İŞKENCE * Suça karşı savaşıyorum

Cumhuriyet 13.07.2013

İnce arama hukuki değil

İstanbul Haber Servisi – Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ÇED Danışma Kurulu ve Taksim Dayanışması Sekreteri Mücella Yapıcı’nın polis tarafından çıplak bir şekilde çömeltilip öksürtülerek aranması Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’na aykırı olduğu bildirildi. Avukatlar, “ince arama” olarak tabir edilen bu uygulamanın ancak vücudunda bir şey sakladığına dair suç isnadı ya da şüphesi varsa yapılabileceğini söylediler.

Avukat Efkan Bolaç, normal prosedürde böyle bir arama olmadığına dikkat çekti. Bolaç, normal şartlarda bir eylemde polise mukavemetten gözaltına alınanlara ince arama yapılmadığı gibi evlerinin de basılıp aranmadığını kaydetti. Gözaltı sürecini “hukuk garabeti” olarak niteleyen Bolaç, “Bütün bu olanları hukuken anlatmak mümkün değil. Tek açıklaması Gezi’nin rövanşını almak istiyorlar” dedi.

Bolaç, 31 Mayıs ve 1 Haziran’daki Gezi Parkı eylemlerinde gözaltına alınan 7 kadının da çıplak şekilde arandığını ve hukuki işlem başlatıldığını söyledi.

Mücella Yapıcı, hakkındaki suç örgütü kurma iddiasına yanıt verdi

Suça karşı savaşıyorum

İstanbul Haber Servisi – Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, hakkındaki suç örgütü kurma iddiasına “Ben suç örgütü değil suça, hukuksuzluğa karşı savaşan bir örgütün çalışanıyım” şeklinde yanıt verdi. Polis fezlekesinin tamamen yalan ve hatalarla dolu olduğunu söyleyen Yapıcı, “Taksim Dayanışması’nı platform olarak adlandırmışlar. Daha yargıladığı şeyin ismini bilmiyorlar” dedi.

Yapıcı, mahkemede “Ben 62 yaşında, sağlık sorunları olan ama çalışmak zorunda olan sıfır mülkiyeti olan bir kadınım. İsteseydim çok farklı konumda olurdum ama hayatımı ben böyle seçtim. Boğazımdan helal olmayan tek lokma geçmedi” diye konuştu. Taksim yayalaştırma projesi sürecini anlatan Yapıcı, planlara karşı dava açtıklarını sonuç beklenmeden kazıların başladığını 3 Temmuz’da iptal kararını öğrendiklerini ifade etti.
Vali parkın açıldığını duyurduktan sonra kızıyla parka gitmek için yola çıktıklarını anlatan Yapıcı, Sıraselviler Caddesi’nde polisle karşılaştıklarını “Parka gidemezsiniz” diyerek engellendiklerini kaydetti.

Polisin kendilerini itmeye başladığını ifade eden Yapıcı, “Bunu gören Şehir Plancıları Odası’ndan Akif Burak Atlar beni korumaya çalıştı. Polislerin kızımı da almaya çalıştığını gördüm, onu kurtarmaya çalıştım. Bizi o sırada çembere aldılar. Orada bulunan arkadaşlarım da beni korumak için kol kola girdiler. Ezilme tehlikesi geçirdim. Polise mukavemet etmedim. Ben polise sadece arkamı döndüm, eğer arkamı dönmekle mukavemet ediyorsam bunu kabul ediyorum” diye konuştu. Yapıcı hayatında ilk kez gözaltına alındığını belirterek polis ve savcılık aşamasında örgüt kurmak veya üyesi olmakla ilgili bir suçlama yapılmadığını kaydetti.

Evinde yapılan aramada bulunduğu öne sürülen ve savcılıkta kendisine gösterilen belgedeki yazının kendisine ait olmadığını söyledi. Yapıcı “Bana ait olsa dahi suç unsuru taşımıyor. Gaz maskesini de evlere biber gazı sıkıldığından kalp hastası olduğum için aldım. O da zaten bozuk çıktı” dedi. Yapıcı, Twitter ve Facebook’u da çok fazla kullanmayı bilmediğini belirtti.

This entry was posted in DEMOKRASİ-ÖZGÜRLÜK, DEVRİM VE KARŞI DEVRİMLER, FAŞİZM, TERÖR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *