İHANETİ VATANİYE * GİZLİ ANLAŞMALAR

DAMAT FERİT İLE İNGİLTERE ARASINDA 12 EYLÜL 1919’DA
VARILAN 2 SAYFA 7 MADDELİK GİZLİ ANLAŞMA


Damat Ferit Paşa kimdir?
Damad Mehmed Ferit Paşa (1853 – 6 Ekim 1923), Osmanlı diplomatı ve devlet adamı. VI. Mehmed saltanatında 4 Mart 1919 – 30 Eylül 1919 ve 5 Nisan 1920 – 17 Ekim 1920 tarihleri arasında toplam bir yıl bir ay on beş gün sadrazamlık yapmıştır. Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki ulusal kurtuluş hareketine muhalefetinden ötürü savaştan sonra Yüzellilikler listesine alınmış ve vatan haini ilan edilmiştir. 1922 yılında yurt dışına kaçmıştır.
Damat Ferit paşanın yıldızı Padişah Mehmet Vahdettin’in yönetiminde parladı. 3 kez Sadrazamlığa getirildi. Ferit Paşa, yaklaşık yedi ay süren ilk üç hükûmeti döneminde bir yandan İstanbul’u işgal altında tutan İtilaf Devletleri’ni memnun edip yatıştırmaya, diğer yandan içte İttihat ve Terakkî rejiminin kalıntılarını temizlemeye yönelik bir politika izledi. İktidara gelir gelmez eski İttihat ve Terakkî liderlerinin birçoğu tutuklandı.
Hemen ardından savaş suçları mahkemesi kurularak Ermeni soykırımındaki görevinden ötürü yargılanan Boğazlıyan kaymakamı Kemal Bey’in idamına karar verdi. İzmir’in işgaline karşı oluşan geniş ulusal tepki karşısında hükûmet mesafeli durmayı tercih etti. Sivas Kongresi’nde başlayan ulusal isyana karşı Ahmet Anzavur adlı bir Çerkez çetecisinin yönetiminde Kuvâ-yi İnzibâtiye adıyla derme çatma bir zabıta gücü oluşturulması, özellikle sırf İngiltere’ye yaranmak için tastamam 90.000 sandık cephaneyi denize döktürmesi toplumun hemen her kesimince tepki gördü.
16 Mart 1920’de Meclis-i Mebûsan’ın işgal kuvvetlerince basılması ve iki gün sonra tatil edilmesiyle başlayan krizde Damat Ferit Paşa bir kez daha sadrazamlığa getirildi. 5 Nisan 1920’de kurulan ve 17 Ekim 1920’de sona eren bu son hükûmet döneminde Ferit Paşa, fiilen tükenmiş bir yönetime başkanlık etti. Osmanlı hükûmetinin bu dönemde gücü, sadece İtilaf Devletleri işgalinde bulunan İstanbul ve çevresiyle sınırlıydı. Mart ayında yapılan San Remo Konferansı’ndan sonra Paris’teki barış görüşmelerinde de Osmanlı delegasyonunun söz hakkı kalmamıştı. 11 Nisan 1920’de Mustafa Kemal ve arkadaşları aleyhine çıkarılan idam fetvası ve 10 Ağustos 1920’de Sevr Antlaşması’nın imzalanması, Damat Ferit Paşa’nın altı buçuk ay süren son sadrazamlık döneminin belli başlı olaylarıdır.
İngilizlerin baskısı ile Şeyhülislam’dan Kuvâ-yi Milliye hareketine katılanların eşkıya olduğu ve öldürülmelerinin meşru ve farz olduğuna dair fetva çıkarmasını sağladı. Dışişleri bakanı olduğu dönemde İngiliz baskısı altında bu talebi kabul ve taahhüt ettiğini açıklamış ve sadrazam olunca da taahhütünü yerine getirmişti. Fetva Dürrizade Abdullah Beyefendi tarafından 11 Nisan 1920 tarihinde yayınlandı.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Damad_Ferid_Paşa

DAMAT FERİT PAŞANIN İNGİLİZLERLE  İMZALADIĞI  7 MADDELİK GİZLİ ANLAŞMA
1-İngiltere hükümeti, kendi mandası altında Türkiye’nin bütünlüğünü ve bağımsızlığını üstlenir.
2- İstanbul, hilafet ve saltanat merkezi olacak ve Boğazlar İngiltere’nin gözetimin ve kontrolüne tabi tutulacaktır.
3- Türkiye, bağımsız bir Kürdistan teşkiline engel olmayacaktır.
4- Bunlara karşılık Türkiye, İngiltere’nin Suriye ve Elcezire’deki hakimiyetini, icabında fiili yardım göstererek temin etmeyi ve hilafete ait manevi kudret ve salahiyetinin, İngiltere’nin gerek Suriye ve havalisiyle ve gerekse Müslümanların meskün diğer bölgelerde kullanılmasını taahhüt eder.
5- Milli cereyanların önüne geçebilmek içn Türkiye’de tesis edilecek olan yarı meşruti idareye karşı vuku bulacak tepkileri İngiltere hükümeti yatıştırmak için bir zabıta kuvveti ayıracaktır.
6- Türkiye, Mısır ve Kıbrıs üzerinde bütün haklarından feragat edecek, özel ve yarı resmi niteliğe sahip olan İngiltere hükümeti, konferansta, Türk delegelerinin bu konudaki arzularını yerine getirmeye eğilim olacak Ve bunun kabulünü üstlenecektir.
7- Barış şartlarının kararlaştırılmasından sonra, zatı şahane dördüncü maddedeki hususları genişletmek için İngiltere hükümetiyle ayrıca bir sözleşme yapacaktır. Bu sözleşmenin hükümleri gizli tutulacaktır. İşbu sözleşme, Dersaadet’te iki nüsha Olarak düzenlenmiş ve imzalayan iki tarafça teati ve kabul edilmiştir.
( Kaynak: Atatürk’ün Bütün Eserleri, Kaynak Yayınları, Cilt V, s. 360 vd.)

ABDULLAH GÜL İLE ABD ARASINDA 2 NİSAN 2003’TE
VARILAN 2 SAYFA 9 MADDELİK GİZLİ ANLAŞMA

1-Ankara Cumhuriyet  Başsavcılığı’na yapılan başvuruda 2 sayfa 9 maddelik gizli planın ayrıntıları şöyle aktarılmıştı:
2-Türk askeri Irak’ın kuzeyinden çekilecek, sınır harekâtlarına son verilecek ve PKK’ya askeri harekât için ABD’den  izin alınacak.
3-Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK/KADEK’e karşı ABD askeri makamlarına  bilgi vermeden ve izin almadan harekât yapacak olursa ABD hükümeti, Kürt halkına karşı şiddet kullanıldığı ve soykırım uygulandığı çerçevesinde içinde uyarıda bulunan hakkını kullanabilecektir. Bu durumda ABD, gerekli gördüğü ambargo ve silahlı müdahale gibi siyasal ve askeri yaptırımları saklı tutacaktır.
4-Türkiye, ABD’nin İran’a ve diğer Ortadoğu ülkelerine karşı uygulayacağı sınırlı askeri harekâtlara, ABD’nin talep etmesi halinde şartsız olarak üs ve taşıma kolaylıkları sağlayacak, askeri birlik verecektir.
5-Türk ordusunun asker sayısı ve silah kuvveti, ABD’nin uygun bulduğu sayı ve kabiliyete indirilecektir.
6-Irak’ın kuzeyinde kurulmuş olan „Kürdistan“, resmen ilan edildikten sonra, Türkiye tarafından da resmen tanınacaktır. Türk devletinin bu oluşumu „ savaş nedeni“ sayan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi ve bu yöndeki politika ve kararları kaldırılacaktır.
7-PKK/KADEK elemanlarına geniş kapsamlı af çıkarılacak.
8-Güneydoğu belediyelerine özerklik verilecek ve federasyona geçilecektir.
9-Kıbrıs’ta Denktaş devre dışı bırakılacak, Annan Planı küçük değişikliklerle uygulanacak ve Ege’de Yunanistan’ın taleplerine esnek tavır alınacaktır.
10.Ermenistan’a yönelik kısıtlamalar kaldırılacak, Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkileri normalleştirilecek.
( Kaynak:Tayyip Erdoğan’ın Yüce Divan Dosyası-Haçlı İrtica, Kaynak Yayınları , s. 350 vd.)

Sayın Rehan Gündoğmuş’a teşekkür ederim.
This entry was posted in İHANET VE YABANCI YANDAŞLAR, Tarih. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *