Eğitime ergen ayarı *** Bahane gerçekçi değil *** Okulda Kuran kursu‏

Cumhuriyet 01.03.2012

MAHMUT LICALI’nın haberi ■

Eğitime ergen ayarı

Düzenlemeyi imam hatipliler önerdi

Kesintisiz eğitimi kesintili hale getiren düzenlemede ilköğretime başlama yaşı bir yaş düşürülerek kız öğrencilere “ergenlik ayarı” yapılacak. 6-14 olan ilköğretim çağı yaş grubu, 5-13 yaş aralığına inecek, böylece kızların “yatılı okul” ve “karma eğitimi” kısmen engellenecek.

Düzenlemeyi İmam Hatip Mezunları Derneği de önermişti. Dernek, eğitimin dini esaslarda yer alan “mükellefiyet çağı”na göre düzenlenmesini, kız ve erkeklerin ayrı ayrı okuduğu okulların açılmasını istemişti.

Eğitime ergenlik ayarı

İlköğretim çağı yaş grubunu bir yaş düşürme hazırlığı; ilköğretimin 5-13 yaş aralığına inmesiyle birlikte İslam inancına göre mükellefiyet çağına giren kız çocuklarını “yatılı okul”, “karma eğitim” ve “türban yasağına” takılmalarını kısmen engelleyecek.

MAHMUT LICALI

ANKARA – AKP’nin okulöncesi eğitimi zorunlu hale getirmek yerine, ilköğretim çağı yaş grubunu bir yaş düşürme hazırlığı; ilköğretimin 5-13 yaş aralığına inmesiyle birlikte İslam inancına göre mükellefiyet çağına giren kız çocuklarını “yatılı okul”, “karma eğitim” ve “türban yasağına” takılmalarını kısmen engelleyecek. İmam-hatip okullarına başlama yaşı da 10’a düşecek.

TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda oluşturulan alt komisyonda görüşülen 8 yıllık kesintisiz eğitimi kesintili hale getiren düzenlemede yapılan köklü değişikliklerle ilköğretime başlama yaşı bir yaş düşürülerek kız öğrencilere “ergenlik ayarı” yapılırken yeni sistemin 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren başlaması benimsendi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 71 ilde zorunlu olarak uyguladığı okulöncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına almak yerine ilköğretime başlama yaşını 60 aya (5 yaşına) düşürülmesi “ilköğretim çağı yaş aralığını” değiştirecek. 6-14 olan ilköğretim çağı yaş grubu, 5-13 yaş aralığına inecek. Böylece 12-14 yaş aralığında ergenliğe giren kız çocukları 13 yaşında ilköğretimden mezun olarak İslam inancına göre henüz mükellefiyet çağına girmeden örgün eğitimi tamamlamış olacak. Bu da İslam inancına göre kız öğrencilerin örgün eğitime devam etmeme nedenleri olan karma eğitim, yatılı okul ve türban yasağını kısmen ortadan kaldıracak.

İmam hatip yaşı 10

İlköğretim 4. sınıftan sonra açıköğretime geçiş imkânı 8. sınıfa çıkarılarak ilköğretimi tamamlayan kız öğrencilerin zorunlu ortaöğretimi de örgün değil, yaygın eğitim kapsamında tamamlaması sağlanacak. Okula başlama yaşının düşürülmesiyle birlikte imam hatip okullarına gitme yaşı da 9-10’a düşürülmüş olacak.

ÖNDER önermişti

İmam Hatip Liseleri Mezunları Derneği (ÖNDER), TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda oluşturulan alt komisyona sunduğu raporda kız öğrencilerin mükellefiyet çağına göre eğitim programı düzenlenmesini önerdi. Raporda, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da farz, gelenek, inanç ve vicdani yönelim dolayısıyla İslam inancına göre mükellefiyet çağındaki kız çocuklarının yatılı okullara karma ortama ve zorunlu eğitimin dayatması dolayısıyla örgün ortama katılmasının engellendiği savunularak; kız çocukları için karma eğitim yerine kız-erkek öğrencilerin ayrı ayrı okuduğu okulların açılması talep etmişti.

İlköğretim ikinci kademede temel derslerin yanı sıra çok sayıda seçmeli ders konulacak. İlköğretim ikinci kademeye başlayan öğrenciler ilgi, yetenek ve isteklerine seçmeli dersleri seçerek diledikleri mesleklere yönelmelerine yönelik eğitim almaları sağlanacak. Söz konusu düzenlemeyle ilköğretim ikinci kademede imam hatip liselerinin açılıp açılmayacağı tartışmalı hale getirildi.

Öneride ilköğretim birinci kademeden sonra açılması düzenlenen açıköğretim programları ortaöğretime kaydırılarak 8. sınıf sonrasına getirildi. Ayrıca hangi açıköğretim programlarının açılacağına Bakanlar Kurulu’nun karar verme yetkisi de öneriden çıkarılırken zorunlu eğitim kapsamına alınan ortaöğretimin örgün eğitimin yanı sıra yaygın açıköğretimle de okunmasına olanak verildi. Bakanlar Kurulu’na yeni modeli 1 yıl erteleme yetkisi tanındı.

Çıraklık yaşı düşürülmedi

Alt komisyon çocuk işçiliğinin önünü açacağı ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Türkiye tarafından da onaylanan sözleşmesine aykırı olduğu gerekçesiyle eleştirilen “çıraklık yaşını 11’e indiren” düzenleme hükümleri de yasa önerisinden çıkardı. Buna göre çıraklık yaşı bugünkü mevcut düzenlemelerde olduğu gibi 14 yaş olarak kalacak.

Üniversiteye girişte adayların okul başarılarının yansıtıldığı ortaöğretim başarı puanı hesaplamasında değişiklik yapıldı. Teklife göre ortaöğretim bitirme başarı notlarının en küçüğü olan 100 puan 250 puana yükseltildi. Buna göre adayların sınav puanına eklenen en düşük okul başarı puanı 12’den 30’a yükseltilecek. Böylece öğrencilerin üniversiteye girişte “okul” yerine “kişisel başarıları” ön plana çıkacak. Ayrıca meslek lisesi kökenli adaylara kendi alanlarına ilişkin tercih yaptıkları durumunda eklenen artı puanın katsayısı 0.06’dan 0.04’e indirildi. Buna göre meslek lisesi kökenli adaylar kendi alanlarında tercih yaparken en fazla 30 puan alırken, yeni düzenlemeyle 20 puan alacak. Söz konusu düzenlemeler 2013 yılında yapılacak üniversiteye giriş sınavında uygulanacak.

Ecevit, Erbakan, Erdoğan düzenlemesi

Alt komisyonda yasa önerisine Zonguldak Üniversitesi’ne Bülent Ecevit, Konya Üniversitesi’ne Necmettin Erbakan, Rize Üniversitesi’ne de Recep Tayyip Erdoğan’ın isimlerinin verilmesine yönelik hükümler eklendi

***

Bahane gerçekçi değil

TEPAV gelişmiş ülkelerdeki eğitim sistemini raporlaştırarak 4+4+4 teklifini değerlendirdi

FIRAT KOZOK

ANKARA – AKP’nin 8 yıllık kesintisiz eğitimin yerine 4+4+4 modeline ilişkin rapor hazırlayan TOBB’a bağlı Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Türkiye’nin eğitimde örnek alması gereken ülkelerin, yasa önerisinde sunulduğu gibi ABD, Fransa ve İngiltere değil, eğitimde en başarılı ülkeler olarak kabul edilen Avustralya, Yeni Zelanda, Finlandiya ve Danimarka olması gerektiğini bildirdi. Rapora göre, dünyada genel gelişmişlik sıralamasında ilk 7 içerisinde yer alan bu ülkeler, uyguladıkları 9-10 yıllık kesintisiz eğitim programlarıyla da dünyanın eğitimde ilk 5’ini oluşturuyor. Raporda, Türkiye’deki 15 yaş üstü nüfusun yüzde 42’sinin ilkokul ve altı seviyede eğitime sahip olduğuna dikkat çekilerek, 8 yıllık kesintisiz eğitimin bu oranı son yıllarda bir ölçüde iyileştirdiğine vurgu yapıldı. TEPAV’ın araştırmasında yer verilen saptamalar, ana hatlarıyla şöyle:

• Avustralya’da 10 yıl zorunlu eğitim var. Avustralya’nın çeşitli bölgelerinde eğitim farklı şekillerde düzenlenmiş ancak ilköğretim minimum kesintisiz 6 yıl sürüyor. Mesleki eğitim ise 10 yıllık kesintisiz eğitimden sonra başlıyor.

• Yeni Zelanda’da 10 yıl zorunlu eğitim var. Ebeveynler 6-16 yaş arasındaki çocukların her gün okula gitmesini sağlamak zorunda. En kısa süreli kesintisiz eğitim veren okullar 6 yıllık, ancak yaygın okul tipi 8 yıllık kesintisiz veren ilköğretim okulu. Mesleki eğitim zorunlu eğitimin son yıllarında başlıyor.

• Eğitimde örnek ülkelerden Finlandiya ve Danimarka’da 9 yıl zorunlu eğitim var ve ilköğretim kesintisiz 9 yıl.

• Özetle, kanun teklifinde sunulan “gelişmiş ülkelere benzeyelim” gerekçesi de ikna edici değil. Eğitimde başarılı olan çağdaş ve gelişmiş ülkelerin hepsi teklif edildiği gibi kademeli ve mesleki eğitimin erken başladığı eğitim sistemlerine sahip değil. Bu ülkelere baktığımızda kesintisiz ve zorunlu eğitimin en az 6 yıl ama yaygın olarak 8-9 yıl olduğunu, mesleki eğitimin ise 10. yıldan önce başlamadığını görüyoruz. Bu bilgiler kanun teklifindeki kademeli eğitim ve mesleki eğitimin erken başlatılması önerileriyle çelişiyor.

***

YALOVA’DA PROJE

Okulda Kuran kursu

FARUK KIRTAY

YALOVA – Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü, kent merkezi ve ilçelerde tüm okulları çok amaçlı toplantı, kurs ve çeşitli etkinlikler için mahalle halkının kullanımına açıyor. Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü, “Okullar Hayat Olsun” projesinin eseslarını internet sitesinde yayımladı. Proje kapsamında okullarda uygulanacak seminer ve kurslar arasında Kuran ve Arapça kursları da yer aldı.

Müdürlüğün internet sitesinde okullarda uygulanacak seminer, kurs ve çeşitli etkinlikleri belirleyen 22 başlık bulunuyor. Uygulanacak kurslar arasında, Kuran Kursu, Arapça, güreş, halıcılık, ebru sanatı gibi konular yer aldı. Mart ayı sonunda hayata geçecek projeyle birlikte Yalova genelindeki tüm okullarla halk eğitim merkezi, eğitim saatleri dışında hafta sonlarında ve yaz aylarında halkın hizmetine açılacak.

Talepler doğrultusunda kurs verilecek

Mahalle halkından gelen talepler doğrultusunda da belirlenen kurslar verilecek. Yalova İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yurtman, tüm okulların sınıfları, kütüphaneleri, bilgi teknoloji sınıfları, konferans salonları ve bahçelerinin halkın ihtiyacına göre kullanılacağını açıkladı. Yurtman, “Yalova merkez, ilçe ve beldelerde belediye başkanlıkları ve orman işletme müdürlüğünün aktif katkılarıyla okullarımızın topluma açık yaşam merkezlerine dönüştürülmesini hedefliyoruz. 5 yıl devam edecek olan ‘Okullar Hayat Olsun’ projesi protokolü çerçevesinde okul bahçeleri orman işletme müdürlüğü ile ağaçlandırılacak ve bakım hizmetleri verilecektir” diye konuştu.

Türkiye’de 15 yaş üstü nüfusun yüzde 42’si ilkokul ve altı seviyede eğitime sahip. Yani 4 yıldan fazla eğitim alamamış bir insan ordumuz var. 8 yıllık eğitim sistemi bu tabloyu iyileştirmeye başlamıştı. Bu sebeple, eğer başka gerekçeleri yoksa, bu kanun teklifini yapanların tekliflerini gözden geçirmelerinde fayda var.

This entry was posted in Haber and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *