17 Mayıs 2014 17:10
Aydınlık
Soma Holding AKP’nin seçim kömürcüsü çıktı!
Seçim kömürlerinin nerden geldiğini Bakan Yıldız onayladı
Bakan Taner Yıldız, iş cinayetine kurban giden Soma madencilerinin çıkardığı kömürlerin seçim dönemlerinde ücretsiz dağıtıldığını itiraf etti.
Aydınlık, 15 Mayıs tarihli sayısının birinci sayfasında, “AKP’nin seçim kömürü o şirketten” başlıklı haberiyle Soma’daki madenden çıkarılan kömürün AKP’nin seçim kampanyası için bedava dağıtıldığını duyurmuştu. Enerji Bakanı Taner Yıldız, bugün yaptığı ikinci açıklamasında bu haberimizi doğruladı. Bakan Taner Yıldız konuyla ilgili olarak, “2 buçuk milyon aileye fakir fukara kömürü yardımı yapıyoruz. Bu yardımı buradan çıkan kömürlerle yapıyoruz” dedi.
İşte o haberimiz;
Soma Holding AKP’nin seçim kömürcüsü çıktı!
Soma Holding yeraltından çıkarttığı tüm kömürü Türkiye Kömür İşletmeleri’ne satıyor. TKİ de satın aldığı kömürü AKP’nin politikaları çerçevesinde emekçilerden oy toplamak için bedava dağıtıyor
Türkiye tarihinde yaşanan en ciddi maden facialarından biri önceki gün, Manisa’nın Soma ilçesinde Soma Holding’e bağlı, Soma Kömür İşletmeleri firmasına ait kömür ocağında gerçekleşti. Trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonucu meydana gelen olayda, 238 madenci yaşamını yitirdi. CHP’nin Soma ile ilgili inceleme istemini 2 hafta önce reddeden AKP’nin Soma kömürlerini seçim propagandası olarak kullandığı ortaya çıktı. Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun özelleştirmeler ve yolsuzluklarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda da Soma kömür madenlerinin de yolsuz ve usülsüz bir şekilde devredildiği geçiyordu. Dosya savcılıkta halen bekletiliyor.
AKP yasayla önlem aldı
Hükümetin bu madenleri devrettikleri iş adamlarından fahiş fiyatlarla kömür alıp termiğe ve fakir ailelere dağıttığını ortaya çıkaran Erdoğdu, madenin geri alınması ve ihalelere fesat karıştıranların yargılanması için düzenlediği raporu Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na götürerek suç duyurusunda bulundu. Fakat savcılar dosyayı bekletti. AKP, bunun üzerine 2011 Şubat’ta 6111 sayılı Kanun’la yoksul ailelere kömür dağıtılması işini Kamu İhale Kanunu’nun kapsamı dışına çıkardı. Bu kanunla kömür dağıtımı için ihale yapmaya hukuken gerek kalmadı. Kanuna eklediği “…işleticisi kim olursa olsun…” ifadesiyle de yıllardır devlete kömürü fahiş fiyattan ihalesiz satan kendisine yakın şirketlerin de başına bir iş gelmemesi için gerekli önlemi aldı.
TKİ’den usülsüz devirler
Yolsuzluk ilk olarak Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun (TKİ) kömür madenlerini işletilmek üzere birtakım firmalara usülsüz şekilde devretmesiyle kendini gösterdi. Yoksul ailelere kömür dağıtma kisvesiyle yapılan yolsuzluk 2008 yılında 1 buçuk milyar liraya ulaştı. Aynı kapsamda 2008’den 2012 yılına kadar yapılan harcamalar da dikkate alındığında bu rakamın 3 milyar lirayı geçtiği ortaya çıktı.
Kömür sahaları ihalesiz TKİ’ye
“Satın Alınan Kömür Hesabı” ile ilgili yapılan incelemeler sonucunda, bu hesaba kaydedilen tutarların büyük bir bölümünün, İmbat Madencilik Enerji Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İmbat AŞ) ile Soma Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi (Soma AŞ) den satın alınan kömürlerle ilgili olduğu belirlendi. Bu kömür alımları ile ilgili yapılan incelemeler sonucunda; bu firmaların ellerinde bulunan kömür sahalarını öncelikle TKİ’ye devrettikleri daha sonra aynı sahaları rodövans usulü ile kiraladıkları ve burada ürettikleri kömürleri ihale yapılmaksızın protokol karşılığı TKİ’ye sattıkları ortaya çıktı.
İnceleme derinleştikçe yoksul ailelere ücretsiz kömür dağıtımının organize bir yolsuzluğun aracı olduğu tespit edildi. Erdoğdu tespit edilen bu yolsuzluğu bir raporla dönemin Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Devlet Bakanı Ali Babacan’a sundu.
Erdoğdu’nun Savcılığa da sunduğu raporda özetle şunlar yer aldı:
1- Özel sektöre rekabetçi ihalelerle devredilmesi gereken kömür madenlerinin ihalesiz devredildi
2- Kamu İhale Kanunu’na göre açık ihale yapılması gerektiği halde davetiye usulü ihaleler oldu
3- Açık ihaleyle alınması gereken kömürler ihalesiz alınarak ihaleye fesat karıştırıldı
4- İhaleler Kamu İhale Kurumu’ndan gizlenerek yapıldı
5- Yolsuzluk konusu mal ve hizmet alım tutarının 2003 – 2008 yılları arasında 1 milyar 495 milyon 462 bin 772 TL ulaştı ve kamu zarara uğratıldı
6- Yolsuzluk konusu işlemlerin fakir ailelere kömür dağıtılmasıyla sınırlı kalmadı, TKİ hukuka aykırı ihalelerle üçüncü şahıslara devredildi, ihaleye fesat karıştırıldı.
Savcılık dönemin bakanı Güler’i korudu
Suç duyurusu raporunda TKİ Genel Müdürü, Yönetim Kurulu üyeleri ve ilgili bürokratları hakkında ihaleye fesat karıştırma suçundan, dönemin Enerji Bakanı Hilmi Güler, Enerji Müsteşarı ve Yardımcısı hakkında görevi kötüye kullanma suçundan takibe geçilmesi ve firmalara haksız ödenen tutarların geri alınması istendi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise takipsizlik kararı verdi.
Ezgi Hotalak