YUNANİSTAN ÇOBAN (Kassos) ADASINA HAVAALANI YAPARAK SİLAHLANDIRIYOR

Yunanistan Çoban Adası’nı silahlandırıyor!

Saadet Sancak – 29 Nisan 2021


Yunanistan Ege ve Akdeniz’de silahlandırdığı birçok adanın arasına Çoban Adası’nı da katıyor. 900 kişilik nüfusu olan adaya hava üssü kuran Yunanistan silahlandırma çalışmalarına başladı.

Rodos Adası’nda yayın yapan www.rodiaki.gr haber sitesinin okuyucularına duyurduğu haberde, Ege’nin güney ucunda yer verilen ve yalnızca 64 kilometrekare büyüklüğünde ve 900 kişinin yaşadığı 12 Adalar Bölgesi’nde yer verilen (Dodacanese) Çoban Adası (Kassos)’a 1.200 metre uzunluğunda havaalanı yaptığı gün yüzüne çıktı. Lozan Anlaşması’na göre silahlandırılması ve ikamet edilmesi mümkün olmayan 14 adanan 12’si silahlandırılmış, yalnızca Herke ve Çoban adaları silahlandırılmamıştı.

YUNAN BAŞBAKAN ADADAKİ ASKERİ BİRLİĞİ ZİYARET ETTİ

Haberde öte yandan, Çoban Adası’ndaki askeri birliği, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in ziyaret ederek asker sayısının ve teçhizatın arttırılacağını söylediği söylendi. Milli Savunma Bakanı eski Genel Sekreteri Emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, adadaki silahlanma ile ilgili Sözcü’ye açıklamalarda bulundu. Yunanistan’ın Amerika’yı arkasına alarak adayı silahlandırdığını söyleyen Yalım, “12 adalar dediğimiz bölgede esasında 14 ada vardır. Ve bunların bugüne kadar 12 tanesi Yunanistan tarafından silahlandırılmış Çoban Adası ile Herke Adası silahlandırılmamıştı. Şuanda anlaşılıyor ki Yunanistan Ege ve Akdeniz’deki son gerginliklerden ve ABD’nin kendisine arka çıkmasından faydalanarak, güç alarak Çoban Adası’na havaalanı yapıp silahlandırmaya başlıyor.

Türkiye olarak buna acil olarak uluslar arası alanda tepki göstermeliyiz. Çünkü bu yeni yapılan havaalanına her türlü savaş uçağı iniş kalkış yapabilir, kullanabilir” diyerek konuştu. Yalım, Ege’de silahlandırılmaması gereken 14 adadan şu anda 13’ünün silahlandırıldığını ve yalnızca Herke Adası’nın silahlandırılmadığını gösteren haritayı paylaştı. Yunanistan’da belediyelerin yaptığı 5 havaalanından biri olan Çoban Adası Havaalanı’na 1820 senelerinin meşhur amirali Yunan denizcisi Markos Malliarakis’in isminin verileceği söylendi.


https://www.haber.com/yunanistan-coban-adasini-silahlandiriyor-547122/

This entry was posted in YUNANİSTAN - EGE SORUNU. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *