PKK – BÖLÜCÜ KÜRTÇÜLÜK – TERÖR *** Yüksekova ve Cizre’de yüksek tansiyon: En az 8 ölü, 17 yaralı

Mahmut Oral / Cumhuriyet
27 Ağustos 2015 Perşembe

Yüksekova ve Cizre’de yüksek tansiyon: En az 8 ölü, 17 yaralı

Cizre Garnizon Komutanlığı’na PKK’lilerce saldırı düzenlendi. Saldırıda 5 vatandaş öldü, 3’ü asker 7 kişi de yaralandı. Dün gece geç saatlerde sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Yüksekova’da da olaylar çıktı. Öğle saatlerine kadar devam eden olaylarda 3 kişi öldü, 10 kişi yaralandı.

Garnizon Komutanlığı nizamiyesine dün öğleden sonra PKK’liler tarafından roketatar ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenledi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 3 asker yaralandı. Askerler ile PKK’liler arasında kısa süreli çatışma çıkarken, PKK’liler bölgeden kaçtı. Bunun ardından bu kez Dicle Nehri üzerindeki Cizre Köprüsü Mevkii’nden geçen polis zırhlı aracına roketatarlı saldırı düzenledi. Roketatarın isabet etmediği araçta yaralanan olmadı. Güvenlik güçleri ilçede operasyon başlatırken Çevreyolu mevkisinde çatışmalar yaşandı. Esnaf kepenk kapatırken, halk evlerine çekildi.

Çatışmalar sırasında panzerin yıktığı duvarın altında kaldığı belirtilen 7 yaşındaki Baran Çağlı, Cizre Devlet Hastanesi personeli Eyüp Ergin, DEDAŞ personeli Mesut Sanrı yaşamını yitirdi. HDP milletvekilleri olaylarda en az 5 kişinin yaşamını yitirdiğini, 4 kişinin de yaralandığını söyledi. Öte yandan Nur Mahallesi’nde Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Hür Dava Partisi üyeleri ile PKK’nin Gençlik yapılanması YDGH üyeleri arasında çatışma çıktığı ifade edildi . Polislerin ise Kültür Merkezi’nde çalışan birçok yurttaşı yere yatırarak gözaltına aldığı belirtildi.

Yüksekova halkı ise yasağı protesto için tencere ve tavalarla yürüyüş düzenledi. Orman ve Eski Kışla mahallelerinde öğle saatlerine kadar süren olaylarda en az 3 kişi yaşamını yitirdi, en az 10 kişi de yaralandı.

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, güvenlik güçlerinin kentin içine top atışı yaptığını, olaylarda bir cami imamımıın da evine isabet eden topla yaralandığını, ambulansların geçişine izin verilmediğini söyledi.

Hakkari Valiliği, dün gece saat 23.30 sıralarında Yüksekova’da sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bunun hemen ardından Orman. Eski Kışla ve Mazarlık mahallelerinde silah ve patlama sesleri duyuldu. Sokağa çıkma yasağını protesto eden yurttaşlar da sokağa çıkarak, tencere ve tavalarla eylem yaptı.

İlçenin birçok noktasında barikatlar kurulurken, polis de eylemcilere basınçlı su ve biber gazı ile müdahale etti. İlçede olaylar sabaha kadar sürdü. Telefonların çalışmadığı ilçeyle internet bağlantısı da kurulamadı. Güvelik güçlerinin olaylara müdahale ederken gerçek mermi kullandığı, ilçede zaman zaman havan topu seslerinin duyulduğu belirtildi.

Çatışmalar öğle saatlerine kadar devam ederken, sokağa çıkma yasağının sürdüğü ilçede, polisler sokaklardan çekilerek, Şemdinli yolunda beklemeye başladı. Olayların yatışmasıyla camilerden mahallelerde sıkıntı yaşayan yurttaşlara yardım edilmesi için anonslar yapıldı. Olaylarda en az 3 kişinin yaşamını yitirdiği en az 6 kişinin de yaralandığı belirtildi. Cenazelerin otopsi işlemlerinin yapılmasına başlanamadığı, otopsilerin tamamlanmasının ardından defnedilecekleri belirtildi.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/354123/Yuksekova_ve_Cizre_de_yuksek_tansiyon__En_az_8_olu__17_yarali.html

This entry was posted in Bölücü KÜRTÇÜLÜK, PKK TERÖRÜ, Politika ve Gundem. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *