KARA VEBA SALGININDAN COVİT-19’a * CORONAVİRÜS DIŞ YÜZEYLERDE VARLIĞINI NE KADAR DEVAM ETTİRİYOR?

Değerli arkadaşlar,

Dünyanın en son 1347-1351   yıllarında yaşamış olduğu   Veba salgınlarının en büyüklerinden biri olan ve  75 ila 100 milyon insanı öldürdüğü tahmin edilen Kara Veba  salgınından sonra CORONOVİRÜS tüm dünyaya kısa zamanda yayıldı ve özellikle yaşlıların ölümüne neden oluyor. Tüm dünya insanlarını yaşam tarzını derinlemesine etkileyen, en güçlü devletlerin ekonomisini bozan CORONOVİRÜS’e karşı kendimizi önlemlerle korumaya almaya çalışıyoruz.

Temelde önerilen İKİ koruyucu önlem var;

1. Kalabalık alanlarda olmamak ve diğer kişilerle aramızda 1-2 mt güvenlik mesafesinde kalmak.

2. Ellerimizi hijyenik kurallara göre sık,sık en az 30 saniye sabunla yıkamak. Şayet yolda ve ev dışında isek ellerimizi yıkayabilecek zamana kadar, ellerimizi kolonya veya antivürüs özellikte olan sıvılarla silmek. Ellerimizi ağız ve yüzümüze götürmemek. Sürekli el altında olan cep telefonlarını, cüzdan ve kredi kartlarını da sık sık hijyenik sıvılarla silmek gereği var.

Bunların dışında evimizde, ofisimizde ve kamu alanlarında bulunan yüzeyler de bu virüsü barındırmaktadır. Bu konuda rastladığım ingilizce bir makalenin kısa özetini bilginize sunmak istedim. 

Değerli arkadaşlara,  ülkeme ve tüm dünyaya sağlık dilerim.

Naci Kaptan


TÜRKÇE ÖZET;

Orijinal SARS virüsüne benzer SARS-CoV-2 stabilitesi
Koronavirüs yüzeylerde saatlerce varlığını sürdürüyor

Tarih: 17 Mart 2020
Kaynak: NIH / Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü

Özet: Yeni araştırmalar, 2019’da koronavirüs hastalığına (COVID-19) neden olan virüsün, aerosollerde ve yüzeylerde birkaç saat ila günlerce etkin/stabil olduğunu gösteriyor. 

Bilim adamları, şiddetli akut solunum sendromu koronavirüs 2’nin (SARS-CoV-2) aerosollerde 3 saate kadar, bakır metal üzerinde 4 saate kadar, kağıt/kartonda 24 saate kadar ve plastik ve paslanmaz çelik üzerinde iki ila üç güne kadar varlığını sürdürdüğünü buldu. ……………………..

Yazının ingilizce kaynağı aşağıdadır

=============================================================

Virus illustration (stock image)

New coronavirus stable for hours on surfaces
SARS-CoV-2 stability similar to original SARS virus

Date: March 17, 2020
Source: NIH/National Institute of Allergy and Infectious Diseases
Summary: New research finds that the virus that causes coronavirus disease 2019 (COVID-19) is stable for several hours to days in aerosols and on surfaces. Scientists found that severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) was detectable in aerosols for up to three hours, up to four hours on copper, up to 24 hours on cardboard and up to two to three days on plastic and stainless steel.
Yazının tamamı ; https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200317150116.htm
This entry was posted in DÜNYA ÜLKELERİ, Saglik. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *