HAYATIN İÇİNDEN *** Ben yıllık doğum günlerini kutlamam. Onlar sadece ölüme bir yıl daha yaklaştığınızı hatırlatır. *** Conan O’Brian ve Deepak Chopra sohbeti

Deepak Chopra,
Hint asıllı Amerikalı hekim ve alternatif tıp uzmanı

Conan O’Brian ve Deepak Chopra sohbeti

CO: – Bugünün doğum günün olduğunu öğrendim. Doğum günün kutlu olsun.

DC:- Ben yıllık doğum günlerini kutlamam. Onlar sadece ölüme bir yıl daha yaklaştığınızı hatırlatır.

– Deepak ! Keyif kaçıran birisisin sen.

– Hayır, değilim.

– Doğum gününü kutladım sadece. Sen kalktın, bunun seni ölüme bir yıl daha yaklaştırdığını söyledin !?

– Benim doğum günüm, var oluşun her anıdır. Sürekli olarak var olduğum her an, doğum günümdür. Var oluşum, beni şaşırtıyor. Anneme baktığında babamın gözünde bir pırıltı olmasaydı, şu an burada olmazdım. Hayatımın her saniyesi benim doğum günüm. Buna sadece şaşırmıyorum, aynı zamanda müteşekkirim. Hayret, güzellik, keyif, sevgi, merhamet hissi yaşıyorum. Her an…

– Bunları sürekli mi hissediyorsun?

– Evet.

– Ben bunu hayatımda sadece iki kez hissettim ama sen her gün, her saniye bunu hissettiğini söylüyorsun ?

– Benimle biraz zaman geçirmelisin diye düşünüyorum.

-Yani diyorsun ki, güzellik, huzur ve keyif duygusunu sürekli yaşıyorsun. Ayrıca, “Zaman”a da saygının olmadığını söylüyorsun. Bu doğru mu?

– Ben saat kullanmam ama saatim olmadan sana saatin kaç olduğunu söyleyebilirim. Denemek ister misin?

– Evet, saat kaç ?

– Şimdi !

– Nasıl yani?

– Şu an saat, “Şimdi!”… “Şimdi”, hiç bitmeyen bir andır, değil mi ? Farkında olmamız gereken tek an budur. Şimdi’yi hissedersiniz, Şimdi’ye odaklanırsınız ve o zaman da inanılmaz keyif alırsınız. Çünkü, dediğim gibi, “Şimdi” hiç bitmeyen bir andır. “Şimdi”, sonsuza kadar giden her andır.

– Çok üretkensin. 81 kitap yazdın. Hep sevgi temasını işliyorsun. Cinsel sevginin de çok önemli olduğunu söylüyorsun kitaplarında.

– Cinsel enerji de sevgi gibi, bir tür ruhsal enerjidir. Bu iki enerji türünde de yaratıcı olmayan bir şey yoktur. Kitaplarım sevgi duyma deneyimini anımsatmayı amaçlıyor. İster eşinize olan sevginiz olsun, ister sevgilinize… Tanrıya, çocuklarınıza… Sevgi, evrendeki en üst düzey zekadır. “Seven insan, sadece tevazuyu bilir, başka seçeneği yoktur. Geceleri kapınızın önünde belirir, Başka seçeneği yoktur. Saçınızın her buklesini öpmeye özlem duyar, endişe etmeyin: Başka seçeneği yoktur.” Bunlar, büyük, muhteşem sufi Mevlana’nın sözleri. Rumi, tüm zamanların en büyük ruhani öğretmenlerinden biridir.

-Uyuşturucu kullanımı hakkında ne düşünüyorsun Deepak ?

-Afyon alırsınız, kafanızı güzel yapar. Bu yüzden insanlar uyuşturucu kullanıyor. Ama, sevgiyle beyniniz de aynı molekülleri üretir. Sevdiğinizi düşündüğünüzde, sevdiğinizde, ya da güzel bir bebeği gördüğünüzde bu deneyimi yaşarsınız. Beyniniz bunları üretmeye başlar.

– Yani, canın istediği anda kafanı güzel yapabildiğini söylüyorsun. Karar verdiğin anda kafayı buluyorsun.

– Herkes yapabilir. Bunu bir keyif, sevgi ya da mutluluk anısını, anını düşünerek tecrübe etmelisiniz. Mutluluğu dışarıdan alırsanız bağımlı olursunuz. Ama içinizde üretirseniz, ruhunuza bağımlı olursunuz.

– Yani kendi keyfine bağımlı olduğunu söylüyorsun ?

– Keyifliyken kim iyi olmaz ki ? İnsan keyifliyken etrafındaki insanlar da kendilerini keyifli hisseder. Keyif bulaşıcıdır.

-“Future of God” adlı kitabını konuşalım. Bu kitapta “militan ateist” adını verdiğin kişilere tepkini anlatıyorsun.

– Evet, kendilerine bu ismi vermişler. Aşırı tutucular ve bu nedenle de tüm diğer aşırı tutucular kadar kötüler. Çünkü, çok sınırlı bir “gerçek farkındalığı”ndan geliyorlar. Yanlış bir tartışma bu. Hepimizin, içimizdeki ruhsallıkla irtibat kurmamızı sağlayacak deneyimlere ihtiyacımız var.

Lale Gürman’a teşekkürlerimle

This entry was posted in FELSEFE ve GÜZEL DEYİŞLER, HAYATIN İÇİNDEN. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *