PARİS TERÖRE KARŞI DEMOKRASİ YÜRÜYÜŞÜ

 

cumhuriyet.com.tr
09 Ocak 2015 Cuma

Kanlı operasyon… Teröristler ve 4 rehine öldürüldü

Charlie Hebdo terör saldırısından sonra iki gündür polis tarafından yapılan insan avı ile nefesini tutan Fransa’da bugün iki ayrı bölgede rehine krizi yaşandı. Bir matbaada ve markette yaşanan rehine eylemlerinde 3 saldırgan öldürüldü, 4 rehine hayatını kaybetti, 4 kişi de ağır yaralandı.

12 Ocak 2015
Hürriyet

Paris’te teröre karşı tarihi yürüyüş

Fransa’da 17 kişinin ölümüne neden olan kanlı saldırıları protesto etmek için düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşü’ne 1.5 milyon kişi katıldı.

Hürriyet – Fransa’da 17 kişinin ölümüne neden olan kanlı saldırıları protesto etmek için Paris’te dün düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşü’ne katılım, 1 milyon hedefinin de ötesine geçerek, 1.5 milyonu buldu. Fransa’da başkent Paris başta olmak üzere ülke genelinde düzenlenen ‘teröre karşı dayanışma’ gösterilerine 3,7 milyon insanın katıldığı açıklandı. Bu sayı ile Fransa tarihinin en geniş katılımlı organizasyonun gerçekleştirildiği belirtildi.

12 Ocak 2015
Radikal

Fransa’nın başkenti Paris’te, terörle mücadelede dayanışma için düzenlenen ve dünya liderleri ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da iştirak ettiği “Cumhuriyet Yürüyüşü”ne 1,5 milyondan fazla kişinin katıldığı kaydedildi.

Fransız televizyon kanalları, Paris’in, Nazi işgalinden kurtuluşundan bu yana en büyük katılımlı gösteriye sahne olduğunu bildiriyor. Yürüyüş organizasyon komitesi gösteriye 1,5 milyondan fazla kişinin destek vererek katıldığını açıkladı. Bugünkü gösteriye vatandaşların yanı sıra yaklaşık 50 devlet ve hükümet başkanının iştirak etmesi, terörle mücadele konusundaki uluslararası kararlılığın bir göstergesi oldu.

Diğer taraftan, Fransa siyasi tarihinde 1990 yılından bu yana ilk kez bir cumhurbaşkanı sokaklardaki bir protesto gösterisine katılarak, halkı ile dayanışma mesajı verdi. Son olarak şu an hayatta olmayan eski Cumhurbaşkanı François Mitterand, 1990 yıllında bir sinagoga yönelik bombalı saldırının ardından düzenlenen bir gösteri yürüyüşüne katılmıştı.

cumhuriyet.com.tr
12 Ocak 2015 Pazartes

Dünyanın kalbi Paris’te attı

Fransa’nın başkenti Paris’te Charlie Hebdo dergisini hedef alan teröre duyulan öfke ifade özgürlüğünü bayrak kılan bir dayanışmaya döküldü. Dünyanın pek çok kentinde insanlar “Ben Charlie’yim” dövizleriyle sokağa çıktı.

AVUSTRALYA: Sydney’de 2014 sonunda bir IŞİD sempatizanının rehine terörüne sahne olan “Martin Place”te toplanan yüzlerce kişi “Ben Charlie’yim”, “Özgürlük” yazılı dövizler taşdı.

ALMANYA: Berlin’de, Brandenburg kapısının karşısındaki Fransa elçiliği önünde toplanan 18 bin kişi ifade özgürlüğüne saldırıyı protesto etti. Elçilik önüne çiçekler bırakıldı. Bazı göstericiler Charlie Hebdo’da yayımlanan karikatürlerle yürüdüler.

BELÇİKA: Brüksel’de 20 bin gösterici  “Nefrete karşı birleş”, “İfade özgürlüğü” dövizleriyle yürüdü. Müslüman ve Yahudi toplumlarının temsilcileri de yerini aldı. Gösteriye katılan ünlü Belçikalı karikatürist Philippe Gelluck “Dini faşizme karşı savaşmalıyız. Müslüman toplumunun karikatürlerden ötürü yaralı ve hakarete uğramış hissettiğini biliyorum ama karikatürler İslam’ı değil aşırılığı hedefliyordu” dedi.

BRİTANYA: Londra’da Trafalgar Meydanı’nda toplanan 2 bin kişi ellerinde kalemlerle yürüdü. “Ben Charlie’yim” dövizleri taşıdı. Trafalgar Meydanı’na projektörle Fransa bayrağı görüntüsü yansıtılıdı.

İSVEÇ: Stockholm’de Sınır Tanımayan Gazeteciler ve karikatüristlerin organize ettiği “barış ve saygı” yürüyüşü düzenlendi.

İSPANYA: Madrid’de Müslümanların düzenlediği gösteride Charlie Hebdo ile dayanışma sergilendi, “Teröre hayır, İslamofobi’ye hayır’ pankartları taşındı.

AVUSTURYA: Viyana’da da 12 in kişi hükümetinin ve dinlerden cemaatlerin çağrısıyla toplandı,“Terörizme karşı birlikte” pankartıyla yürüdüler.

İSRAİL: “Ben Charlie’yim” yazılı dövizlerle Kudüs’te dayanışma toplantısı yapıldı.

FİLİSTİN: Batı Şeria’nın Ramallah kentinde dayanışma gösterisi düzenlenirken, çocuklar da ellerinde “Ben Charlie’yim” dövizleriyle yerlerini aldılar.

LÜBNAN: Beyrut’ta 200 kişi “Korkmuyoruz” ve Paris’te öldürülen Müslüman polis Ahmed Merabet’e atfen “Ben Ahmed’im” dövizleri taşıdı.

MISIR: Gazeteciler sendikası, başkent Kahire’de düzenlediği gösteriyle dünya çapındaki eylemlere destek verdi.

JAPONYA: Tokyo’da Fransız Enstitüsü önünde bir dakikalık saygı duruşunda bulunan ve Fransa milli marşı “La Marseillaise”i söyleyen topluluk, Fransızca ve Japonca “Ben Charlie’yim” yazılı dövizler taşıdılar.

RUSYA: Moskova’daki Gorki Parkı, çoğu Fransız yüz kişi toplandı. Çok sayıda Moskovalı da Fransa elçiliğine çiçek bıraktı.

This entry was posted in DEMOKRASİ-ÖZGÜRLÜK, DÜNYA ÜLKELERİ, Gundem, RADİKAL İSLAM, TERÖR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *