ATEŞ VARSA DUMAN DA VARDIR *** Gül’ün damadı…* Gü­l’­ün mal var­lı­ğı * Kaçınılmaz kavga

Soner Yalçın
syalcin@sozcu.com.tr
9 Temmuz 2014
Sözcü

Gül’ün damadı…

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün oturacağı villalar gündemde…
Hürriyet gazetesi villanın Gül’e ait olduğunu manşetinden vererek neden hata yaptı?

Ben artık haber okumuyorum; neden haber yapıldığıyla ilgiliyim. Biliyorum ki, Hürriyet gazetesi, Gül sempatizanı! Villa konusunu yakın dostları ve eski çalışanları basın müşaviri Ahmet Sever’e sorabilirlerdi. Koca haber merkezi gazetecilik refleksini kaybetmiş olamaz. Ayrıca…

Kanlıca’daki Hidiv Kasrı çevresindeki her bakkala-kasaba sorsalardı; damat Mehmet Sarımermer’in Tatlıcı Villaları’nda bir değil iki villa sahibi olduğunu öğrenebilirlerdi.

Bir villa 5.5 milyon dolara satın alındı.
Diğeri ise 13 milyon dolara satın alındı.

5 dönümlük arazı içindeki villalar Gül’ün oturması için alındı ve inşaat çalışması çok önce başladı. Ve…Boğaziçi ön görünümlü villalara kepçe sokulması ya da villalar için nasıl ayrı bir yol yapıldığını mahalleli hep biliyordu. Keza…

Mahalleli, Gazeteci Hasan Cemal’in, “17 Aralık Kahramanı” eski AKP’li Bakan Zafer Çağlayan’a 3.5 milyon dolara sattığı villanın inşaatını Reza Zarrab’ın yaptığını bile konuşuyordu! Mahallelide sır yok…

Sarımermer Ailesi

Tat Towers’ın da sahibi Salih Tatlıcı’nın 1992’de yaptırdığı Tatlıcı Villaları yıllar içinde nasıl el değiştirdi? Bu bile, Türkiye sermaye yapısının nasıl el değiştirdiğini göstermektedir. Yeni zenginlerden biri Abdullah Gül’ün dünürü Kayserili Sarımermer ailesiydi. Peki bu zenginlik nasıl oldu?

Kitaplığımda Kayseri’nin tanınmış ailelerine ilişkin iki kitap var:
“Kayserili Meşhurlar” ve “Kayseri Ansiklopedisi.”Her iki kitapta da Sarımermer ailesinin adı geçmiyor.

Abdullah Gül’ün dünürü ve adaşı Abdullah Sarımermer aslen avukattı. Kardeşi Mehmet Sarımermer yün halı üretimi yapan “Özipek Halıcılık”ı kurdu. 1964’te işini Hereke’ye taşıdı; ipek halı yapmaya başladı. Sonra Uşak’ta “Trend Halı”yı kurarak dünyada ilk el halısı görünümündeki makine halılarını üretti.

Mehmet Sarımermer, 1972’de trafik kazasında hayatını kaybettikten sonra işi, kardeşi Abdullah Sarımermer ve dayı oğlu Abdullah Çınar devraldı. (Ne çok “Abdullah” ismi var? Bknz: “Bu Dinciler O Müslümanlara Benzemiyor” s: 323-326)

Abdullah Sarımermer, 22 Ağustos 2008’de vefat edince halı işinin başına damadı Mustafa Annaç geçti.Kafama takıldı; First Lady Hayrünnisa Gül, yenilediği Çankaya Köşkü’nün halılarını, perdelerini nereden aldı acaba?

Neyse, damada gelelim…1978 doğumlu. Amcasının adı verildi; Mehmet Sarımermer.

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi 1996-1997 öğrenim dönemi mezunu. Bu okul AKP’li meşhurların çocuklarının gittiği okul olarak ün yaptı: Başbakan Erdoğan’ın oğulları Burak ile Bilal’in de okuluydu. Mehmet Sarımermer’in babası Abdullah Sarımermer okulun en büyük bağışçılarındandı ve ayrıca Okul Koruma Derneği Başkanı’ydı. Okulun camisini yaptırdı.

Öğrencilerin yaşamlarında okul müdürleri Ömer Öztop’un ayrı bir yeri vardı. (Ö. Öztop’un adı Uğur Mumcu’nun kitabında RABITA’dan para alınarak yurt dışına gönderilen öğretmenler arasında geçiyor.) Öyle ki, “Hutbelerle İslam”, “Kaynaklarıyla Müminlere Vaazlar” adlı kitapların yazarı Öztop gibi, Mehmet Sarımermer’in amcası Mehmet Sarımermer de Ensar Vakfı kurucusuydu. Damat ise vakfın başkan yardımcısı. Vakıf, Nakşibendi Erenköy Cemaati’ne ait.

Konuyu dağıtmayayım…
Boğaziçi Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu damat Mehmet Sarımermer, soyadına uygun bir iş seçti; mobilyacı oldu! İstanbul Fulya’da dünyanın ünlü mobilya markalarını satan; “Apek Mobilya Dekorasyon Ticaret ve Sanayi A.Ş”ye ait “Medallion” adlı mağazanın sahibi. Bak yine kafama takıldı; First Lady Hayrünnisa Gül, yenilediği Çankaya Köşkü’nün mobilyalarını nereden aldı acaba?..

Burada değerli Soner Yalçın’ın yazısını bölerek araya Sarımermer ailesi hakkında 2006 ve 2013 yılında yapılan iki haberi sunarak yine Soner Yalçın’ın yazısına döneceğim (N.K.)

İŞTE ABDULLAH GÜL’ÜN DAMADI!

Siyaset – 25 Nisan 2006
Aktifhaber

Abdullah Gül’ün kızı Kübra’nın nişanlısıyla ilgili sır perdesi aralanıyor. Gül’ün damadı bir dönem ÖSS 4’ncüsü olmuş bir İmam Hatipli. İşte Gül’ün damadı…..

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün kızı Kübra, İstanbul’da aile arasında yapılan bir törenle nişanlandı. Bakan Gül “Kızım Kübra pazar günü Kayserili iş adamlarından Abdullah Sanmermer’in oğlu Mehmet ile nişanlanmıştır” sözüyle nişanı duyurdu. 21 yaşındaki Kübra Gül, Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi. Nenehatun Fen Lisesi mezunu Kübra lise ikinci sınıftan bu yana türban takıyor, okula perukla giriyor.

Kübra’nın nişanlısı Mehmet Sarımermer (28) ise Kartal Anadolu İmanı Hatip Lisesi 1996-1997 öğrenim dönemi mezunu. Sarımermer, 1997’de girdiği ÖSS’de Türkçe-Matematik puan türünde Türkiye dördüncüsüydü. Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Hıdır Kalkan, Mehmet Sarımermer için “Okulun en zeki öğrencilerinden biriydi” dedi. Mehmet, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdi.

Sarımermerler Kayseri’nin köklü ailelerinden. Gül’ün Dünür Abdullah Sarımermer ile dostluğu geçmişe dayanıyor. Gül, Abdullah Sarımermer’i 2001 yılında AKP’ye kurucu yapmak istedi. İlk hazırlanan 250 kişilik Kurucular Kurulu’nun sayısı 72’ye düşürülünce Sarımermer’in ismi de çıkarıldı.

Abdullah Sarımermer avukat olmasına rağmen ticarete atılarak Özipek Halıcılık firmasını kurdu. Kocaeli’de kurulu fabrikasında ürettiği halılarla birlikte ipek halı da ihraç eden Sarımermer, bu alandaki önemli işadamlarından biri oldu. Damat Mehmet de babası gibi ticarete atıldı.

Petrol işi de var

“İstanbul’da son yılların en popüler dekorasyon semti” olarak nitelenen Fulya’da 3 bin 500 metrekarelik bir alanda bulunan Medallion firmasının başında bulunan Mehmet Sarımermer, yerli ve yabancı mobilya satıyor. 11 firmanın Türkiye temsilciliğini de yürüten Sarımermer, hem modern hem de klasik mobilya ürünleri satıyor. Mehmet Sarımermer’in başında bulunduğu Medallion isimli mağaza, Apek Mobilya Dekorasyon Ticaret ve Sanayi A.Ş’ne ait. Baba-oğul Sarımermer’ler ortağı oldukları Petrol Servisleri A.Ş.’nde de birlikte çalışıyor. Mehmet Sarımermer’in Kübra Gül’le aile içi bir toplantıda tanıştığı söyleniyor.

Damat, Başbakan’ın oğluyla sınıf arkadaşı
Mehmet Sanmermer’in mezunu olduğu Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın oğulları Ahmet Burak ile Necmettin Bilal’in de okuluydu. Mehmet Sarımermer’in Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde birlikte okuduğu arkadaşlarının çoğunun babası da şimdi AKP’de siyaset yapan isimler. Örneğin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın büyük oğlu, AKP İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar’ın oğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yeğeni ile AKP’li Pendik, Kartal ve Bağcılar belediye başkanlarının çocukları da bu okulun mezunları arasında. Mehmet Sarımermer’in babası Abdullah Sarımermer okulun en büyük bağışçılarından. Okul Müdürü Hıdır Kalkan, Abdullah Sarımermer’in okulun bütün etkinliklerinde yer almaya çalıştığını anlattı.

Dünür ince halı rekortmeni

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün dünürü, dünya rekortmeni çıktı. Önceki gün Gül’ün kızı Kübra Gül ile oğlu arasında söz kesen Özipek Halıcılık’ın sahibi Abdullah Sarımermer’in, dünyanın en ince halısını üreterek Guinnes Rekorlar Kitabı’na iki kez adını yazdırdığı ortaya çıktı.

Sarımermer, dünyanın en ince halısını ilk defa 1988 yılında dokumaya başladı.Sarımermer’in 5 yılda dokuduğu ilk ipek halının santimetrekaresinde 576 düğüm bulunuyor. Bu halı ile Guinnes Rekorlar Kitabı’na ilk kez giren Sarımermer, bir süre sonra kendi rekorunu kırmak için yeniden çalışmalara başladı. 2000 yılında dokuması biten 70 santimetre uzunluğundaki ikinci halının santimetrekaresinde ise 625 düğüm kullanıldı.

Böylece Abdullah Sarımermer’in sahibi olduğu Özipek Halıcılık, Guinnes Rekorlar Kitabı’na ikinci kez ismini yazdırmış oldu.Gül’ün dünürü Kayserili Abdullah Sarımermer, 1964 yılından beri Hereke’de üretim yapıyor. Sektör yetkililerinin “Bir dönemin devi” olarak tanımladıkları Özipek Halıcılık, uzun yıllar ihracatta önemli başarılara imza atmış. Ancak son dönemde Türkiye’deki üretim maliyetlerinin yüksekliği, yurtdışında rekabetin artması ve iç pazarda ithal halıların ağırlığını artırmasıyla firmanın küçülmeye gittiği belirtiliyor.

Sarımermerler Kayseri’nin köklü ailelerinden. Gül’ün Dünür Abdullah Sarımermer ile dostluğu geçmişe dayanıyor. Gül, Abdullah Sarımermer’i 2001 yılında AKP’ye kurucu yapmak istedi. İlk hazırlanan 250 kişilik Kurucular Kurulu’nun sayısı 72’ye düşürülünce Sarımermer’in ismi de çıkarıldı.

Abdullah Sarımermer avukat olmasına rağmen ticarete atılarak Özipek Halıcılık firmasını kurdu. Kocaeli’de kurulu fabrikasında ürettiği halılarla birlikte ipek halı da ihraç eden Sarımermer, bu alandaki önemli işadamlarından biri oldu. Damat Mehmet de babası gibi ticarete atıldı.

Kaynak:Vatan/Referans
http://www.aktifhaber.com/iste-abdullah-gulun-damadi-68732h.htm

***

Kentsel dönüşümün altından Gül’ün damadı çıktı!

Nil SOYSAL
Eylül 2, 2013
Sözcü

Emek Evler bölgesindeki 400 gecekondu yıkıldı Arazi, toplu konut yapılsın diye Cumhurbaşkanı Gül’ün damadının da ortak olduğu şirkete verildi.İSTANBUL Ataşehir Emek Evler bölgesinde geçtiğimiz hafta belediyeye ait ekiplerce yıkımına başlanan gecekonduların bulunduğu arazinin ihalesinde usulsüzlük olduğu öne sürüldü.

Uygulama dışı tutuldu

İddialara göre; ilçe sınırları içerisinde diğer mahallelerde aynı durumda olan tapu tahsisli yerlerde hak sahiplerine 2981 sayılı Yasa’ ya göre arsa devirleri yapılıp, bireysel tapular verilirken, Emek Evler’deki arazi bu uygulamanın dışında tutularak, kat karşılığı inşaat için ihale açıldı. İhaleyi kazanan K Yapı Gayrimenkul A.Ş.’nin (Grey Yapı Ortaklığı) en büyük ortağının ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün damadı Mehmet Sarımermer’in sahibi olduğu SOLİD Gayrimenkul şirketi olduğu öğrenildi.

Mevzuata da aykırı

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulan ihale, İçişleri Bakanlığı’nın yetkili kurumlarına da şikayet edildi. Buradaki şikayet dilekçesinde ise ihaleyi alan K Yapı’nın yeterlilik belgelerinin ihale şartnamesine uymadığı öne sürülerek, ihalenin iptali istendi.

Söz konusu şikayet üzerine ön inceleme başlatan İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın 4 Şubat 2013 tarih ve 2013/51 sayılı kararında yer alan 18 Ocak 2013 tarihli Bilirkişi Raporu’nda; iş deneyim belgesindeki yüklenici ile yapı kullanma izin belgesindeki yüklenicinin aynı firma olması gerektiği vurgulandı. Buna karşılık K Yapı’nın, sunduğu iş bitirme belgesindeki bilgilere göre ihale dışı bırakılması gerektiğine işaret edilerek, mevzuata aykırı işlem yapıldığı kaydedildi.

Yargıya taşınmıştı

Emek Evler bölgesindeki arazi, daha önce de ihaleye çıkmıştı. 2011’de SOYAK İnşaat’ın kazandığı ihale iptal edilmişti. Yeniden yapılan ihaleyi alan K Yapı’ya (Grey Ortak Yapı Girişimi) verilen Belediye Binası Kat Karşılığı Yapım İşi de yargıya taşınmıştı.

http://sozcu.com.tr/2013/gundem/kentsel-donusumun-altindan-gulun-damadi-cikti-364521/

****

Söz Soner Yalçın’da

Damadın işleri

Tarih: 14 Ekim 2007.Görücü usulüyle tanışan Kübra Gül ile Mehmet Sarımermer, Yeşilköy’deki İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi’nde 4 bin 500 davetlinin katıldığı törenle evlendi.

Ailelerin yakınlığı önceden başlamıştı; Gül, Abdullah Sarımermer’i 2001 yılında AKP’ye kurucu yapmak istedi. İlk hazırlanan 250 kişilik Kurucular Kurulu’nun sayısı 72’ye düşürülünce Sarımermer’in ismi çıkarıldı. Düğüne dönersek…

Takılan altınların 200 bin lirası şehit ailelerine bağışlandı. Diğer altınlarla ne yapıldı, bilmiyoruz. Bildiğimiz damat işleri hızla büyüttü.Evlenmeden 8 gün önce, “Fenn Bilgi Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş”yi kurdu. Şirketin faaliyet alanı olarak “gemi alım-satımı” vardı! Bu “gemicik” işini Kartal’daki İmam Hatip Okulu’nda mı öğretiyorlar? Burak ile Bilal de “gemicik patronu” idi.

Damat Sarımermer’in ortağı İmam Hatip’ten sınıf arkadaşı; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın oğlu Hüseyin Ersan Topbaş idi!

Damat evlilikten 5 ay sonra “Etra İç ve Dış Ticaret” şirketini kurarak, Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak ayakkabı ve giyim markası “E Enzo”, “E Enzokid”, “E Enzosport” ve “Eleanor” markasını aldı. Market grupları için ürün ithalatı yapacaktı.

Mehmet Sarımermer dayısı ve kuzenleriyle, “Özipek İnşaat Emlak Sanayii ve Ticaret AŞ”yi kurdu. Dönem inşaat dönemiydi; ardından… Kardeşi Mustafa Sarımermer ile 27 Eylül 2010’da “Solid Gayrimenkul Yatırımları İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi”ni kurup, reklamında şarkıcı Mazhar Alanson’u oynattığı “Trendist Ataşehir” projesini hayata geçirdi. Fakat damadın bu şirketi, 2010, 2011, 2012 ve 2013 yıllarını zararla kapattı. Ve aslında…

Damadın zenginleşmesi ya da “vergi yüzsüzü” olup olmadığı ilgimi çekmiyor. Hürriyet gazetesi “Gül’ün villasını” niye gündeme getirdi; ben bunu merak ediyorum. Devam edeceğim” *1*

Soner Yalçın
syalcin@sozcu.com.tr
10 Temmuz 2014

Gü­l’­ün mal var­lı­ğı

Ah­met Ta­kan yaz­dı:

“Yıl 2002 Ekim ayı.Ab­dul­lah Gül ile baş ba­şa­yız. Da­ha se­çim­ler bi­le ya­pıl­ma­mış. Ba­sın mü­şa­vi­ri­yim. O za­man­lar kim­se­nin bil­me­di­ği yal­nız­ca 2-3 ki­şi ile pay­la­şı­lan ge­liş­me­le­re va­kı­fım. Gül, ‘Ah­met, se­çim­le­rin ar­dın­dan Baş­ba­kan olun­ca ilk ya­pa­ca­ğım iş ba­sın top­lan­tı­sı dü­zen­le­ye­rek tüm mal var­lı­ğı­mı açık­la­ya­ca­ğım. Tür­ki­ye­’de Baş­ba­kan ol­du­ğu gün mal var­lı­ğı­nı açık­la­yan ilk Baş­ba­kan ola­ca­ğım. Bu­nu da dü­zen­li ola­rak tek­rar­la­ya­ca­ğı­mı du­yu­ra­ca­ğım. Her po­li­ti­ka­cı­nın mal var­lı­ğı­nın da­ha şef­faf ola­rak bi­lin­me­si için ya­sal ça­lış­ma ya­pa­ca­ğım. Ona gö­re ha­zır­lık­la­rı­nı ya­p’ de­di.

Gün gel­di, ay­nen de­di­ği gi­bi Ab­dul­lah Gül Baş­ba­kan ol­du. Ben de ön­ce­den al­dı­ğım ta­li­ma­tın ge­re­ği Baş­ba­kan Gü­l’­e, ‘mal var­lı­ğı ile il­gi­li ba­sın top­lan­tı­sı­nı ne za­man ya­pı­yo­ru­z’ di­ye sor­dum. Al­dı­ğım ce­vap çok kı­sa ve net ol­du; ‘Ah­met, sa­kın bu­nu bir da­ha gün­de­me ge­tir­me­’…” (Ye­ni­çağ, 04.12.2011)

Ta­rih: 18 Ka­sım 2002.
Ab­dul­lah Gül Baş­ba­kan ol­du.
Mal var­lı­ğı­nı açık­la­ma­dı.

Ta­rih: 28 Ağus­tos 2007.
Ab­dul­lah Gül Cum­hur­baş­ka­nı ol­du.
Mal var­lı­ğı­nı açık­la­ma­dı.
Ha­di 11 yıl­lık ik­ti­dar­la­rın­da gör­dük;
ya­sa­la­rı umur­sa­mı­yor­lar. Pe­ki ya si­ya­si ah­lak?..

Ta­rih: 14 Ağus­tos 2001.
An­ka­ra Bil­kent Ote­li­’n­de yer­li ve ya­ban­cı on­lar­ca ga­ze­te­ci­ye “ku­ru­cu ge­nel baş­ka­n” Re­cep Tay­yip Er­do­ğan şöy­le de­di:

“Par­ti­mi­zin sa­de­ce ge­nel baş­ka­nı de­ğil; ge­nel baş­kan yar­dım­cı­la­rı­mız ve hat­ta ai­le fert­le­ri de mal var­lı­ğı­nı açık­la­ya­cak!”

AKP Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Ab­dul­lah Gül mal var­lı­ğı­nı açık­la­ma­dı.Er­do­ğa­n’­dan bi­li­yo­ruz ki; mal be­ya­nı­nın on­lar için kıy­me­ti har­bi­ye­si yok.Er­do­ğa­n’­dan bi­li­yo­ruz ki; ta­ma­men kan­dır­ma­ca bü­rok­ra­tik bir for­ma­li­te­yi Gül ne­den yap­mı­yor?

Ka­yıp pa­ra­lar

Ta­rih 16 Ocak 1998.
Ana­ya­sa Mah­ke­me­si Re­fah Par­ti­si­’ni ka­pat­tı. Ve…Par­ti yö­ne­ti­min­den, ha­zi­ne yar­dı­mı­nı dev­le­te ia­de et­me­le­ri is­ten­di. RP yö­ne­ti­mi pa­ra­nın har­can­dı­ğı­nı ile­ri sür­dü ve pa­ra­yı ver­me­di. Mü­fet­tiş­le­rin yap­tı­ğı in­ce­le­me­ler so­nu­cu, ia­de edil­me­si ge­re­ken 1 tril­yon li­ra­nın (bu­gü­nün 1 mil­yon li­ra­sı) “sah­te mak­buz­lar­la har­can­mış gi­bi gös­te­ril­di­ği­” or­ta­ya çık­tı.

Yar­gı­tay Baş­sav­cı­lı­ğı suç du­yu­ru­sun­da bu­lun­du; An­ka­ra Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lı­ğı da­va aç­tı.An­ka­ra 9. Ağır Ce­za Mah­ke­me­si “Ka­yıp Tril­yon Da­va­sı­”n­da RP Ge­nel Baş­ka­nı Nec­met­tin Er­ba­ka­n’­ı, “ö­zel bel­ge­de sah­te­ci­li­k” su­çun­dan 2 yıl 4 ay hap­se mah­kum et­ti. 68 RP yö­ne­ti­ci­si­ni de 1 yıl ile 1 yıl 2 ay ara­sı ha­pis­le ce­za­lan­dır­dı. Yar­gı­tay ka­ra­rı ona­dı. Bu ka­rar üze­ri­ne Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı da, ya­sal fai­ziy­le 11 tril­yon li­ra­yı bu­lan pa­ra­sı­nı al­mak için da­va aç­tı.

Bu yüz kı­zar­tı­cı da­va­lar­dan Gül yar­gı­lan­ma­dı; çün­kü do­ku­nul­maz­lı­ğı var­dı. Ha­tır­la­yı­nız: Gü­l’­ün Cum­hur­baş­ka­nı se­çil­me­siy­le yar­gı­la­nıp yar­gı­lan­ma­ya­ca­ğı tar­tış­ma ko­nu­su ol­du. An­ka­ra Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lı­ğı­’nın Gül hak­kın­da ver­di­ği “ko­vuş­tur­ma ya­pıl­ma­sı­na yer ol­ma­dı­ğı­” ka­ra­rı­nı kal­dı­ra­rak, yar­gı­la­ma iz­ni ve­ren Sin­can 1. Ağır Ce­za Mah­ke­me­si Baş­ka­nı Os­man Kaç­ma­z’­ın mes­lek ha­ya­tı­nı bi­tir­di­ler! Bu ara­da…

Cum­hur­baş­ka­nı Gül, hap­se gi­re­cek Er­ba­ka­n’­ın ce­za­sı­nı af­fet­ti. Pe­ki…28 Ağus­to­s’­ta gö­rev sü­re­si bi­tin­ce Gül yar­gı­la­na­cak mı? Hu­kuk­çu­lar, “e­ve­t” di­yor. Gö­re­ce­ğiz. Ney­se, bu ya­zı­nın ko­nu­su mal var­lı­ğı; iti­ba­riy­le ce­za da­va­sıy­la de­ğil Ma­li­ye­’nin pe­şin­de ol­du­ğu “Ka­yıp Tril­yo­n” ile il­gi­li­yim.

Ma­li­ye, ya­şa­mı­nın son gün­le­rin­de Er­ba­ka­n’­ın 10 gay­ri­men­ku­lü­ne ha­ciz gön­der­di. (Gay­ri­men­kul­ler­den bi­ri Er­ba­ka­n’­ın 1997’de Şeh­muz Tat­lı­cı­’dan al­dı­ğı Kan­lı­ca­’da­ki ya­lıy­dı. Gü­l’­ün otu­ra­ca­ğı vil­la­nın, Kan­lı­ca­’da olup Mus­ta­fa Tat­lı­cı­’ya ait Tat­lı­cı Vil­la­la­rı ol­ma­sı ne ga­rip te­sa­düf!) Hac­zin se­be­bi, “Ka­yıp Tril­yo­n” bor­cu fai­ziy­le 14 tril­yo­na ulaş­mış­tı ve Er­ba­kan öde­mi­yor­du. Er­ba­kan ha­ciz­den kur­tul­mak için an­laş­ma­ya git­ti; da­ma­dı Meh­met Al­tı­nöz ke­fil ol­du ve 11 Ağus­tos 2010’da 1 tril­yon li­ra pe­şi­nat ya­tı­rıl­dı; ge­ri­ye ka­lan tu­ta­rın 5 yıl­da öden­me­si ta­ah­hüt edil­di. (Kar­şı­mı­za ne­den hep bir da­mat çı­kı­yor?)

27 Şu­bat 2011’de Er­ba­kan öl­dü ve da­mat 2.6 tril­yon­luk tak­sit­le­ri öde­me­di. Kim­bi­lir bel­ki Gü­l’­ün im­za­la­ya­ca­ğı son ka­nun­la -mec­lis gün­de­min­de­ki “Tor­ba Ya­sa­”- borç­lar si­li­nir? Yok­sa Gül öde­ye­cek de­ğil her­hal­de! Ya da…

Gü­l’­ün iki vil­la­sı

Evet, Gül ne­den mal be­ya­nı­nı açık­la­mı­yor? Bu ara­da…Hür­ri­yet ga­ze­te­si­nin “Gü­l’­ün Vil­la­sı­” di­ye da­ma­dı Meh­met Sa­rı­mer­me­r’­e ait ev­le­ri ne­den man­şe­ti­ne ta­şı­dı­ğı­nı unut­muş de­ği­lim. Tür­ki­ye­’nin “es­ki ami­ral ge­mi­si­” ne­den-so­nuç bağ­lan­tı­sı kur­ma­dan man­şet at­maz. Ama bi­raz bil­gi­ye ih­ti­ya­cı­mız var. Ör­ne­ğin…

Mal var­lı­ğı­nı sak­la­sa da bi­li­yo­ruz ki; Gül 2007’de, İs­tan­bul Çek­me­kö­y’­de­ki “İ­dea­list Kent Vil­la­la­rı­”n­da iki vil­la sa­tın al­dı. (Ay­nı si­te­de ka­yın­bi­ra­de­ri İb­ra­him Öz­yur­t’­un da bir vil­la­sı var.) Gül, 8 oda 1 sa­lon 368 met­re­ka­re alan­lı vil­la­la­rı bir­leş­ti­re­rek, ara­zi­si­nin ala­nı­nı 736 met­re­ka­re­ye yük­selt­ti. Söy­le­nen­le­re gö­re, Gül ken­di vil­la­la­rın­da otu­ra­cak­tı ama Hay­rün­ni­sa Gül, Üm­ra­ni­ye­’de otur­mak is­te­me­di; sos­ye­tik Kan­lı­ca­’yı ter­cih et­ti. Ama bel­ki de…

Sa­hi­bi ol­duk­la­rı bu iki vil­la­nın ka­çak ol­ma­sı Gül ai­le­si­ni te­dir­gin et­miş ola­bi­lir! Mut­lak ko­ru­ma ala­nın­da­ki bu su hav­za­sın­da­ki ara­zi­ye AK­P’­li Üm­ra­ni­ye Be­le­di­ye Baş­ka­nı (Er­do­ğa­n’­ın kız­kar­de­şi Ve­si­le­’nin kü­çük kı­zı Küb­ra­’nın ka­yın­pe­de­ri) Ha­san Can in­şa­at ruh­sa­tı ver­miş­ti! Hiç, İS­Kİ İç­me Su­yu Hav­za­la­rı Yö­net­me­li­ği­’ne ya da ya­pı­laş­ma ora­nı 10 kat ar­tı­rı­la­rak 0,42’den 4,42’ye yük­sel­til­di­ği­ne fi­lan gir­me­ye­yim.

Çün­kü…Da­ha ne mal var­lı­ğı­nı ya­za­bil­dik ne de Hür­ri­yet ga­ze­te­si­nin o man­şe­ti ne­den at­tı­ğı­nın kod­la­rı­nı çö­ze­bil­dik. Ya­rı­na kal­dı… *2*

Fatma AKSU
6 Temmuz 2014
Hürriyet

İşte Gül’ün oturacağı yeni evi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi bittikten sonra İstanbul’da taşınacağı ev belli oldu. Boğaz manzaralı lüks bir sitede yer alan evin satın alındığı iddia edilmişti ancak Cumhurbaşkanlığı villanın Gül’ün damadına ait olduğunu açıkladı.

İstanbul’un Anadolu yakasında uzun süredir ev arayan Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, sonunda Boğaz’da yaşamaya karar verdi. Daha önce Başbakan’a komşu olacağı belirtilen Gül, 5 yıl önce Kısıklı’da küçük bir koru içinde satın aldığı ve tadilatını yaptırdığı villaya taşınmaktan vazgeçip Beykoz’u tercih etti.

‘BİR NEVİ 7 YILIN ÖZETİ…’

Gül, Kanlıca sırtlarında Hıdiv Kasrı’nın üst kısmında yer alan lüks bir sitede oturacak. Boğaziçi İmar’dan gerekli yasal izinleri alındıktan sonra tadilat başladı. Gül çiftinin sır gibi saklanan ve inşaatı tamamlandıktan sonra taşınacağı, 5 dönümlük arazi içindeki villayı ilk kez Hürriyet görüntüledi. Boğaz’ın en gözde yerlerinden olan Hıdiv Kasrı’na ve Boğaz’a hâkim manzarasıyla dikkat çeken ve Gül’ün yakın akrabalarının da yaşadığı öğrenilen Hıdiv Evleri olarak bilinen sitedeki villalar, Turgut Özal döneminde, Şehmuz Tatlıcı tarafından yapılıp satılmıştı.

ETRAFI KALE GİBİ

Etrafı kale gibi yüksek duvarlar ve elektrikli telle çevrilen lüks sitede, Gül’ün oturacağı villanın önünde geniş bir arazi uzanıyor. Şu sıralar, Gül’ün taşınması için hummalı bir çalışmanın yürütüldüğü villadaki inşaatın dışarıdan görünmemesi için, etrafı beyaz tente ile kapatıldı. İşçilerin çalıştığı inşaatın üzerinde küçük bir de Türk Bayrağı dikili.

Sitenin dış duvarları kamera sistemi ile gözetlenirken, girişinde de sıkı güvenlik önlemi bulunuyor. Görev süresi 28 Ağustos’ta dolacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu tarih itibariyle hem Dışişleri Bakanlığı hem de Cumhurbaşkanlığı dönemi boyunca yaklaşık 11 yıldır kullandığı Dışişleri Konutu’nu boşaltacak.

KOMŞULARI

TOPLAM 28 villanın yer aldığı ve helikopter pistinin de bulunduğu sitede, 4.5 katlı villadan sadece 2 tane bulunuyor. Kanlıca’da HMB Villaları ya da Tatlıcı Villaları olarak bilinen sitedeki villalar A, B, C ve D olmak üzere 4 tipten oluşuyor. Gül’ün komşuları arasında TÜSİAD eski Başkanlarından Tuncay Özilhan, işadamı Yücel Kurttepeli ve Fenerbahçe eski Teknik Direktörü Aykut Kocaman bulunuyor.

Emlakçılar sitedeki villaların satışını, “Kanlıca’da yeşilliklerle çevrili, 103 bin metrekare arsa üzerine kurulu 28 villadan oluşan Tatlıcı Villaları’nda 810 metrekare kullanım alanlı, B tipi kısmi Boğaz manzaralı villa. Villanın kendine ait yüzme havuzu, iki adet tenis kortu, açık otoparkı, asansörü mevcuttur” ifadesinin yer aldığı ilanlarla yapıyor. Satış ilanında sitenin konumu uydudan gösteriliyor.

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz, aynı sitede bir villayı pazarlayan ve bölgeyi iyi bilen emlak danışmanlarından Bosforce Yönetici Ortağı Ulvi Özcan, sitenin özelliklerini şöyle anlattı: “Söz ettiğiniz Kanlıca Tatlıcı Villaları 103 bin metrekare üzerinde 28 villadan oluşuyor. Burası, Boğaziçi’nin en prestijli sitelerinden biri. Portföyümüzde olan B tipi villa, 1000 metrekare kullanım alanlı, müstakil yüzme havuzlu bir yer. A tipi bir villayı hiç gezmedim ve fikrim yok. Ama daha büyük bir kullanım alanına sahip olduğunu biliyorum.”

Soner Yalçın
syalcin@sozcu.com.tr
11 Temmuz 2014
Sözcü

Kaçınılmaz kavga

Gö­ren can­lı, ka­ran­lık ma­ğa­ra­ya ka­pa­tı­lır­sa gör­me ka­bi­li­ye­ti­ni kay­be­di­yor.Gör­me’niz için ça­ba­lı­yo­rum. Ak­lı yük­sek tut­ma­ya ça­lı­şı­yo­rum…Tür­ki­ye ye­ni bir dö­ne­me gir­di.Gör­me­se­niz bi­le…Do­ğum san­cı­la­rı­nın şid­de­ti­ni his­set­mi­yor ola­maz­sı­nız!..

Ta­rih: 4 Tem­muz 2014
Hür­ri­yet ga­ze­te­si­nin man­şe­tin­de Bü­lent Arınç var:
“Gel De­nir­se Gül Çe­vir­mez.” “AK­P’­nin Abi­”si Arın­ç’­ın açık­la­ma­la­rı şöy­ley­di: (Mad­de­le­ri ben koy­dum-SY)

1) Sa­yın Baş­ba­ka­nı­mız se­çi­lip maz­ba­ta­sı­nı alın­ca, baş­ba­kan­lık bi­te­cek.
2) Ge­çi­ci baş­ba­kan se­çi­le­cek­tir.
3) Ekim ayın­da da ge­nel baş­kan se­çi­lir. On­dan son­ra­ki me­se­le 2015’e ka­dar par­ti­mi­zin ve hü­kü­me­tin gö­tü­rül­me­si­dir.
4) Eki­m’­de­ki kon­gre­de par­ti, teş­ki­lat is­ter­se, is­ti­şa­re­ler Ab­dul­lah Gül der­se, el­bet­te Sa­yın Gül bu ta­le­bi ge­ri çe­vir­mez, Ge­nel Baş­kan­lı­ğa aday olur.

İki gün son­ra…Ta­rih: 6 Tem­muz 2014Ne­ler ya­şan­dı ise Hür­ri­yet ale­la­ce­le bu kez Ab­dul­lah Gü­l’­ü man­şe­ti­ne ta­şı­dı. Gü­l’­ün vil­la­sı ha­be­ri­ni man­şet­ten ver­di:

“Gü­l’­ün Ye­ni Köş­kü.” Ha­ber ya­lan­dı ve Gül he­men açık­la­ma yap­tı.Şim­di…
İki gün aray­la ya­pı­lan man­şet­le­ri bir­lik­te oku­yu­nuz; ne dü­şü­nür­sü­nüz?

Hür­ri­yet, Gü­l’­ü yıp­rat­mak mı is­ti­yor?

Yok­sa…Er­do­ğa­n’­ı ür­küt­mek mi is­te­mi­yor? Doğ­ru­su ise şu:
Zo­run­lu bir ik­ti­dar kav­ga­sı var…

Er­do­ğa­n’­ın ce­na­ze­si

Kic­king Ups­ta­irs…
Yük­sel­te­rek-yu­ka­rı ite­rek güç­süz ha­le ge­tir­mek, di­ye­bi­li­riz…Ta­rih gös­ter­miş­tir ki; ik­ti­da­rı us­ta­ca kul­lan­ma­yı bi­len­ler an­cak ay­nı ye­te­ne­ğe sa­hip olan­lar ta­ra­fın­dan ala­şa­ğı edi­le­bi­lir. Ya­ni…Or­ta­çağ, ye­te­nek­siz­ler yö­ne­ti­mi­dir.

“Öl­mü­ş” ye­te­nek­siz Er­do­ğa­n’­ın “ce­na­ze­si­ni­” ye­te­nek­siz da­va ar­ka­daş­la­rı­na kal­dır­ta­cak­lar! Gül ve Arınç (Ce­mil Çi­çek vd), Er­do­ğa­n’­ı Çan­ka­ya Köş­kü­’ne çı­ka­rıp on­dan kur­tu­lup; kı­rıp dök­me­den AK­P’­yi tek­rar ele ge­çir­me he­sa­bı pe­şin­de­dir. Er­do­ğa­n’­ın si­ya­si ya­sak­lı ol­du­ğu ve Gü­l’­ün baş­ba­kan ol­du­ğu 58’in­ci Hü­kü­me­t (28 Ka­sım 2002- 11 Mart 2003) AK­P’­nin “Asr-ı Sa­ade­t” dö­ne­mi ola­rak gör­dük­le­ri sır de­ğil!

Yol­la­rı as­lın­da çok ön­ce­den ay­rıl­mış­tı fa­kat san­dık ba­şa­rı­sı Er­do­ğa­n’­ı ka­çı­nıl­maz “tek ada­m” yap­tı. As­lın­da…Er­do­ğa­n’­ın “güç sar­hoş­lu­ğu­”, üç dö­nem se­çil­me da­yat­ma­sı ve her­ke­sin kal­bi­ni kır­ma­sı bu gru­bun işi­ni ko­lay­laş­tır­dı. Bu­gün AK­P’­de­ki ses­siz ço­ğun­luk Er­do­ğa­n’­dan kur­tul­ma­yı he­sap­lı­yor. Hep­si Çan­ka­ya Köş­kü­’ne “hap­se­dil­mi­ş” bir Tur­gut Özal bek­len­ti­si için­de!

Ba­kı­nız…AK­P’­nin “kurt po­li­ti­ka­cı­la­rı­” düğ­me­ye Ek­me­led­din İh­sa­noğ­lu­’nu “ça­tı ada­yı­” yap­tı­ra­rak bas­tı! Dik­kat edi­niz:

Cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çi­min­de gün­dem­de ne var? “E­ğer Er­do­ğan, Çan­ka­ya Köş­kü­’ne çı­kar­sa Tür­ki­ye­’yi Baş­kan­lık Sis­te­mi­’y­le yö­ne­te­cek!”Ak­lın ye­ri­ni ce­ha­let al­dı!

Ya­hu…
Er­do­ğan za­ten pra­tik ha­yat­ta Tür­ki­ye­’yi “Baş­ba­kan­lık Sis­te­mi­”y­le yö­net­ti­ği­nin far­kın­da de­ğil mi­si­niz? Er­do­ğan ne is­te­di de AKP kar­şı çık­tı; TBMM ye­ri­ne ge­tir­me­di? Sa­hi­den An­ka­ra­’da bir Mec­li­s’­in ol­du­ğu­nu mu sa­nı­yor­su­nuz; de­kor ol­du­ğu­nun far­kın­da de­ğil mi­si­niz? (Er­do­ğan sa­de­ce Ge­zi Par­kı­’na is­te­di­ği­ni ya­pa­ma­dı.)

Asıl amaç; Çan­ka­ya Köş­kü­’ne çı­ka­cak Er­do­ğa­n’­ı şim­di­den “to­pal ör­de­k” (La­me duck)yap­mak!Oyun ku­ru­cu­lar ara­sın­da; mu­ha­le­fet­ten umu­du­nu ke­sen- ABD, İn­gil­te­re, İs­ra­il’­in ol­ma­dı­ğı­nı dü­şün­mek saf­lık­tır.

Gü­l’­e me­saj

Tes­pit: Ki­mi mes­lek­taş­lar, ye­ni ku­ru­lan Mer­kez Par­ti­’nin, Gül-Arınç gi­bi AK­P’­li­le­rin par­ti­si ol­du­ğu­nu yaz­dı. Hiç il­gi­si yok. Mer­kez Par­ti sık sık ör­ne­ği­ni gör­dü­ğü­müz “pa­zar­lık par­ti­si­di­r” sa­de­ce. Önem­siz­dir.
Evet ana ko­nu­ya dö­ner­sek, Gül ve Arınç AK­P’­yi tek­rar is­ti­yor.

Gü­l’­ün son gün­ler­de­ki “si­ya­se­te dö­ne­cek mi­si­ni­z” so­ru­su­na ver­di­ği ya­nıt­la­ra ba­kı­nız; hep bir vur­gu­da bu­lu­nu­yor: “Ben AKP ku­ru­cu­su­yum.” Er­do­ğan ise ku­ru­cu­su bi­le de­ğil, di­ye de oku­ya­bi­li­riz bu­nu. (AKP res­mi si­te­sin­de Er­do­ğan ku­ru­cu gö­zü­kü­yor, oy­sa de­ğil. Ve ay­nı si­te­de Gül ku­ru­cu ola­rak gö­zük­mü­yor! Bu tür in­ce ay­rın­tı­la­ra dik­ka­ti­ni­zi çe­ke­rim.)

So­nuç­ta…Üç ay ön­ce “si­ya­set pla­nım yo­k” di­yen Gül, bu­gün “mil­le­tim/par­tim ne der­se o ola­cak. Mil­le­te hiz­me­te de­vam ede­ce­ği­m” po­zis­yo­nu­na gel­di. Gül kon­gre ça­lış­ma­la­rı­na baş­la­mış­tır, di­ye­bi­li­riz. Fa­kat…İlk dar­be­yi hiç bek­le­me­di­ği bir yer­den es­ki ami­ral ge­mi­si Hür­ri­ye­t’­ten ye­di!

Hür­ri­ye­t’­in ko­du­nu çöz­mek zo­run­da­yız. Çün­kü…Ab­dul­lah Gül, Nev­zat Yal­çın­ta­ş’­tır; ya­ni Ay­dın­lar Oca­ğı.Ab­dul­lah Gül, İKÖ Kal­kın­ma Ban­ka­sı de­mek­tir; ya­ni Suu­di Ara­bis­tan. (Ab­dü­la­ziz el-Su­ud Ni­şa­nı­’na sa­hip­tir.) Ab­dul­lah Gül, Exe­ter üni­ver­si­te­si­dir; ya­ni İn­gil­te­re­’dir. (Bü­yük İn­gi­liz Yük­sek Şö­val­ye Ni­şa­nı­’na sa­hip­tir.)Ab­dul­lah Gül, Er­ba­ka­n’­ı ilk kez AB­D’­ye gö­tü­ren Ya­hu­di lo­bi­siy­le ta­nış­tı­ran­dır.Vs…

İl­ginç­tir, Hür­ri­ye­t’­in vil­la man­şe­tin­den son­ra Gü­l’­ün si­ya­se­te dö­nüp dön­me­ye­ce­ğiy­le il­gi­li ko­nuş­ma­lar bı­çak gi­bi ke­sil­di. Ne­ler olu­yor? Ne ya­zık ki “bi­zim ma­hal­le­” sa­de­ce Tay­yip mi-Ek­mel Bey mi tar­tış­ma­sı ya­pıp du­ru­yor.

Or­ta­çağ ak­lın çö­kü­şü­dür… Sor­ma­ya­lım mı; Qu­o Va­di­mus-Ne­re­ye Gi­di­yo­ruz? Böl­ge ya­nı­yor; “ye­ni­den ya­pı­lan­dır­ma­da­” Tür­ki­ye­’ye han­gi rol bi­çil­di? Ki­şi­sel­leş­ti­ri­le­rek içi bo­şal­tı­lan bir si­ya­set an­la­yı­şı, Tür­ki­ye­’yi uçu­ru­mun ke­na­rı­na ge­tir­di. Ne ya­zık ki, hep söz­de bir teh­li­ke­yi işa­ret ede­rek, kor­ku­ta­rak si­zi Cum­hu­ri­ye­t’­in tas­fi­ye me­mu­ru ya­pı­yor­lar. 1950’li­ler­de DP’­nin imal edil­miş bir “ko­mü­nist teh­li­ke­si­” var­dı. Son dö­nem­de de…

Er­do­ğan-Ce­ma­at it­ti­fa­kı ima­li “dar­be­ci Er­ge­ne­kon teh­li­ke­si­” var­dı. Şim­di…Bu­gün “u­lu­sal­cı­lar teh­li­ke­si­” imal edil­me­ye ça­lı­şı­lı­yor.Gö­rü­yo­rum ki, Gül ile ilgili yaz­dı­ğım ya­zı­lar sos­yal med­ya­da pek pay­la­şıl­mı­yor; Gül bi­le eh­ven-i şer gö­rü­lü­yor de­mek.

Or­ta­çağ tam da bu­dur; her şey­den az bi­len­ler dö­ne­mi­dir ve kul­la­rın­da ka­rar ver­me ka­bi­li­ye­ti yok­tur.Do­ğum san­cı­la­rı­nın ya­şan­dı­ğı bu sü­reç­te ilk mü­ca­de­le; umut­suz­lu­ğu kim­lik ha­li­ne ge­ti­ren­le­re kar­şı ve­ril­me­li­dir. Sü­rü ol­ma­yı-ca­hi­li­ye dö­ne­min­de ya­şa­ma­yı ka­bul et­me­ye­ce­ğiz. Ke­ma­list Dev­ri­m’­den vaz­geç­me­ye­ce­ğiz.Or­ta­ça­ğ’­ı yı­ka­ca­ğız… *4*

KAYNAK

*1* http://sozcu.com.tr/2014/yazarlar/soner-yalcin/gulun-damadi-551972/
*2* http://sozcu.com.tr/2014/yazarlar/soner-yalcin/gu%c2%adl%c2%adun-mal-var%c2%adli%c2%adgi-552750/
*3* http://www.hurriyet.com.tr/gundem/26749727.asp
*4* http://sozcu.com.tr/2014/yazarlar/soner-yalcin/kacinilmaz-kavga-553508/

This entry was posted in SİYASİ TARİH, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *