Yutan Yok!..

Cumhuriyet
06.09.2013
GÜNCEL

Cüneyt Arcayürek

Yutan Yok!..

Irak’tan sonra davet üzerine Mısır’a gideceği açıklanan CHP heyetine sataşmaktan kendini alıkoyamadı.“CHP yönetiminin veya CHP’den gidecek olanların ne Irak’a ne Mısır’a verebileceği hiçbir şey yoktur” diyor.

Oysa on bir yıldır başbakanlık yapıyor. Henüz verdikleriyle alamadıklarının hesabı yapılmadı.ABD’ye Ortadoğu ulusal politikalarını düzenli biçimde yürütmesi için üç verdi, karşılığında bir alamadı.Komşu devletler bu iktidarla dost ve işbirliği içinde yaşamaktan artık umudu kesti.İçerideki umut dışarıya da taştı.

Komşularla sıfır sorun politikasının laftan ibaret kocaman bir yalan olduğu, RTE’nin son davranışlarıyla AKP’nin Ortadoğu politikasının iflas ettiği fiilen anlaşıldı.Komşu devletler, RTE ile ülkelerinin içişlerine burnunu sokmadan ikili ilişkileri konuşup tartışmanın artık olanaksız olduğunu gördüler.Geleceğe not düşmek için CHP ile görüşmeyi yeğliyorlar.

***

RTE, CHP’nin Şam yönetimi ile temas kurmasına da fena halde bozuluyordu.CHP’nin komşu ülkelerle bir araya gelmesini küçümsemesine bakmayın.Suriye’den sonra kan kırmızı düşman olduğu Irak ve Mısır’daki darbe hükümetiyle bir araya gelmesini bir türlü içine sindiremiyor.Kendi dışında bu ülkelerle hiçbir kuruluşun, hele ana muhalefet partisinin görüşmesini istemiyor.Haklıdır da.

Zira bu temaslar RTE’nin bu ülkelere; Irak’a, Mısır’a karşı kamuoyunun bilmediği gizli kapaklı davranışlarının ortaya çıkmasına vesile olabilir.CHP’nin bu ülkelere verebileceği bir şey yoktur derken; bu ülkelerden CHP’nin RTE ile ilgili bilinmeyen pek çok ayrıntılı bilgi alabileceğinden kaygılı elbette…

CHP’nin dış temaslarını küçümser görünmesinin ardındaki gerçek de işte bu kaygı, korku!

***

Hükümetin dış ilişkilerinde bugüne dek yanıtlanmayan pek çok soru var.
Örneğin Mısır’daki darbeye, Batı’dan Doğu’ya hemen herkese saldırarak karşı çıkmasının ardındaki gerçek, yalnız sandık demokrasisini savunmaktan mı kaynaklanıyor?

Bu hükümet Mursi’ye, iktidardaki Müslüman Kardeşler’e bilinenlerin dışında acaba başka yardımlarda da bulundu mu?

Yoksa?.. Bu denli güçlü, dünyayı karşısına alma pahasına Müslüman Kardeşler’i ve şeriatçı iktidarını savunmasında başka nedenler mi var?

Devrik Mursi’nin, RTE’nin özlemini çektiği, ne çare burada gerçekleştiremeyeceği biçimde Mısır’ı, bir başka türden cumhuriyete dönüştürme çabalarının birden suya düşmesine mi çok ama çoook sinirlendi?

***

RTE’nin sinirlendiğini çaktırmamaya çaba gösterdiği CHP’nin dış gezilerine, bir de davet üzerine Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun Washington’a gitmesi eklenecek.

Acaba dış politikada kapıkulu görevi üstlenen Dışişleri Bakanlığımız, olası bu geziyi engellemek için kimi girişimlerde bulunuyor mu?..
Olmaz olmaz demeyin, olur.

AKP’nin bütün olanaklarıyla CHP’yi kötülemek ve reformları ana muhalefetin engellediğine, Batılı bir iktidar olduğuna AB’ye inandırmak için yaptığı kulis çalışmaları belleklerdeki yerini koruyor.CHP Genel Başkanı’nın bir heyetle Amerika ziyareti kesinleşirse RTE borazanları aldıkları emir gereği kim bilir neler söyleyecekler ana muhalefet aleyhine?

***

Amerika Birleşik Devletleri’ne CHP’nin verebileceği hiçbir şey yok diyebilir mi ya da CHP’nin ABD’den alacağı bir şey olmadığını söyleyebilir mi?

RTE pekâlâ iktidarda olmadığı zaman çağrı üzerine gittiği ABD’ye neler verdiğini ve oradan neler alarak döndüğünü bildiği için…
…CHP’yi Washington ziyareti nedeniyle eleştiremez.

***

Artık kafasına dank etti mi bilemem ama…
…AKP’li kimilerinin, örneğin Denizli’de cami avlularında satılan kitapta yazıldığı gibi, “Tayyip’i üzmek Allah’ı üzmektir” sözünü ya da AKP Aydın İl Başkanı’nın “RTE bizim için ikinci peygamber gibidir” söylemini…

…içeride de dışarıda da artık yutan yok!

This entry was posted in DEVRİM VE KARŞI DEVRİMLER, ORTADOĞU ÜLKELERİ, Politika ve Gundem. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *