DRONLARIN FAS’A YARI FİYATINA VERİLMESİNİN ARDINDA NE VAR?

Sedat Peker’in bahsettiği dronelar Fas’a yarı fiyatına verilmiş

Organize suç çetesi lideri Sedat Peker merakla beklenen yedinci videosunda pek çok sarsıcı bilgi paylaştı. Ayrıca kendisinin Birleşik Arap Emirlikleri’ne gidişinin hemen öncesinde kaldığı Fas ile ilgili de ilginç bir iddia ortaya attı.
Peker, Fas’a daha düşük fiyata insansız hava aracı verilmesi karşılığında kendisinin sınır dışı edilmesi ile ilgili bilgiler açık kaynaklardan da kontrol edilince doğru çıktı.
Öncelikle Sedat Peker’in Fas’ta olduğunu ilk olarak Bold Medya 15 Nisan tarihinde yazmış ve Cevheri Güven’in bu konudaki videosunu paylaşmıştı.
Bir gün sonra ise hükümete yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak gazetesi, Fas’ın 13 adet Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı (SİHA) siparişi verdiğini okuyucularına duyurdu. Ne var ki Yeni Şafak gazetesi sipariş için ne kadar fiyata anlaşıldığını haberinde açıklamadı. Bunun yerine Bayraktar TB2’nin özelliklerini ve nerelerde kullanıldığını yazdı.

Fas Silahlı Kuvvetleri’nin Facebook hesabından ise bu sipariş duyurdu. Morocco World News sitesi ise siparişin detaylarına haberinde yer verdi. Buna göre 13 adet Bayraktar TB2 için 70 milyon dolar ödenecek. Bu noktada birim fiyat 5 milyon doların biraz üstü.
Fas’tan 13 adet Bayraktar TB2 için 70 milyon dolar istenirken 2019’da Ukrayna ile yapılan 6 adet SİHA için 69 milyon dolar istenmişti ki birim maliyet için 11 milyon dolardan fazla bir fiyat oluyor. İki ülkeye satılan Bayraktar TB2’ler arasındaki fiyat farkının belki bir sebebi vardır. Ancak yine de fiyatın neredeyse yarıya inmesi ilginç.
Wikipedia sayfasına bakıldığı zaman Bayraktar TB2 birim fiyatı olarak 6 milyon dolar görünüyor. Ancak esas doğrulama, açıklanırsa Polonya’ya bu hafta içinde imzalanacak olan SİHA satışından sonra yapılabilecek.
Ufak bir bilgi daha, 2013 yılında Türk Silahlı Kuvvetler envanterine giren 12 adet Bayraktar TB2 için ise 47 milyon dolar ödenmişti. Bu noktada birim maliyet 4 milyon dolardan az oluyor.
Tüm bunlar arasında Sedat Peker’in anlattıkları açısında ilginç olan haberlerin çıkış zamanları. Hani son dönemde söylenen hali ile zamanlama oldukça manidar.

https://ahvalnews-com.cdn.ampproject.org/c/s/ahvalnews.com/tr/bayraktar-tb2/sedat-pekerin-bahsettigi-dronelar-fasa-yari-fiyatina-verilmis
This entry was posted in HABER GÜNDEM. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *