New York Times ; Erdoğan,Türkiye’yi Savaşa Sürekledi! * AMAÇ; KÜRTLERİN SİYASİ KANADINI ZAYIFLATMAK * ERDOĞAN KENDİ MENFAATİ İÇİN MİLLİYETÇİLİK KARTINI OYNUYOR

Ağustos 6, 2015
Sözcü

New York Times: Erdoğan,Türkiye’yi Savaşa Sürekledi!

New York Times, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın erken seçim hazırlıkları doğrultusunda Türkiye’yi yeni bir savaşa süreklediğini yazdı.

Tim Arango ve Ceylan Yeğinsu’nun “Türkiye’nin savaşa itilmesi, Erdoğan’ın siyasi stratejisi olarak görülüyor” başlıklı analizinde Erdoğan’ın HDP’yi şiddetle ilişkilendirerek Kürt siyasetini zayıflatma hamlesinin ilk sonuçlarını verdiği belirtildi.

Erdoğan’ın ‘başkanlık hayalleri‘ için milliyetçilik kartını oynadığı vurgulanan makalede, SONAR’ın yayınladığı son ankette AKP’nin tek başına iktidarı sağladığına dikkat çekildi.

New York Times makalesinden satır başları şöyle:

İki sene önce Gezi eylemleriyle karşı karşıya kaldığında, Cumhurbaşkanı Erdoğan, sert bir polis önlemi emri vermiş, eylemcileri de vatan haini ve ajanlıkla suçlamıştı. Yolsuzluk operasyonuna ise emniyet ve yargıyı ‘temizleyerek‘ yanıt vermişti.

Şimdi herkes, seçimlerde tek başına iktidarı kaybeden ve başkanlık hayalleri suya düşen Erdoğan’ın nasıl bir cevap vereceğini merak ediyordu.

Artık birçok kişi cevabı biliyor: Yeni bir savaş.

AMAÇ; KÜRTLERİN SİYASİ KANADINI ZAYIFLATMAK

Analizler, Erdoğan’ın erken seçim senaryosunda AKP’nin yeniden tek başına iktidarı sağlayabilmesi için PKK’ya yönelik operasyon başlattığını belirtiyor.

Koalisyon hükümetinin kurulmasının halihazırda gecikmesinin ardından Erdoğan’ın milliyetçi oyları kendi partisine çekmeyi hedeflediği ifade ediliyor. Kürtlere karşı yapılan askeri operasyonlarla Kürtlerin siyasi kanadı, PKK şiddetiyle ilişkilendirilerek zayıflatılmaya çalışılıyor.

AKP’de vekillik yapmış STRATİM İcra Direktörü Suat Kınıklıoğlu, Erdoğan’ın 7 Haziran’daki tabloyu tersine çevirmeye çalıştığını söylüyor: “AKP operasyonlar sonrasında anket sonuçlarını bekliyor. Araştırma sonuçlarına göre hangi yöne gideceklerine karar verecekler.”

ERDOĞAN KENDİ MENFAATİ İÇİN MİLLİYETÇİLİK KARTINI OYNUYOR

SONAR’ın son yayınladığı ankete göre bugün seçim olsa AKP yeniden tek başına iktidar olma şansını yakalıyor.

Kürt hareketi uzmanı Henri J. Barkey ise “Erdoğan erken seçime gidecek. Neredeyse her toplumda bir kriz çıktığında liderlerini desteklemeseler bile insanlar bayrak altında birleşir. Bu örnekte olduğu gibi Erdoğan kendi menfaati için milliyetlik kartını oynuyor”diyor.

Yurtiçi siyasi endişelere ek olarak analizler, Erdoğan’ın Kuzey Suriye’de IŞİD’e karşı ABD’yle işbirliği yapan PKK’nın artan askeri gücünden de endişe duyduğuna dikkat çekiyor. PKK’ya yönelik bombalamalar da bu gücü zayıflatmak için düzenleniyor

http://www.sozcu.com.tr/2015/gundem/new-york-times-erdoganturkiyeyi-savasa-surekledi-903085/

This entry was posted in Bölücü KÜRTÇÜLÜK, FAŞİZM, İNSAN HAKLARI - DEMOKRASİ, ORTADOĞU ÜLKELERİ, PKK TERÖRÜ, Politika ve Gundem, RADİKAL İSLAM, SEÇİM - SEÇSİS. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *