SEÇSİS** ‘Bilgisayarlı Seçime Dünya Kuşkuyla Bakıyor’‏

Cumhuriyet 06.09.2010

YILMAZ ŞİPAL

‘Bilgisayarlı Seçime Dünya Kuşkuyla Bakıyor’

 

Bilgisayar ortamında yapılan seçimlerin hiç de güvenilir olmadığı çeşitli kaynaklarca açıklanmaktadır.

Konuyu, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Sayın Prof. Dr. Türkkaya Ataöv’ün ABD’de yapılan başkanlık seçimleriyle ilgili açıklamalarına bırakıyoruz.

Cumhuriyetin 24 Ağustos günlü (2004 sayfa 17) sayısında karmaşık ABD başkanlık seçimlerini genel çizgileriyle özetlemiştim. Ancak bunun kuraldışı uygulamaları, üstelik hileleri var. Bu yazıda 2004 seçimleri için Bush ve bağlantılarının yeni hile hazırlıklarını kısaca anlatmak istiyorum.

Hileleri tasarlayanlara göre, Beyaz Saraya (ve Kongreye) egemen olmak, trilyonlarca dolarlık yararlar sağladığından her türlü dalavereye değer. Bush önceden hesaplanmış türlü aldatmacalardan sonra, 2000de ancak 537 oyla öne çıkabilmişti. Ufak bir hile bile dengeyi değiştirebilir. Ancak bugünkü hazırlıkların çok daha kapsamlı olduğu söylenebilir.(…)

Seçim bilgisayarlarını satmış olan Cumhuriyetçi şirketler onlara diledikleri gibi el atacak durumdalar. Hile ağının temelinde bu var. Makineleri dört özel şirket dağıttı. Onların uzmanlarıyla görevliler, sonucu bir parmak hareketiyle değiştirebilir. Oyların yarısını ES-S şirketi sayacak. İkincisi, Bushu milyoner yapan T. Hicks’in büyük pay sahibi olduğu Diebold adlı bir Teksas kuruluşu. Üçüncüsü, Kaliforniyadaki sayımda makineleri yanlış çalışmış olan, Bush dostu başka bir Teksas şirketi. Dördüncüsü, bilgisayarlarıgüvenilmez diye New Yorkta 1990larda reddedilmiş olan özel bir İngiliz grubu.

ES-Snin sahibi, Omahadaki tek tutucu gazeteyi çıkarıyor. Bu bilgisayar düzeniyle yakından bağlantılı C. Hegel’in gönlünde 2008 Cumhuriyetçi başkan adaylığı olduğu yazıldı. 1995’te Nebraska senatörlüğüne soyunmuş, aldığı oylar itiraza uğrayınca sayım kendi makinelerinde yapılmıştı. ‘Kişi kendi davasında yargıç olur mu’ diye soran çıktıysa da sonuç değişmedi. (…)

Diebolddan 54 milyon dolarlık makine almış olan Georgia federe devletinin bazı bilgisayarları çalındı. Gizli sayım anahtarlarını da içeren bu makinelerin önce oy çalmaya programlanıp sonra özellikle kritik bölgelerde seçime sokularak sonuçları değiştirmede kullanılacakları yaygın bir kuşkudur. (…)

Bu nedenle, kimi sivil toplum örgütleri oyların pusulaya da yazılı biçimde geçirilmesinde ayak diriyor. Yeniden sayılabilir, yani denetlenebilir oy pusulası kullanımına karşı çıkanların başında Bushun kardeşi Florida Valisi geliyor. Orada oyların yarısı bilgisayarlara dokunmakla kayda geçecek. Elektronik oy yönteminde adayın adı görüntüye yazılıyor; itiraz olursa, elle tutulur pusula yok. Oyların tümü bilgisayarda toplandıktan sonra bir uzman görevlinin düğmeye basmasıyla topu öteki adayın hanesine geçer mi? Eski makineleri kullanan da, tercihini pusulaya yazan da olacak. Ama oyların çok yüksek yüzdesi asla denetlenemeyecek. Bilgisayardan ikinci basım da alınabilir. Ne var ki hile yapıldıktan ve oylar değiştikten sonra, ikinci basım bir ‘yeniden sayma’ işlemi değil, önceki hileyi yüzde 100 ‘doğrulayan’ bir aldatmacadır. (…)

Kullanılan yöntemler güvensizlik yaratıyor. Egemen güç, halkın sonuçları gözü kapalı benimsemesini bekliyor.

2 Eylül 2002 günlü Cumhuriyet Ankara Bürosu’nun birinci sayfadan verilen haberinde, CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan’ın konuyu TBMM’ye götürdüğü aktarılmaktadır.

Konuyla ilgili olarak, sayın Seyhan şöyle demiş: Türkiyede kullanılan 2007 ve 2009 seçimlerinde uygulanan ‘SEÇSİS’ seçim sitemine benzer sistemlerin Amerika ve Yunanistanda kullanılmış olduğu ve seçim güvenliği tartışmalarından dolayı bu sistemlerin kullanılmasından vazgeçildiği bilinmektedir.

14 Mayıs 1950 seçimlerinde Demokrat Parti’nin seçim afişlerinde şöyle yazardı:

Bir dakikalık cesaretinle milletini kurtarabilirsin.

Şimdiki zamansa, 14 Mayıs 1950 günü başlayan ılımlı İslam devletinegidişi durdurma zamanıdır.

Bunun için, 12 Eylül 2010 günü de ılımlı İslam devletine hayır demek zamanıdır.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *