HES’LER DOĞAYI VE CANLILARI ÖLDÜRÜYOR *** Akarsuların şarkılarını susturdular* Balıklar ve karacalar ölüyor

22.05.2015
Birgün

Kastamonu’da HES’ler yaban hayatı öldürüyor!

HES nedeniyle geçit bulamadığı için pek çok karaca hayatını kaybediyor.
Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde yapımı süren Hidroelektrik Santrali nedeniyle bölgedeki canlı yaşam büyük tehdit altında. Birkaç ay önce HES kanalında boğulmaktan son anda yaralı kurtarılan bir karaca, tedavi edildikten sonra doğaya salınmıştı. Ancak ortaya çıkan fotoğraflar pek çoğunun o kadar şanslı olmadığını ortaya koyuyor. HES nedeniyle geçit bulamadığı için pek çok karaca ölüyor. Hayvan hakları savunucuları yaban hayvanlarının korunmasına dair kanun hükümlerinin uygulanmasını talep ediyor.

Yaşanan hayvan ölümlerine sert tepki gösteren Hayvan Hakları Konfederasyonu Kurucular Kurulu, Marmara Hayvan Hakları Federasyonu, Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu ve İstanbul Hayvan Hakları Derneği’nin ortalaşa yaptıkları yazılı açıklamada Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlıklarının duyarsızlıklarına dikkat çekti. Yapılan açıklamada şunlara değinildi:

“Akarsuların yataklarını beton ve taş setlerle kanallara dönüştüre Hes’ler yaban hayvanlarının suya ulaşmasını imkânsız hale getirdi…

Yüksek beton setlerden kayarak ve düşerek kanallarda can veren ya da susuzluktan ölen hayvan sayısı bilinmiyor. Elimizdeki görüntüler yüksek kanallarda hapsedilmiş yüzlerce akarsuyun yalnızca birinden.Bir yandan sayısı fazla olan yaban hayvanlarının avlanarak öldürülmesini ihaleye çıkaran Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bir yandan da doğanın ve yaşayanların ölümüne Hes’lere verdiği izinle neden olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı…

Sözde korumaya çalıştıkları yaban hayvanlarının yok olduğunu gören ve Bakanlıklar karşısında eli kolu bağlı kanal Doğa Milli Parklar Koruma Bölge ve Şube Müdürlükleri.

Bu acımasız,bilimsel bilgiden uzak yalnızca rant amaçlı suyu yok eden yatırımların ülkemizde ve yeryüzünde insanıyla,hayvanıyla,bitki örtüsüyle,hayatı nasıl adım adım sonlandırdığını görmek ve anlamak için uzman olmaya gerek yok.

Hes çevrelerinde yaşayan tüm insanlar bu katliamların canlı tanığı zira bu garip projelerin uzun vadede yapacağı hayat üzerindeki ölümcül tahribat tartışılamaz bile…

Akarsu yataklarının hapsedilmesine, Hes’lere kesinlikle karşı çıkılmadır ve acilen yaban hayvanlarının erişebileceği nokta ve geçişlerin yapılması zorunludur.”

17.05.2015
Birgün

DENGE BOZULUYOR
HES’lerde balıklara hayat yok
Akarsular üzerine kurulan barajlar ve HES’ler balıkları tehdit ediyor.

HES’lere balık geçitleri yapılmaması ya da uygun geçit inşa edilmemesi nedeniyle balık türlerinin geçişleri engelleniyor.Maraş, Osmaniye ve Hatay illerinde bulunan 14 HES ile ilgili yapılan incelemeler sonucunda kamuya ait HES’lerde balık geçitlerinin bulunmadığı, tüzel kişilere ait HES’lerin bazılarında ise balık geçidi olmadığı, bazılarında ise eksikliklere rağmen balık geçitlerinin bulunduğu belirlendi.

Geçitlerin balıkların yaşamlarını sürdürebilmesi ve yörede yapılan balık avcılığı açısından önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, balık geçitlerinin balık türü ve gereksinimine uygun şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yapılan ve ülke genelinde sayıları hızla artan HES’ler uygun yapılmadığında biyolojik dengeyi bozuyor. Balık geçitleri yapılmaması ya da uygun geçit inşa edilmemesi nedeniyle HES’ler balıkların geçişine engel oluyor.HES’lerde balık geçişlerinin yapılmaması göçmen balık türlerinin azalmasına, nesillerinin tükenmesine yol açıyor.

YAPILMASI MECBURİ
Çalışmayı yapan Kahramanmaraş Şütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’den Şaban Baydar, akarsular üzerinde kurulan baraj ve regülatör gibi tesislerde su ürünlerinin geçmesine mahsus balık geçidi veya asansörlerin yapılmasının ve işler durumda bulundurulmasının mecburi olduğunu söyledi.

http://www.birgun.net/haber-detay/kastamonu-da-hes-ler-yaban-hayati-olduruyor-81471.html

This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim, Gundem, Haber, HAYATIN İÇİNDEN. Bookmark the permalink.

One Response to HES’LER DOĞAYI VE CANLILARI ÖLDÜRÜYOR *** Akarsuların şarkılarını susturdular* Balıklar ve karacalar ölüyor

  1. Cavit Öner says:

    CHP – MHP – HDP seçim konuşmalarında veya bildirimlerinde DOĞA YIKIMI’na karşın bir söylemleri yok. Uçakla bakıldığında Türkiye’nin dağlarının, ormanlarının ,ekin alanlarının, hehirlerinin nasıl tarumar ediliği görülüyor. Bilinçli bir şekilde yokluğa mahkum edilmek isteniyoruz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *