DOĞA – ÇEVRE – EKOLOJİ *** 5 HAZİRAN, DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLU OLSUN !!!

Prof.Dr.Mehmet Ali KÖRPINAR
05.06.2014

5 HAZİRAN, DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLU OLSUN !!!

Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey,
kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır.
Mustafa Kemal ATATÜRK

800 yıllık zeytin ağacı filiz verdi

Mersinde 800 yıllık zeytin ağacı yeniden canlandı: Mersin merkez Toroslar Belediyesi, bir hızarcının odun yapacağı 4 ton ağırlığında 800 yıllık zeytin ağacını, 3 yaşında bir zeytin ağacıyla aşılayarak parka dikti (24.4.2015-Milliyet).

Değerli arkadaşlar,

Birleşmiş Milletler, 1972 yılında 5 Haziran’ı, “Dünya Çevre Günü” olarak ilan etmiştir. Her yıl çevre sorunlarına dikkat çekmek için bir ana tema belirlenir ve dünyanın dikkatine sunulur.

Bu yıl ki ana tema konusu; Doğa ve doğal kaynakların insanlığın ortak malı olduğu, doğa ve doğal kaynakların korunmasının da tüm insanlığın ortak görevi olduğu bildirildi.

Güzel ülkemizde de doğanın ve doğal yapının korunması icin tüm yurtseverlerimize görev düşmektedir. Ne yazık ki Tarım ve orman alanlarımız rant uğruna özelleştirilip, imara açılıyor. Yargımız da bu felakete izin veriyor. Örneğin;

AKYAKA’YI ÜZEN ZEYTİNLİK KARARI. Muğla’nın eşsiz doğasıyla bilinen Akyaka’da 20 dönüm zeytinliğin özelleştirilip imara açılmasına yargı izin verdi (18.03.2014-Milliyet).

Ayrıca binlerce zeytin ağacının kesildiği ve yöre halkının büyük bir gelirden mahrum edildiği Manisanın Soma ilçesi de ağaç kıyımı icin çok kötü bir örnek oldu. Neyse ki aşağıdaki son haberle yöre halkı biraz rahatladı.

YİNE AĞAÇ KIYIMI. Manisanın Soma İlçesi, Yırca mahallesinde kurulması planlanan Soma Kolin Termik Satralı için acele kamulaştırma sürecinde, yaklaşık 6000 Zeytin ağacı kesildi (15.10.2014-Cumhuriyet). Yazık oldu zeytin ağaçlarımıza ve zeytinden geçinmeye çalışan halkımıza. Son habere göre Danıştay Termik Santral yapımını durdurdu!!!

Değerli arkadaşlar,

Zeytin ağaçlarımızın katledilmesi hem yöre halkımızı fakirleştiriyor hem de güzel ülkemizi dışa bağımlı kılıyor. Ayrıca yasadışı zeytinyağı üretimi için dolandırıcılara da fırsat tanıyor. Örneğin;

ZEYTİNYAĞINA %100 ZAM, HİLELİ ÜRÜNÜ ARTIRDI. İç piyasada rekolte düşüklüğü nedeniyle zeytinyağı fiyatı %100 artınca fırsatçılar harekete geçti. Dolandırıcılar, zeytinyağı ile ayçiçeği yağını karıştırarak piyasaya sürüyor (24.4.2015-Sözcü).

Umarım, Mersinde olduğu gibi gerektiğinde 800 yıllık Zeytin ağaçlarımıza yeniden can veririz. Mutlu ve ekonomik geleceğimiz için tüm Akdeniz bölgemizde, kaliteli zeytin ağacı ve zeytinyağı üretimi için gereken önlemler en kısa sürede alırız. Kazanan güzel ülkemiz ve saygıdeğer halkımız olacaktır
Sevgi ve saygılarımla

Prof.Dr.Mehmet Ali KÖRPINAR

NOT:

1- Lütfen çevrenizdeki tüm komşularınızı, akrabalarınızı ve arkadaşlarınızı uyararak ve onların seçimlerde kesinlikle oy kullanmalarını sağlar mısınız,

2- Oy kullanırken de önce sizlere verilen oy pusulanızı kontrol ediniz. Arkasında, oy kullanacağınız sandığa ait mühür olmalıdır.

3- Sonra oy pusulalarındaki seçeceğiniz partinin mühür vurulacak yeri, en üstte kalacak şekilde, OY PUSULASINI KATLAMALARINI ve sonra mühür vurmaları gerektiğini vurgular mısınız? Mühürden sonra oy pusulasındaki mürekkebin başka yerlere bulaşması için de mühürlü yer üstte kalacak şekilde zarfa koyulması gerekiyor.

This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *