Şeker’de yolsuzluk her yerde‏

SONUNDA TUZ DA KOKTU. ÜLKEMİZDE YOLSUZLUKLARIN  ARTIK DİBİ ÇIKTI. KAYSERİ ŞEKER FABRİKASINDAKİ BÜYÜK YOLSUZLUKLARA KARIŞANLARA BAKTIĞINIZDA KİME GÜVENMEK GEREKTİĞİNİ ARTIK BİLMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR.

Naci KAPTAN

***

Cumhuriyet 22.02.2012

İDDİANAME KABUL EDİLDİ

‘Şeker’de yolsuzluk her yerde

ALİCAN ULUDAĞ

ANKARA – Özel yetkili Ankara Başsavcı Vekilliği’nin Kayseri Şeker Fabrikası’ndaki vurguna ilişkin hazırladığı iddianame, kamu görevlilerinden, hâkim ve savcılara, siyasetçilerden özel sektör mensuplarına kadar Kayseri’nin “yolsuzluk batağı”na saplandığını ortaya koydu. Vedat Ali Özışık liderliğindeki “suç örgütü”nün şeker fabrikasında 68 milyon liralık yolsuzluk yaptığı kaydedildi. Kayseri Adliyesi’nde görev yapan hâkim ve savcıların suç örgütü ile maddi ilişkiye girdiği öne sürülen iddianamede, bu isimlerin dosyasının HSYK’ye gönderildiği bildirildi. Kayseri Belediyesi’ndeki yolsuzluk iddialarına ilişkin dosyanın “suç yoktur” denilerek kapatılması yönünde rapor hazırlayan dönemin Kayseri Vali Yardımcısı Ali Yener Erçin ile Başbakanlık Başmüfettişi Mehmet Kılınçer de iddianamede “örgüt üyesi” olarak yer aldı.

Kayseri Şeker Fabrikası’nda yapılan yolsuzluklara ilişkin 156 sanık hakkında düzenlenen ve Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, vurgunun boyutları bütün yönleriyle anlatıldı. İdddianamede, fabrikada “Suç örgütü tarafından 2001’den bugüne kadar 68 milyon 152 bin 110 lira 68 kuruş tutarında yolsuzluk gerçekleştirildiğine” dikkat çekildi.

250 yıla kadar hapis

344 sayfalık iddianamenin bir numaralı sanığı Vedat Ali Özışık hakkında çeşitli suçlardan yaklaşık 250 yıla kadar hapis cezası istendi. Özel yetkili Ankara Savcısı Cemil Tuğtekin, Özışık’ın tüm mal varlığına el konularak Kayseri Şeker’e devredilmesini talep etti. HSYK Üyesi Ali Aydın’ın kardeşi Hasan Aydın da iddianamede müşteki sıfatıyla yer aldı. Dönemin Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir ve Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci’nin de sanık olduğu iddianemede iki isim daha dikkat çekti. Bunlardan biri dönemin Kayseri Vali Yardımcısı Erçin oldu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Erçin’in Kayseri Belediyesi’nde yolsuzluk iddialarına ilişkin hazırladığı raporla dosyanın kapatılmasını sağladığını iddia etmişti. İddianamede, Erçin’in suç örgütüne ilişkin valiliğe yapılan ihbarlar ve bunları kimin yaptığı konusunda Özışık’a bilgi verdiği belirtildi.

Başmüfettiş de iddianamede

Başbakanlık Başmüfettişi Mehmet Kılınçer’in de Başbakanlık’a yapılan ihbarları Özışık’ı ilettiği tespit edildi. Kılınçer’in “özellikle Kayseri Şeker Fabrikası ile ilgili olarak Başbakanlık’a yapılan ihbarlar ve Sanayi Bakanlığı’nca yürütülen idari soruşturmalarla ilgili suç örgütü yöneticisi Vedat Ali Özışık’ı bilgilendirdiği” kaydedildi. İddianamede, Kılınçer’in ayrıca “Sanayi Bakanlığı’na giderek yürütülen idari soruşturmayla ilgili bilgi almaya, müfettişlerin hazırladığı bu iddianameye de esas teşkil eden raporu elde etmeye çalıştığı” aktarıldı. Erçin ve Kılınçer hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istendi.

Siyasetçilere para akışı

İddianemede, suç örgütünün konumunu hep güçlü tutmasının ve devamlılığını sağlamasının, bazı siyasi gruplardan ve kamu görevlilerinden aldığı güçle de doğrudan bağlantılı olduğu belirtilerek, “Örgüt, bağlantılı olduğu kamu görevlisi ve siyasetçilerin maddi külfet taşıyan, çocuklarının özel eğitim masrafı, araç servis gideri, cep telefonu faturası, tatil giderleri gibi isteklerini yerine getirmekte hiçbir zaman tereddüt göstermemiş, zaman zaman da nakit para ihtiyaçlarını karşılamıştır” denildi.

Savcıların dosyası HSYK’de

İddianame, Kayseri Adliyesi’nde görev yapan hâkim ve savcıları zan altında bıraktı. Bazı kamu görevlilerinin de örgüt tarafından tatil amaçlı değişik illerde hatta yurtdışında ağırlandığı kaydedilen iddianamede, “özellikle Kayseri Adliyesi’nde görev yapan bazı hâkim ve cumhuriyet savcılarının suç örgütü ile maddi ilişkilerinin gösteren deliller ayrı bir dosya halinde, gereğinin takdir ve ifası için Hâkimler ve Savcılar Yükser Kurulu’na arz arz edilmiştir” ifadesi kullanıldı.

This entry was posted in Haber, YOLSUZLUKLAR and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *