DIŞ BASINDA ERDOĞAN *** The Guardian Erdoğan denge duygusunu kaybetti, daha fazla güç kazanmamalı * Guardian: AKP’nin oy oranı Erdoğan’ı geniş sarayında asık suratlı bırakacak

01.06.2015
Birgün

Guardian: Erdoğan denge duygusunu kaybetti, daha fazla güç kazanmamalı

İngiliz Gazetesi The Guardian Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın öfke dolu, otoriter ve aksi yönlerinin giderek arttığını belirterek başkanlık hayalleri ve anayasayı tek başına değiştirebilecek kadar oy alma arzusunun ülke için tehlikeli olabileceğine işaret etti. Erdoğan için ‘denge duygusu onu terk etmiş’ tespitini yapan Guardian, “Türkiye Cumhurbaşkanı içgüdüsel bir şekilde otoriter, çoğu kez öfke dolu bir şekilde aksi ve giderek artan şekilde yurt içinde ve dışnda kendisini eleştirenlere zulmediyor.” dedi.

İstikrarlı bir Türkiye, Avrupa ve Orta Doğu için hayati. Cumhurbaşkanı’nın daha fazla güç kazanması faydalı olmayacak” başlığıyla çıkan yazıda Erdoğan’ın kişiliği göz önüne alındığında anayasayı değiştirebilme gücünün ‘sorun’ teşkil edeceği belirtildi. Gazete yazıda Erdoğan için ‘ülkenin daha yoksul, bir şekilde daha az Batılılaşmış ve daha dindar kesimleri arasında güç kazandığını; ancak daha genç, çevre, cinsel tolerans, etnik ve dini çoğulculuk ve aktivizm konusunda endişeleri olan daha modern kesimlerini kazanamadığını’ söyledi.

“DANIŞMANLARI ONU KONTROL ALTINA ALAMIYORSA…”
‘Erdoğan daha çok güce sahip olması gereken biri mi yoksa daha az güce sahip olması gereken biri mi?’ diye soran gazete, ‘eğer kendisi değişemiyorsa ve ya meslektaşları, danışmanları onu konrtol altına alamıyorsa cevap net.’ dedi.

Ayrıca ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güçlü bir muhalefet yerine öfke nöbetlerini kontrol altına alabilecek ılımlı bir kanadın büyümesi hoş karşılanacaktır.’ diye belirtildi. *1*

Birgün
03.06.2015

Guardian: AKP’nin oy oranı Erdoğan’ı geniş sarayında asık suratlı bırakacak

İngiliz Gazetesi The Guardian Türkiye’de seçimler yaklaşırken ‘bağımsız medyayı sindirdiğini, sosyal medyanın tehdit edildiğini ve öğrencilerin dalga geçtiği’ Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “başarısız olacağına dair çok sayıda işaret var” ifadelerini kullandı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Guardian’ın Ian Traynar ve Constanze Letsch imzalı tam sayfa verdiği analizde, ‘AKP’nin bürokrasiye hakim olduğu ,medyayı kontrol altına aldığı ve orduyu etkisiz hale getirdiği’ belirtiliyor.

“ERDOĞAN’I SESSİZCE ELEŞTİREN ŞERHLER VAR”
AKP içerisinden de başkanlık sistemine eleştiriler olduğunu söyleyen Guardian, o kişilerin Erdoğan’ı doğrudan eleştiremediklerini ancak sessizce eleştirilen şerhlerin olduğu ifadeleri kullanıldı. Haberde AKP’nin bu kez de seçimi kazanacağını ancak bazı kamuoyu araştırmalarının gösterdiği yüzde 41-45 arasındaki oy oranının Erdoğan’ı “geniş sarayında asık suratlı bırakacağı ve yengili olarak kabul edileceği.” denildi. *2*

http://www.birgun.net/haber-detay/guardian-erdogan-denge-duygusunu-kaybetti-daha-fazla-guc-kazanmamali-82012.html

http://www.birgun.net/haber-detay/guardian-akp-nin-oy-orani-erdogan-i-genis-sarayinda-asik-suratli-birakacak-82139.html

This entry was posted in DEMOKRASİ-ÖZGÜRLÜK, DEVRİM VE KARŞI DEVRİMLER, DÜNYA ÜLKELERİ, EMPERYALİZM, FAŞİZM, İHANET VE YABANCI YANDAŞLAR, İNSAN HAKLARI - DEMOKRASİ, Politika ve Gundem. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *