Kara Terör: IŞİD

“Maskeler zamanla yüze yapışır, ikiyüzlülük içtenlik sayılır.”
DE GONCOURT

Mine G. Kirikkanat
kirikkanat@mgkmedya.com
26 Ekim 2014 Pazar
Cumhuriyet

Kara Terör: IŞİD

ABD’nin Nabucco Projesi cokunce, Kuzey Irak petrol ve gazinin yeniden Turkiye uzerinden sevkini gundeme alarak Istanbul’da enerji zirvesi topladilar.Ve orada Bagdat’a ragmen Erbil- Ankara eksenini olusturma karari aldilar!

ISID’in Musul’u isgalinden tam bes gun once, 4 Haziran 2014’te, Irak Kurt Bolgesi Basbakani Necirvan Barzani bu anlasmayla ilgili ilk defa en detayli aciklamayi yapti. Barzani, AKP hukumeti ile 50 yillik anlasma imzaladiklarini, surenin daha da uzatilabilecegini belirtti.

AKP hukumetinin aslinda 1.5 yildir petrol kacakciligi yaptigi iddia ediliyordu. Turkiye, 2013’ten beri Kuzey Irak’tan petrolu tankerlerle tasiyor ve sinirlari icinde Barzani adina depoluyordu! Bu depolanan petrolun ilk satisi 22 Mayis 2014’te yapildi, yani ISID’in Musul’u isgalinden yalnizca iki hafta once…

Ne ilginc degil mi?
Peki, bu satisin alicisi kimdi?
Israil!

Irak Petrol Bakanligi, petrolunun pesine dusmus ve Barzani yonetiminin Turkiye uzerinden Israil’e sattigini saptamisti. Irak Petrol Bakanligi’nin resmi internet sitesinde soyle deniliyordu:

‘Karsilastigimiz gercekler karsisinda hayretler icinde kaliyoruz. Kuzey Irak bolgesinin sattigi petrolun Israil rafinerilerine ulastigini ispatlayan belgeler var.’Irak Petrol Bakanligi, Erbil’in kacak yollardan sattigi petrol nedeniyle Irak’in 34 milyar dolar zarara ugratildigini belirtti ve dunyayla su gercegi paylasti:

‘Sadece bu yil verdigi zarar 8 milyar 400 milyon dolardir. Kuzey Irak bolgesi, butcedeki yuzde 17’lik payini almistir. 2011 ile 2014 yillari arasindaki payinin tamami verilmistir. Bunun yani sira petrol satisindan elde ettigi para da takriben 19 milyar 701 milyon dolardir. Bu para, Irak maliyesine teslim edilmemistir.’

Yeri gelmisken AKP’nin Israil’le iliskisine bir bakalim…Erdogan surekli Israil karsiti aciklamalar yapiyor, kamuoyu onunde Israil terorunden bahsediyordu.Peki ya perdenin arkasi?

Durun, ogullarina ait gemiciklerin Israil limaninda yuk bosalttigiyla ilgili gelismeleri anlatmayacagim… Mesele cok daha buyuk.Israil, once Kibris Rum Kesimi’yle anlasti ve adayi cevreleyen Akdeniz sularinda gaz aramaya basladi. AKP hukumeti buna buyuk tepki gosterdi, ‘Arayamazsin’ dedi, ‘savas gemilerimi gonderirim’ dedi…

Ancak Israil’in Erdogan’i dinledigi yoktu, zaten AKP hukumeti de sozunun geregini yapmiyordu.Israil, kendi denizinden sonra Kibris aciklarinda da dogalgaz rezervleri buldu. Hem de buyuk miktarda.
Peki, bu gaz Bati’ya nasil satilacakti?

Israil’in Kibris aciklarinda buldugu dogalgazi Bati’ya sevk edebilmesinin en az maliyetli yolu Turkiye uzerinden geciyordu. Washington’un destegiyle Ankara ile Tel Aviv arasinda hizla bu guzergaha iliskin gorusmeler baslatildi.

Diger yandan Israil, Yeni Ortadogu’da soz sahibi olabilmenin cevresindeki enerji alanina hakim olmaktan gectigini dusunuyordu. Bu nedenle, onumuzdeki birkac yilin onemli bir konusu olacak Gazze sahasinin gaz rezevlerine gozunu dikmisti!

Burada duralim ve ISID’in Musul’u isgaliyle olusan firsatlardan Irak Kurt bolgesi disinda en cok yararlananin Israil oldugunu belirtelim. Sadece Turkiye uzerinden Kurt petrolunu aldigi icin degil. Daha cok ISID’in Musul isgaliyle olusan yeni kosullardan yararlanip, Gazze’ye saldirdigi icin!

Cunku Gazze karasulari ve cevresindeki gaz rezervleri Israil’in istahini kabartiyordu.Israil, Gazze, Lubnan, Suriye ve Kibris arasindaki tartismali bolgelerde tespit edilmis 3.5 trilyon metrekup dogalgaz var. Ve Israil, Gazze sahasindaki gaz rezervlerine hamle yaparak, kendisini Avrupa, Misir ve Urdun’e gaz ihrac eden bir ulke konumuna tasimak istiyor.*

*MEHMET ALI GULLER’in ISID Kara Teror (Kaynak Yayinlari, 2014) kitabindan alintidir.

This entry was posted in Ekonomi, ORTADOĞU ÜLKELERİ, PKK TERÖRÜ, Politika ve Gundem, RADİKAL İSLAM, SİYASİ TARİH, Yeni Kitaplar. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *