DEVLET TORBAYLA YÖNETİLİYOR !!!

SELİM KUVEL – ANKARA
28 Haziran 2014, Cumartesi

Rant yasalarına Soma kılıfı
Madenciler için hazırlanan torba yasa çorbaya döndü.Hükümet, birbirinden çok farklı alanlara ait kanunları tek bir torba yasa tasarısı ile aynı anda geçirmenin hesaplarını yapıyor
.

Soma’daki facianın ardından madencilere çeşitli haklar verilmesi ve taşeron sistemini düzeltmek için çıkarılacağı söylenen tasarıya, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda iki haftadır devam eden görüşmelerde çok farklı konular eklendi. Torba yasa tasarısındaki 60 madde ilavelerle 106’a yükseldi. İşte o düzenlemelerden bazıları:

-Belediyeler, taşınmazları istedikleri kişi ve kuruma devredebilecek.

-Görevden alınan memur, mahkeme kararı olsa bile dönemeyecek.

-Özelleştirme aleyhindeki yargı kararları uygulanmayacak, SEKA Balıkesir, hükümete yakın Albayrak Holding’de kalacak.

-Taşeron sistemi yaygınlaştırılıyor, işçiye sağlanan haklar kısıtlanıyor.

-Büyük şehirlerdeki üniversiteler, en kıymetli arazilerini satabilecek.

-Tasarıya tüp bebekten tarım kooperatiflerine kadar pek çok düzenleme dahil edildi.

-Kapatılan özel yetkili mahkemelerde bulunmayan çok geniş yetkilere sahip sulh ceza hakimlikleri getiriliyor.

-Risale-i Nur basımının devlet tekeline alınması gibi yeni maddelerin eklenmesi bekleniyor.

En son Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda iki haftadır görüşülen 44 ayrı kanun ve 3 kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapacak torba yasa Meclis’e ilk sunulduğunda 60 maddeydi. Daha sonra alt komisyonda bu rakam 106’ya yükseldi. Komisyon ve genel kurul aşamasında bu rakamın daha artması bekleniyor. Önce, Soma’daki maden faciasının ardından madencilere çeşitli haklar verilmesi ve taşeron sistemini düzeltmek için çıkarılacağı söylenen yasaya, daha sonra kamu çalışanlarının iş güvencesini elinden alan maddenin yanı sıra vergi affı, belediyelerin yurt açması ve belediyelere ellerindeki taşınmazları istedikleri kişilere vermelerinin önünü açan çok farklı konular eklendi. Komisyon aşamasında önergelerle çok sayıda maddede değişiklik yapılırken, Risale-i Nurların basımını devlet tekeline alan madde gibi yeni maddelerin de ilave edilmesi bekleniyor.

‘HELALE HARAM KATIYORLAR’

Torba tasarıda muhalefet partilerinin de uygun bulduğu çeşitli maddeler var. Muhalefet özellikle Soma maden işçilerine haklar getiren maddelerin tasarıdan ayrılmasını istemesine rağmen iktidar partisi, ‘diğer maddelere daha büyük eleştiri geleceği’ gerekçesiyle razı olmuyor. Muhalefet bu duruma tepkili. İktidarın, torba yasa içine halkın yararına olmayan maddeleri de koyarak, helale haram kattığını savunuyor. Muhalefet, iktidarın 17 Aralık’ta açığa çıkan kirliliklerini bu yasa içine yerleştirilen maddelerle temizlemek istediğini savunuyor.

ADRESE TESLİM DÜZENLEMELER

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, duruma tepkili. Şunları söylüyor: “AKP döneminde torbayı önce çorbaya çevirdiler. Daha sonra çuval oldu, şimdi harala döndü. Torba görüşmelerinde millet Soma’nın yaraları sarılıyor biliyor. Oysa Soma’nın yanı sıra kendi dönemlerindeki mahkemelerin karşı çıktığı özelleştirmelerin üstü kapatılıyor. Mesela SEKA’yı yandaşlarına verecekler, torbayı alet ediyorlar. Seydişehir Alüminyum, Kuşadası gibi büyük özelleştirmelerin burada üstü kapatılmak isteniyor. Anayasa Mahkemesi ‘olmaz’ demiş ama torbanın içine bir madde koyarak, ‘aklama-paklama’ işinde Meclis kullanılıyor. Yargının yerine yasamayı geçiriyorlar. Güya Soma’yı görüşüyoruz ama belli adrese teslim düzenlemeler var. Hukuka aykırı bunlar. Torba ile bu hukuksuzluklar gizleniyor. Kamuoyu tepkisini de çekmemek için Soma’yı içine katıyor.”

‘TORBA’ İLE DEVLETİN ÇİVİSİ ÇIKTI

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin ise torba yasalarla devletin çivisinin çıkarıldığını anlatıyor. AKP dönemine kadar torba kanun diye bir düzenlemenin olmadığını belirtiyor. Birbiriyle ilişkili birkaç maddenin ele alınabileceğini ancak böyle bir kanun yapma tekniğinin tam bir hukuk garabeti olduğunu ifade ediyor. Çetin, “Hukuk katlediliyor, hukuksuzluk egemen kılınıyor. Bunda amaçları bence cumhuriyetin bütün kurumlarını çökertmek. Bu kanun yapma tekniği ile de Meclis’i itibarsızlaştırdılar. Soma’yı öne atarak, 17 Aralık’ta açığa çıkan kirlilerinin, pisliklerinin temizliğini bu yasa ile yapıyorlar. Paralel yapıymış, bilmem neymiş, hukuk devletini katlediyorlar. Torba yasa olunca bakanlar, bürokratlar komisyon önünde kol geziyor. Benim de şu maddem vardı diye… Duyan geliyor. Böyle yasa yapılır mı?” ifadelerini kullanıyor.

SOMA’YA NİYET, TÜP BEBEĞE KISMET

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de torba yasalara tepkili. Görüşülen yasanın aslından koparıldığını belirtiyor. Sadece Soma’nın olması gereken yasanın içine tüp bebek uygulamasından, vergi borçlarının ertelenmesi, tarım kooperatiflerindeki memur eksik bildirimine kadar pek çok düzenlemenin dâhil edildiğini hatırlatıyor: “Soma’yı torbaya çevirerek içini boşalttılar, sulandırdılar ve geciktirdiler. Soma özünden koptu, gündemden düştü. Mesela söz verdiler madencilere; 6 maaş ikramiye vereceğiz diye ama yok. Altı saat çalışma, madenin altında geçen süre. Fiilen tekrar 7,5-8 saat çalışmayı getirdiler. 2 bin lira maaş dediler, ortada yok. Ne söylendiyse yapılmadı ve geciktikçe tırpanlandı.”

http://www.zaman.com.tr/politika_rant-yasalarina-soma-kilifi_2227379.html

This entry was posted in Politika ve Gundem, SİYASİ TARİH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *