SEÇİMLER YAKLAŞIYOR * ÜÇ KAĞIT VAR MI ? * 1 – ‘Milyonlarca seçmen eklendi’ * 20 bin CHP’li kayıp!

Cumhuriyet 16.08.2013

‘Milyonlarca seçmen eklendi’

İstanbul Haber Servisi – “Temiz Seçim Platformu”nun raporunda “Seçim dönemleri arasında listelerde gerekenin üzerinde düşen/eklenen milyonlarca seçmen vardır” denildi.

Temiz Seçim Platformu’nun “2007, 2009, 2011 ve 2013 Yıllarına Ait Sandık Seçmen Listelerinin Karşılaştırılması” konulu araştırmasının sonuç raporu, eski CHP Milletvekili Tacidar Seyhan, eski bakan Yaşar Okuyan ve ADD Bilim ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Ali Ercan tarafından açıklandı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun yayımladığı sandık seçmen listelerinin karşılaştırıldığı raporda “Söz konusu yıllar itibarıyla olması gerekenin çok üzerinde seçmenin, sandık seçmen listelerine eklendiği/düştüğü belirlenmiştir” ifadesi yer aldı. Raporda yer alan,

seçimlere güveni azaltan bazı örnekler şöyle:

* 2011 seçimlerinde Tokat’ta Afgan mültecilere oy kullandırılmıştır.

* 2011 seçimlerinde yasanın öngördüğü 19 milyondan fazla oy pusulası
bastırılmıştır.

* Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Ömer Toprak, “Cezayı göze almak şartıyla mükerrer oy kullanabilmek mümkündür” demiştir.

***

Halıcı: Daha önce oy kullanan partililer seçmen listesinde yok

20 bin CHP’li kayıp!

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) – CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, 20 bin CHP üyesinin daha önce oy kullandıkları halde güncel seçmen listelerinde yer almadığını belirlediklerini açıkladı. Tüm vatandaşları listeleri kontrol etmeye çağıran Halıcı, bu kapsamda hazırlanan bilgisayar programını da tanıtan Halıcı, “CHP e-seçmen” uygulamasına partinin resmi internet sitesinden ya da akıllı telefonlardan ulaşılabildiğini bildirdi.

Halıcı, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında yerel seçimlerde uygulayacakları seçim güvenilirliğine yönelik çalışmaları anlattı. Suriye’den gelen sığınmacıların Türk vatandaşlığına geçirilerek seçmen yapılacağı savlarıyla ilgili olarak Halıcı, “Bize iletilen seçmen listeleri 2013’ün Nisan ayına ait. Güncellenmiş listelerin gelmesi halinde kontrol edebiliriz” dedi. Halıcı, YSK’nin kullandığı bilgisayar sistemine ilişkin kuşkular bulunduğunun da altını çizerken;

bilgisayar ortamındaki sistemlere her aşamada müdahale edilebildiğini ifade etti. Halıcı, YSK’den sandık seçim sonuç tutanaklarının parti genel merkezleriyle yalnızca yazılı değil görüntülü olarak da paylaşılmasını istediklerini ve olumlu yanıt aldıklarını da anlattı. Halıcı, seçimde sandık çevresi sorumluları olarak 400 bin kişinin görevlendirildiğini bildirdi.

This entry was posted in DEMOKRASİ-ÖZGÜRLÜK, Politika ve Gundem. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *