norveç’te gemiler dağın altından geçecek * Dünyanın ilk gemi tüneli yapılıyor

Cumhuriyet
11 Mart 2017, Cumartesi

Dünyanın ilk gemi tüneli yapılacak

Norveç dünyanın ilk gemi tünelini inşa ediyor. Bir yüzyıldan daha fazla süren ulusal bir tartışmadan sonra Norveç’in uzak batı kıyısında inşa edilecek tünel 260 milyon euroya mal olacak.

“100 yılı aşkın süredir yapılsın mı yapılmasın mı” diye tartışılıyordu, sonunda onay verildi. Norveç hükümeti, dünyanın ilk gemi tünelini inşa etme kararı aldı.

CNN Türk’te yer alan habere gör, tünelin yapılış amacı, gemilerin kış aylarının çok sert geçtiği ve sıklıkla kazaların meydana geldiği Stad Yarımadasının çevresinde dolanmasını engellemek.

Gemiler Stad Yarımadası yerine doğrudan Norveç Denizi’nden Kuzeye ve Kuzey Denizi’nden de güneye Fiyord sularında kalarak seyir yapabilecek.2029’da tamamlanması planlanan Stad Tüneli 645 metre boyundaki bir dağın altına yapılacak.

45 metre yüksekliğinde, 36 metre genişliğinde, 1.7 km uzunluğunda olacak.16 bin grostonluk yük ve yolcu gemileri 12 metre derinlikteki suda tüneli kullanabilecek.Norveç tünelin yerine gemi kanalı yapabilirdi. Ancak yarımadanın doğasına büyük zarar vereceği düşüncesiyle bu projeye onay verilmedi.

Tünel Oslo’daki Norveç Ulusal Opera binası ve Le Monde gazetesinin Paris’teki merkez binasını yapan mimarlar tarafından tasarlandı.Gemi tünelinin açıldığı andan itibaren bölgenin büyük bir turistik cazibe merkezi olması bekleniyor.Norveç tünel yapma konusunda büyük bir üne sahip. 2000’de açılan 24 kilometrelik Laerdal Tüneli halen dünyanın en uzun karayolu tüneli.

This entry was posted in DENİZ VE DENİZCİLİK, Haber. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *