ADALET BAKANLIĞI, ABD, İNGİLTERE ÜÇGENİNDE YARGIDA BÜYÜK TASFİYE‏

ADALET BAKANLIĞI, ABD, İNGİLTERE ÜÇGENİNDE YARGIDA BÜYÜK TASFİYE 

Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, Amerika ve İngiltere büyükelçilikleri ile hakim ve savcıların terfi ve disiplin işlemlerine yeni ölçütler getirmek için proje yürütüyor. Proje kapsamında geçen hafta Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu’nda bir toplantı yapıldı. Toplantıya ABD ve İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliklerinde görevli sekiz kişi katıldı. Proje “yargı mensuplarına yönelik yeni bir tasfiye operasyonu mu başlıyor?” sorusunu akıllara getirdi.
Ulusal Kanal’ın sorularını yanıtlayan Teftiş Kurulu Şube Müdürü Mesut Güngör, ABD ve İngiltere Büyükelçiliklerinde görevlilerin birlikte yürütülen bir proje nedeniyle Kurul’a geldiklerini açıkladı.

Projenin adı: “Hakim, Cumhuriyet Savcısı ve Adalet Personelinin Performanslarının Ölçümünde Yeni Kriterlerin Tespiti.” Projede ABD Adalet Bakanlığı Hukuk Danışmanı Mike Lang da yer alıyor. Projenin yeni başladığını ifade eden Güngör, Teftiş Kurulu başkanının uygun gördüğü yabancı hukukçuların da projede görev aldığını belirtti. Projeyle ilgili olarak Aydınlık’a konuşan bir Adalet Bakanlığı yetkilisi ise hakim ve cumhuriyet savcılarının performans değerlendirmeleri sisteminin yenileneceğini ifade etti. Adalet Bakanlığı yetkilisi, ne gibi yeni düzenlemeler getirileceği sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

Projeyle ilgili olarak Aydınlık’a konuşan YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, HSYK’nın bilgilendirilen değil, karar veren ve uygulayan kurum olması gerektiğini kaydetti. Eminağaoğlu, “yeni bir tasfiye operasyonu mu başlıyor?, Sırbistan modeli Türkiye’ye de mi uygulanmak isteniyor?” diye sordu.
AKP Hükümeti’nin yapmayı planladığı yargı reformu bir süre önce Sırbistan’da tamamlanmış, görevdeki yargıç ve savcıların üçte biri görevden alınmıştı.

ULUSAL KANAL,19 TEMMUZ 2010

This entry was posted in EMPERYALİZM, HUKUK-YARGI-ADALET and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *