Aykut Küçükkaya
05 Ekim 2014 Pazar
Cumhuriyet
Müslüman uşağa’ Şişli kıyağı
İşadamının Erdoğan’la yakın ilişkisi bakan, bakanlık bürokratlarını korkutmuş.Özel proje alanı” ilan ettiği Şişli Endüstri Meslek Lisesi ve Şişli Belediye Hizmet Binası’nın da içinde yer aldığı parselle ilgili 17 Aralık operasyonunda gözaltına alınan iki üst düzey bürokratın dinlemeye takılan konuşması
“Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı’nın dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’la kurduğu yakın ilişkinin” bürokratlar üzerinde yarattığı korkuyu gözler önüne serdi. Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan fezlekede yer alan yasal dinleme kaydına göre “işadamına rantı kaptırmak” istemeyen bürokrat “Bunlarla uğraşılır mı abi bunlar şey adamlar ya” diye dert yanıyor. Bunun üzerine diğer bürokrat “En yukarıya da ulaşıyor bu adamlar” diye yanıt veriyor.
İşadamına çekilen kıyak için “100 trilyon, 200 trilyon rant alacaksın, imar planını değiştireceksin” itirafında bulunan iki bürokrat işin içinden çıkamayarak olayı Bayraktar’’a; Bakanın da dönemin Başbakanı şimdinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a aktarmasına karar veriyor. Bayraktar’ın bile “Çünkü bu biliyorsun her tarafa ulaşıyor çabuk oradan arıyorlar bize sıkıntı oluyor” diyerek işadamının üst düzey ilişkilerinden çekindiği dinlemeye takılırken yasal kayıtlar konunun Erdoğan’a arzedildiğini ve tüm çekincelere rağmen “işadamının Şişli işinin hallolduğunu” ortaya koyuyor.
Yasal dinleme kayıtlarında Emrullah Turanlı için Recep Tayyip Erdoğan’ın Erdoğan Bayraktar’a “Müslüman uşaktır yardımcı ol” dediği ortaya çıkmıştı. Bayraktar fezlekesinde “Şişli ilçesindeki, Şişli Endüstri Meslek Lisesi ve Şişli Motor Lisesi’nin bulunduğu, Bulgar Ortodoks Kilisesi Vakfı’na ait araziye Taşyapı İnşaat Şirketi tarafından yapılacak proje için illegal olarak özel proje alanı ilan edilmesi” başlığı altında yayımlanan yasal dinleme kayıtları arazinin parasal değerini gözler önüne seriyor.
İşte o konuşmalar
Tarih: 24 Temmuz 2013. Saat: 14.15. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman’la Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum görüşüyor.
Murat Kurum: Taşyapı ile geldi konuştuk. Bu adam diyor ki benim diyor 57 milyon diyor alacağımdı diyor. 150 milyon aldım falan aynı teraneyi anlatıp duruyor. Adam da oranla ilgili yüzde 55 anlaşmış benimle tamam mı. Hani 6 alsa dese ki fazla aldın diyebilme hakkı en fazla 10 milyon liradır. Anlamıyor benim 50 trilyonumu ver 50 trilyonumu ver. Ya dedim ya ben tamam dedim git mahkemede al dedim ne istiyorsan al.
Mehmet Ali Kahraman: Mahkemede siz ama şey yaparsınız zaten orayı değil mi?
M.K.: Bunlarla uğraşılır mı abi bunlar şey adamlar ya.
M.A.K.: En yukarıya da ulaşıyor bu adamlar.
M.K.: Abi ulaşsın bence yani oraya da söylemek lazım ya hem burdan geleceksin sen 100 trilyon 200 trilyon rant alacaksın, plan imar planını
değiştireceksin.
M.A.K: Evet… Neyse ben onu o zaman şey yapayım onu bakan beye ileteyim de bakan bey şey yapsın üst taraf…
Başbakan’a okul pazarlığı taktiği
Tarih: 25 Kasım 2013… Saat: 12.11… Bu kez telefonun ucunda Bakan Bayraktar ile bürokrat Mehmet Ali Kahraman var. Konu Şişli’deki arazi…
Erdoğan Bayraktar: Ha bu sen en son hazırlıklarını yap da şimdi bize şeyde biliyorsun Meclis’te sıkıştırdılar bizi bu Bulgar Vakfı’ndan dolayı.
Mehmet Ali Kahraman: Evet evet bakanım.
E.B.: Şimdi o itiraz da vardır oraya mutlaka.
M . A . K . : Tabii itiraz olur bakanım şu anda askıda henüz inmedi askıdan itiraz olur ama çok itiraz olur oraya.
E.B.: İtiraz olmasa bile siz bir nevi itiraz yaptırın da.
M.A.K.: Tamam.
E.B.: Bunu biz tekrar başbakana arz edelim diyelim ki burada şu anda okul var içinde.
M.A.K.: Evet.
E.B.: Adamlar çok ciddi iddialarda bulunuyorlar yani diyorlar işte şuranın tapusu var burasının tapusu var hazinenin yeri okulu kapatıyorsunuz en azından biz adamdan başbakana ben arz edeyim desin ki ben buradan bir tane okul yerini alıyorum ama Bulgar Vakfı’nın yeridir hazinenin yere değil bunun karşılığında da on sekiz tane okul yapıyorum bunu yapacağını da elinden teminat almak lazım.
E.B: Şu anda faalmiş okullar.
M.A.K.: Faal faal bakanım evet. E.B.: Ama yani olmaz ki okul kapatan adam durumuna biz nasıl niye girelim ya.
“Onayladık, bir iş kalmadı”
Tarih: 14 Aralık 2013. Saat: 12.44… 17 Aralık operasyonundan 3 gün öncesi… Bu kez Bayraktar, İşadamı Emrullah Turanlı’yla konuşuyor. Bu konuşmadan 20 gün önce bürokratına “Okul kapatan adam durumuna biz nasıl niye girelim ya” diyen Bayraktar belli ki konuyu Başbakan Erdoğan’a arz etmiş…
E.B.: Bulgarlara ait o yer o hazineden almış onu hazineden alınan okulda var üzerinde şey ne olacak orda ki şey nedir o meslek Motor Meslek Lisesi devletin okulu.
E.T.: Bakanım onlar bi yer gösterecekler herhalde beyefendi başka bir yere yapacak.
E.B.: He çok ş… şimdi bize devamlı sorular yağmur gibi soru geliyor bize.
E.T.: Doğru bakanım orası
E.B.: … Onayladık onayladık senin şeyi bitti bizde bir işi kalmadı.
E.T.: Bakanım Allah razı olsun.
E.B.: Oldu hadi senden de.
E.T.: Emirlerini bekliyorum bakanım.
Özlem Güvemli
06 Ekim 2014 Pazartesi
Cumhuriyet
AVM, tarihi liseyi yuttu
Veliler köklü geçmişe sahip okulun boşaltılmaması için eylem yapmıştı.
Deprem sonrası toplanma alanı olan ve köklü bir geçmişe sahip Şişli Endüstri Meslek Lisesi’ni kapsayan parsellere yapılacak konut ve AVM planları tekrar mahkemelik oluyor. Daha önceki plana dava açarak yürütmeyi durdurma kararı alan Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi yeni plana da dava açacak. Yeni plana göre Şişli Endüstri Meslek Lisesi yıkılacak ve yeniden yapılacak. Yeniden yapılacak liseye ayrılan alan ise mevcut
arazisinin yaklaşık dörtte biri.
Lisenin arazisi daraldı
İzzetpaşa Mahallesi’nde Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nin bulunduğu alanı konut ve ticaret merkezine dönüştüren imar planı değişikliği 2013 yılının kasım ayında askıya çıktı. Plana bölgeye getirdiği yoğun yapılaşma nedeniyle yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi tarafından dava açıldı. Mahkeme 2014 yılının nisan ayında planın yürütmesini durdurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ufak değişiklikler yaparak hazırladığı yeni planı 2 Ekim’de askıya çıkardı. Böylece odanın sonuçlanmak üzere olan iptal davası da kadük kaldı.
Dava sürecini başından beri takip eden Şehir Plancıları Odası İstanbulŞubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Akgün, bu arazinin yolsuzluk soruşturması kapsamında da adının geçtiğini belirterek “Plan ile kamusal donatı alanı belirli bir sermaye kesimine devredilip büyük bir rant elde edilecek” dedi.
Yapılan son iki planın karşılaştırmasına yapan Akgün’ün verdiği bilgilere göre 2013 yılında yürürlüğe giren planlarda “Meslek Lisesi Alanı” olarak belirtilen bölge büyük ölçüde “Ticaret + Konut Alanı”na ve kısmen de “Park”a ayrılmıştı. Hazine mülkiyetinde olan ve “Meslek Lisesi Alanı” olarak planlanmış olan parseller, Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı’nın yaptığı başvuru doğrultusunda 20 Temmuz 2012’de vakıf adına tescillendi.
9 Ağustos 2012’de Taş Yapı tarafından “yüzde 50 hissesinde kat karşılığı inşaat hakkı vardır” denilerek tapuya şerh düşüldü. Dava konusu edilen planlar ile birlikte parseller eğitim tesis alanından çıkarılarak, ayrıcalıklı imar hakları ile “Ticaret + Konut Alanı”na alındı. Yürütmesi durdurulan bu plana karşı birkaç gün önce yeniden askıya çıkan planlarda ise 1.6 hektarlık alanın meslek lisesi olarak ayrıldı.
Parça parça yaklaşık 1 hektarlık alana park, kısmen cami fonksiyonları getirildi. Yaklaşık 3.6 hektarlık alan da “Ticaret + Konut Alanı” olarak planlandı. Bir önceki plana göre kısmen meslek lisesi alanı ayrıldığı gözükse de mevcut okulun kampüsü, şu an faaliyette olan atölyeleri göz önüne alındığında ayrılan alan son derece sınırlı. İnşaat emsali olarak da 2,90 katsayı belirlenmiş durumda.
Gürkan Akgün, bu şekilde bakıldığında sanki bir önceki plana göre inşaat alanının azaltılmış gibi gözüktüğünü ancak plan notlarında durumun hiç de öyle olmadığını söyledi. Mezunlar da tepkili Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman da yeni planın İstanbul’a çok büyük bir yük getirdiğine dikkat çekti.
Kahra- man “Burası eğitim tesisi alanı yani kentsel donatı alanı. Donatı alanları, mevcut yoğunluğu karşılayamaz hale gelmişken bölgeye daha da yük ve donatı alanı ihtiyacı getiriyorsunuz” dedi. Arazinin vakfa tahsis edilmesinden sonraki süreci de eleştiren Kahraman “Vakfa jest yapırken İstanbul’un sonu getiriliyor.
Arazi mevcut fonksiyonu üzerinden kamulaştırılıp bedeli vakfa ödenerek mağduriyet giderilebilirdi. Araziye imar hakkı vermek şart değil” dedi. Şişli Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Ercan Bodur “Bölgenin en önemli özelliği deprem sonrası toplanma alanı. Burada başka bir yer yok. Bizim okulumuzu sıkıştırıp önüne rezidans ve AVM yapacaklar. Bizim okulun bahçesinde 896 ağaç var. Meslek lisesi için geniş bir alana ihtiyaç oluyor. Binadan ziyade atölye, laboratuvar yapılacak geniş alanlara ihtiyaç var” diye konuştu.