Değerli gazeteci Necati Doğru’nun kaleminden ELEKTRİKTE SOYGUN DÜZENİNİ okuyunuz ****Egemenlik! İthal elektrik! *** Ballı!

Necati Doğru
necatidogru@sozcum.com
23 Nisan 2014
Sözcü

Egemenlik! İthal elektrik!

Bugün 23 Nisan. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, kutlu olsun. Ülkemiz bütün çocukların mutlu büyüyeceği adil bir ülke olsun.

Acı tesadüf!
Milli Egemenlik.
İthal elektrik.
Aynı güne denk geldi.
23 Nisan Egemenlik Bayramı kutlamalarından 12 saat önce Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “kuraklık fena vurdu, barajların suyu az. Bu yıl İran, Bulgaristan, Gürcistan’dan elektrik ithal edeceğiz” duyurusu yaptılar.

* * * *

Kuraklık, bela.
Önlemler alınır.
Elektrik de ithal edilir.
Kuraklık atlatılır.
Elektrik ihraç da edilir.

Ancak elektrik ithal etmek zorunda kalınırken ülkenin “yerli kaynağı barajların, kömür yatakları yanındaki termik santrallerin önemi” hiç unutulmaz, hep hatırlanır. Enerji Bakanı ile Kalkınma Bakanı, 12 yıldır ülkenin “kalkınması ve kalkınmasının ana girdisi enerji üretimini” yönetiyorlar.

Ne yaptılar?
Yerli kaynak; baraj suları ile yerli kömür yataklarının gücünü, dünyadaki gelişmelerin de dışına düşmeden başarıyla yöneterek Türkiye’yi ucuz elektrik kullanma avantajına kavuşturmak yolunda hangi adımı attılar?

* * * *

Sonucu görüyoruz:
Satışı iyi yaptılar.
Barajlar:
Ucuz elektrik üretiyor.
(Kilovatı 3 kuruşa mal ediyor.)
Barajları özele sattılar.
Kömür Santralleri:
Ucuz elektrik üretiyor.
(Kilovatı 7-8 kuruşa getiriyor.)
Santralleri de sattılar.
İthal doğal gaz santralleri:

Elektriğin kilovatını; 25-26-27 kuruşa (2012 Sayıştay Raporu) mal edip, üzerine yüzde 25 kârlarını koyup devlete (halka) satıyorlar.

* * * *

Enerji Bakanı ile Kalkınma Bakanı’nın da içinde yer aldığı iktidar önde gelenleri 12 yıldır; evlere, fabrikalara, ticarethanelere pahalı elektrik satanların fiyatını düşürebilmek konusunda bir tek adım atmadılar.
Atamadılar.

Fakat devletin elinde ucuz elektrik üreten, Hazine’ye tek kuruş yük olmadan, işçisine, teknisyenine, mühendisine geciktirmeden ve taşeronlaştırmadan maaş, devlete vergisini tam ödeyen ve yeni yatırımlar için kârlar da eden Kemerköy ve Yeniköy Santrallerini 18 Nisan 2014 günü 2 milyar 671 milyon dolara sattılar. Bu iki santral, Türkiye’nin kurulu gücünün yüzde 30’una denk geliyor.
Sadece santraller değil.
Kömür yatakları.
Limanlar, arsalar, lojmanlar.
Birlikte satıldı.

* * * *

Kuşa bak yapıldı.
Halkın cebinden malı çalındı.
Santraller ile kömür yatakları işletme hakkı modeliyle satıldı. Yani alıcı Kemerköy ile Yeniköy’ü kömür yataklarındaki kömürü çıkartıp 20 ya da 25 yıl elektrik üretecek, dağıtım şirketiyle halka satacak. Sürenin sonunda santral ile kömür yatağını devlete geri iade edecek,
Limanlar.

Deniz kıyısında 146.5 dönüm (146 bin 581 metrekare) turizm bölgesindeki kupon arsalar, 800 adet lojmanlar ise varlık satışı ile yapıldı. Yani sözleşme sonunda alıcı şirket, kuru santrali ve kömür yatağını devlete geri verecek. Fakat limanı, iskeleleri, onların arkasında deniz kıyısında 146.5 dönüm imarı çıkartılmış kupon arsayı ve lojmanları geri vermeyecek.

* * * *

Bu kadarla kalınmadı.
Satıştan önce kaymaklandı.
Limanların, lojmanların yer aldığı 146,5 dönümlük arsanın imar planı (1 bölü 5000 ve 1 bölü 1000) üstüne turistik otel, deniz gören lüks konut, özel marina yapılacak şekilde değiştirildi.

Bir de ballı ikram var.
Yarın devam edeceğim
.

YAZININ DEVAMI ;

Necati Doğru
necatidogru@sozcum.com
24 Nisan 2014
Sözcü

Ballı!

Kovan yağması var. Muğla’dan, Zonguldak’tan, Kemerköy’den, Yeniköy’den kalkıp Ankara’ya gelerek Özelleştirme İdaresi kapısına bedenlerini zincirleyen işçiler, bütün Türkiye duysun diye “bu ballı yağmayı” anlatmak istemişlerdi.
Kemerköy Santrali:
Kurulu gücü:
630 Megawat.
Ucuza mal ediyor.
Kilovatı 9 kuruş.
Yeniköy Santrali:
Kurulu Gücü:
420 Megawat.
Ucuza mal ediyor.
Kilovatı 8 kuruş.
İki santral toplamı:
1050 Megawat.
Yanlarında:
Kemerköy Limanı.
Linyit İşletmesi.
Maden ocağı
Kireçtaşı ocakları.
Baraj ve göletler.
800 adet lojman.
Ve limanların arkasında deniz kıyısında ballı imarı çıkartılmış; lüks otel yapabilirsin, marina kondurabilirsin 146,5 dönüm kupon arsa… Tüm bu malın-mülkün tamamı 2 milyar 671 milyon dolara IC İçtaş’a (Başbakan’ın göz bebeği üçüncü köprü ile diğer büyük ihaleleri alan şirket) işletme hakkı ve varlık satışıyla verildi.
Santraller işletme hakkı.
Süre sonunda devlet geri alacak.
Diğerleri gitti gider.
Alanın malı oldu.

* * * *

Kitabına uyduruldu.
Şekil şartı tutturuldu.
Kapalı zarf usulü yapıldı.
Zarftan çıkanlar hep tanıdık.
Sözüm ona yarıştırıldı.
Bal dolu kovan
İC İçtaş’a sunuldu.
İthal doğal gaz santrallerinden (ÜNİMAR-ERON-DOĞA-OVA gibi) elektriğin kilovat saatini 25-26-27 kuruşa alan devlet elindeki yerli kömür yatakları yanında yapılmış zarar etmeyen ve kilovatını 8-9 kuruşa mal eden Kemerköy ve Yeniköy santrallerini ballı fiyata sattı.

* * * *

Niçin “Ballı Kovan” diyorum?
İzin verin gerekçemi sunayım:
Seyit Ömer Santrali:
Kurulu Gücü:
630 Megawat.
Devletin elindeydi.
2. 400 milyar dolara satıldı.
Kıyaslamayı görün.

Kemerköy ve Yeniköy toplam kurulu gücü 1050 Megawat (yaklaşık iki kat) olmasına rağmen, lojmanları, barajları, göletleri, kireç ocakları, 146.5 dönüm deniz kıyısında kupon arsasıyla 2.6 milyar dolara verildi.
Devletin malı deniz.

Kemerköy ve Yeniköy santralleri, en son aldığı devlet işlerini yapamaz da çuvallarsa “Hazine Garantisi” korumasına alınan şirkete sunuldu.

* * * *

630 Megavat gücündeki Seyit Ömer Termik Santrali, yaklaşık dört ay önce 2 milyar 400 milyon dolara gittiyse 1050 Megawat gücünde olan Kemerköy ile Yeniköy, hangi hesaba ve kitaba göre aynı fiyata elden çıkartılıyor?
Son bir bilgi vereyim.
Sayıştay raporlarında var.

Devletin elektrik alım satım şirketi (Türkiye Elektrik Ticaret) ithal doğal gazla pahalı elektrik üreten ve yüzde 25 kârını koyarak devlete satan şirketlere 2012’de şu paraları ödedi:
Doğa Esenyurt’a:
408 milyon 542 bin TL.
Ova Elektrik’e:
491 milyon 952 bin TL.
Enron Trakya’ya:
910 milyon 547 bin TL.
Ünimar’a:
929 milyon 881 bin TL.

* * * *

Ucuza elektrik üreten devlet santrallerini özele aktar ballı fiyata aktar. Özelden pahalı elektrik al. Böyle bir “Ballı Kovan Düzeninde” Türkiye’de elektrik nasıl ucuzlar, rekabet nasıl gelir? Türkiye elektriği en pahalı kullanan ülkelerin ön sırasında geliyor.

http://sozcu.com.tr/2014/yazarlar/necati-dogru/egemenlik-ithal-elektrik-493171/
http://sozcu.com.tr/2014/yazarlar/necati-dogru/balli-493993/

This entry was posted in Ekonomi, NECATİ DOĞRU YAZILARI, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *