ORTADOĞU – SURİYE * Beyaz Saray: IŞİD’e karşı zafer kazandık, askerlerimizi Suriye’den çekiyoruz

Beyaz Saray: IŞİD’e karşı zafer kazandık,
askerlerimizi Suriye’den çekiyoruz

Reuters • Son güncelleme: 19/12/2018

Beyaz Saray Suriye’deki koalisyon güçlerinin IŞİD karşısında zafer kazandığını belirtti ve Amerikan askeri personelin 24 saat içinde Suriye’den çekilmeye başlayacağını duyurdu. IŞİD’e karşı yürütülen son operasyonun son ayağının tamamlanması ile başlayacak olan geri çekilmenin 60 ila 100 günde tamamlanacağını açıklayan Beyaz Saray, IŞİD’e karşı kazanılan zaferin Suriye’deki mücadeleyi ve mücadelede yer alan küresel koalisyonu sona erdirmediğini de kaydetti.

Beyaz Saray’dan gelen açıklamaların öncesinde Reuters haber ajansına adının gizli kalması koşuluyla konuşan üst düzey bir Amerikalı yetkili IŞİD’ın elinde bulundurduğu toprakların geri alınması için yürütülen mücadelenin sonuna gelindiğini belirtmiş; ancak geri çekilmenin takvimine, detaylarına, kimleri içerdiğine ve zamanlamasına dair bilgi vermemişti.

IŞİD’le mücadele bitti mi?

Irak ve Suriye toprakları üzerinde hilafete dayalı bir hakimiyet kurduğunu iddia eden IŞİD’ın elindeki bölgelerin büyük bir kısmı geri alındı. Halen Fırat Nehri’nin doğusunda dar bir bölgeyi kontrol eden IŞİD’ın egemenliği altındaki toprakları kaybetmesi örgütü yeniden gerilla taktiklerine dönmeye sevkedebilir.

IŞİD, son iki ayda Suriye’de 700 kişiyi infaz etti

Amerikan Savunma Bakanı Jim Mattis ve diğer üst düzey yetkililer IŞİD’in yeniden ortaya çıkmayacağı güvence altına alınana kadar Suriye’den çekilmeme görüşünü savunuyor. Mattis Nisan ayında yaptığı açıklamada Suriye’deki iç savaşın sonlandırılmasıyla ilgili olarak “Diplomatlar barışı kazanmadan geri çekilmeyi istemiyoruz” sözleriyle ifade etti. Buna rağmen Başkan Donald Trump’ın Amerikan askerlerinin Suriye’den ilk fırsatta çekilmesi konusunda ısrarcı olduğu biliniyor.

Amerikan askerlerinin Suriye’de daha uzun süreli bir varlık göstereceğine dair beklenti ve varsayımlar boşa çıkabilir. Oysa Irak ordusunun 2014 yılında IŞİD güçleri karşısında dağılması üzerine Donald Trump eleştiri oklarını Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesi kararını alan selefi Barack Obama’ya çevirmişti.

Amerikan askerlerinin geri çekilmesi halinde IŞİD’in yeniden ortaya çıkması ise bu kez Başkan Trump’ı eleştirilerin hedefi haline getirebilir.

Açıklama bölgedeki dengeleri etkileyebilir

ABD’nin Suriye’de halen 2 bin askeri bulunuyor. Bunların büyük çoğunluğu IŞİD’le mücadele kapsamındaki özel operasyonlarda çatı yapısını Kürt YPG ve Arap milislerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri adlı grupla birlikte çalışıyor. Amerikan askerlerinin varlığı bölgede dengeleyici bir unsur olarak görülse de, ABD’nin özellikle YPG ile yürüttüğü işbirliği Türkiye’nin tepkisini çekiyor.

İbrahim Kalın: ABD’nin YPG çabaları beyhude

ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye’deki hava saldırısında çoğu çocuk 43 ölü

Washington’dan gelen bu açıklama, Türkiye’nin Fırat nehrinin doğusuna düzenlemeyi planladığı harekata ilişkin hazırlıkların yoğunlaştığı bir döneme gelmesi bakımından önem teşkil ediyor.

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna muhtemel bir harekâtı bölgesel dengeleri nasıl etkileyebilir?

Açıklamanın Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın “ABD’nin Suriye’deki askeri varlığı barışın tesisinin önünde tehlikeli bir engel teşkil etmeye başladı. ABD’nin Suriye’deki varlığı yasa dışı.” yönündeki çıkışının ardından gelmesi de dikkati çekici.

Rusya’nın yeni İdlib oyun planı: Ufukta ortak operasyon mu var?

Amerikan askerleri Suriye’den tamamen çekilse dahi ABD’nin bölgedeki askeri varlığı etkin bir şekilde devam ediyor. Irak’ta halen 5 bin 200 askeri bulunan ABD, Suriye’de de IŞİD’le ilgili mücadele haricinde bugüne kadar Katar ve Ortadoğu’daki başka üslerde havadan müdahale gücünü hazır tutuyor.

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, Bölücü KÜRTÇÜLÜK, BOP, DÜNYA ÜLKELERİ, ORTADOĞU ÜLKELERİ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *