ABD açıkladı: Merkel, Tayyip’i dinlemiş *** Der Spiegel Erdoğan’ın batı tarafından dizayn edilmiş bir lider olduğunu da yazdı

Der Spiegel Dergisi, dinlemenin uzun yıllardan bugüne kadar sürdüğünü yazdı. Dergi ayrıca, Erdoğan’ın batı tarafından dizayn edilmiş ve henüz yeni profilinin çizilmemiş bir lider olduğunu da yazdı.

Ali GÜLEN / FRANKFURT
Ağustos 16, 2014
SÖZCÜ

ABD açıkladı: Merkel, Tayyip’i dinlemiş

Alman Gizli Haberalma Teşkilatı’nın (BND) hem ABD’yi, hem de NATO ortağı Türkiye’yi dinlediği ortaya çıktı.

Der Spiegel Dergisi, dinlemenin uzun yıllardan bugüne kadar sürdüğünü yazdı. Dergi ayrıca, Erdoğan’ın batı tarafından dizayn edilmiş ve henüz yeni profilinin çizilmemiş bir lider olduğunu da yazdı.

Türkiye’nin dinlenmesi ile ilgili bilgiler ise tesadüfen sızdı. ABD’nin NSA aracılığıyla kendilerini dinlemesine kızan Almanya, rest çekti. Bunun üzeine, ABD Dışişleri Bakanı Kerry, “Bize kızıyorsunuz ama siz de bizi dinlediniz. Üstelik bir NATO ülkesini de dinlediniz” diyerek, CIA’yeye casusluk yapan Alman istihbarat görevlisi Markus R.’nin iki yıl boyunca sızdırdığı 218 belgeye değindi. Bu belgelere göre, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton en az bir kere dinlendi, Almanya ayrıca Türkiye’nin dinlenmesi için bu belgelere göre yazılı talimat da verdi.

ÖNCE ABD, SONRA ALMANYA
Türkiye’de kimlerin hangi amaçla dinlenildiği bilinmezken, dinlemelerin başbakanlık ve dışişleri gibi önemli mevkilerle ilgili olduğu sanılıyor. Bilindiği gibi, daha önce de ABD’lilerin Erdoğan ve diğer Türk siyasileri dinlediği yolunda yayınlar yapılmıştı. Türkiye ise, ABD’ye bunu yazılı olarak sormuştu.

Kerry’nin bu belgeleri Alman mevkidaşı Frank- Walter Steinmeier’a ilettiği ve “Sizin de dinlemeler konusunda pek boş durmadığınızı biliyouz. O kadar da üzerimize gelecek durumda değilsiniz” dediği belirtiliyor.

Der Spiegel’in konuyla ilgili haberi en çok satan Alman gazetesi Bild tarafından da haber yapıldı ve “Almanya, NATO ortağı Türkiye’yi dinledi” başlığıyla, geniş bir tarihçe ile birlikte kullanıldı.

http://sozcu.com.tr/2014/dunya/abd-acikladi-merkel-tayyipi-dinlemis-578899/

This entry was posted in EMPERYALİZM, Gundem, İSTİHBARAT KURUMLARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *