DÜŞÜRÜLEN RUS UÇAĞININ TÜRKİYE RUSYA İLİŞKİLERİNE İLK YANSIMALARI *** Rusya’dan ilk tepkiler

26 Kasım 2015 Perşembe

Rusya: Türkiye ile tüm askeri ilişkiler askıya alındı

Rus Savunma Bakanlığı: Havada çatışmayı önlemek için kurulan kırmızı hat dahil tüm askeri ilişkiler askıya alındı.Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, kazaların önlenmesi için açılan sıcak hat da dahil olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri ile tüm işbirliği kanallarının askıya alındığını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’deki Rus Filosu’nun temsilcisinin Moskova’ya çağrıldığı da belirtildi. Temsilcinin, Karadeniz Filosu ile Türk Deniz Kuvvetleri’nin faaliyetlerinin koordine edilmesi için çağrıldığı kaydedildi.

***
Rus turistlerin uçak seferleri iptal edildi, rezervasyonlar durdu

RUSYA Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Rusların Türkiye’ye gitmemesi, tur operatörlerinin de rezervasyonları durdurması yönündeki açıklamaları üzerine dünden itibaren başta Antalya olmak üzere Rusya’dan Türkiye’ye turist getiren tüm uçak seferleri iptal oldu. Tur operatörleri de Türkiye rezervasyonlarını durdurdu.Yaşanan gelişmeleri doğrulayan Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Rusya Dışişleri Bakanı’nın ‘yolcuları geri çek, gönderme’ gibi açıklama ve tavsiyeleri üzerine dünden itibaren uçakların gelmemeye başladığını söyledi. Rusya’dan turist gelişinin normalde ekim sonu veya kasım başında bittiğini belirten Osman Ayık, bu yıl Mısır’daki uçak düşürme olayı sonrasında iptal edilen Mısır’a uçuşların Türkiye’ye yönlendirilmesinden dolayı Rus turist artışı olduğunu, bugünkü iptallerin de bunu kapsadığını dile getirdi.

REZERVASYONLAR DURDU

Türkiye’ye yılda 4 milyonun üzerinde Rus turist geldiğini ve 5 milyar dolara yakın ekonomik değeri olduğunu belirten Osman Ayık, önümüzdeki yıl için rezervasyonların Rusya’daki tur operatörleri tarafından durdurulduğunu söyledi

***

Rusya’dan şimdi de ‘Türk Akımı’ hamlesi

Rusya Ekonomi Bakanı, Türk Akımı projesinde kısıtlamalara gidilebileceğini açıkladı. Rus bakan, iki ülke arasındaki sivil uçuşların da sınırlandırılabileceğini söyledi.usya Ekonomi Bakanı, Türk Akımı projesinde kısıtlamalara gidilebileceğini duyurdu. Bakan, “Türkiye ile serbest ticaret bölgesi için hazırlıkları durdurmak zorundayız. Türkiye ile Rusya arasında karşılıklı uçuşlara da kısıtlama gelebilir” dedi.Bakan ayrıca Rusya ile Türkiye arasındaki sivil uçuşların da kısıtlandırılabileceğini söyledi.

***

Medvedev’den ‘Türkiye’ talimatı

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Türkiye’nin düşürdüğü Rus uçağına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu bir saldırganlık eylemi” dedi. Medvedev, Türkiye ile bazı ortak projelerin iptalini de içeren önlem paketi hazırlaması talimatı verdiğini açıkladı.

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Türkiye’nin Rusya’ya ait savaş uçağını düşürmesini, “saldırgan eylem” olarak nitelendirdi. “Bu suça karşılık olarak askeri ve diplomatik önlemler aldık. Böyle önlemler almaya devam edeceğiz” diyen Medvedev, yeni önlemler kapsamında Türkiye ile yürütülen bazı ortak yatırım projelerinin durdurulabileceğini söyledi. Türk şirketlerinin faaliyetlerine sınırlama getirilebileceğini söyleyen Medvedev, Türkiye’den gıda ithalatının kısıtlanabileceğini, yatırım görüşmelerinin sonlandırılabileceğini ve gümrük vergileriyle ilgili yeni düzenlemeler yapılabileceğini de ekledi.

***

Türk işadamları Rusya’da gözaltına alındı

Krasnodar’da bir fuara “turist vizesi” ile gelen 60 kişilik bir gruptan işadamlarının gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltında bir gün geçirip bugün mahkemeye çıkarılan işadamları en son gelen bilgiye göre Sochi’de bir toplama kampına gönderilecek. İş adamlarının oradan da Türkiye’ye sınır dışı edilmesi bekleniyor.

Rusya, Türkiye’ye yaptırım uygulamayacağını açıklarken, Rusya’da iş görüşmeleri ve fuara katılmaya giden bir grup işadamının gözaltına alındığı öğrenildi.CNN TÜRK’ün konuştuğu işadamlarından bir grup daha önce Krasnodar Yugagro tarım fuarına katilan 22 Türk firmasindan toplam 60 Türk, turist olarak fuara katilmak sebebi ile göçmen bürosunca gözaltına alındılar.Bir gün nezarette bekletilen işadamlarından bir grup bu sabah mahkemeye çıkarıldı.

Türk büyükelçiliğine ulaşamadıklarını belirten işadamları hakkında Sochı’de bir toplama kampına gönderilme ve 10 gün sonra sınırdışı kararı çıkarıldı.Kafilede yer alan Cenk Baykara vizeler karşılıklı kalktığından bu yana Rusya’daki bütün fuarlara turist vizesi ile gidilebildiklerini belirtirken, “daha önce hiç böyle bir muamele görmemiştik. Başımıza ne geleceğini bilmiyoruz. Burada rehin kaldık” dedi. Baykara nezarete atarken gardiyanın “Uçağı düşürdünüz alın size” dediğini söyledi.

***

Türk işçiler Rusya’ya giremedi

Rusya’ya çalışmak için giden Türk işçiler havalimanında 12 saat bekletildikten sonra ülkeye girişlerine izin verilmedi.nşaat firmasında çalışmak için Rusya’ya giden Türk işçiler, havalimanında 12 saat bekletildikten sonra ülkeye girişlerine izin verilmedi. Havalimanında yaklaşık 12 saat bekletilen Türkler, İstanbul’a geri gönderildi. Rusya vatandaşıyla evli bir Türk ise, eşinin doğumu için gittiğini fakat kendisini de alınmadığını söyledi.

Bize kaçak muamelesi yapılıyor İSTANBULA GÖNDERİLDİLER

Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya’ya gitmek isteyen Türkler havalimanından ülkeye sokulmadı. İnşaat işi için giden bir grup, saatlerce havalimanında bekletildi. Türklerin pasaportlarına giriş iptal mührü vuruldu. Çalışma vizeleri olmalarına rağmen alınmayan işçiler, yaklaşık 12 saat bekletildikten sonra İstanbul’a gönderildi.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/433481/Rusya__Turkiye_ile_tum_askeri_iliskiler_askiya_alindi.html

This entry was posted in EMPERYALİZM, FAŞİZM, ORTADOĞU ÜLKELERİ, Politika ve Gundem. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *