AVUSTRALYA’da YAŞAYAN ATATÜRK

Toplumda pek bilinmeyen ve Dünyada
Atatürk’ün saygınlığını simgeleyen bir yazı

Naci Kaptan / 27.11.2020 – Güncellendi 10 Kasım 2023

AVUSTRALYA’DA YAŞAYAN ATATÜRK
Güneybatı Avustralya, Albany’de, King George Sound bölgesini, Princess Royal limanına bağlayan ve büyük gemilerin Albany’nin kalbine erişimini sağlayan, adı “Atatürk entrance” Ataturk Kanalı veya Ataturk Girişi, olan geniş ve derin bir kanal vardır. Bu Kanal, Avustralya’nın en güzel doğasına sahip olan Princess Royal Harbour’a  (limanına) okyanustan giriş sağlar. Liman girişindeki bu bölge limana giriş için sıra bekleyecek gemilerin de demir yeridir.
1985 yılında Çanakkale’de ANZAK birliklerinin çıkarma yaptığı bölgeye “Anzak Koyu” adını veren Türkiye’ye yapılan bir jest ve anlaşma sonucu, Avustralya devleti tarafından  önemli deniz yoluna, kanala, Dünyanın her bir tarafında saygıyla adı anılan ATATÜRK’ün adı verildi.
Dünyanın hiç bir bölgesinde ve hiç bir devlet kendilerini savaşta mağlup eden komutanın adını böylesi önemli bir deniz girişine vermez. İnanıyorum ki bunun temelinde Atatürk’e duyulan büyük saygı ve hayranlıkla birlikte Atatürk tarafından Anzak annelerine hitaben yazdırılmış olan emsalsiz hoşgörülü ve düşmanını dahi  insanca kucaklayan muzaffer bir komutanın mektubu da vardır.

Devam edelim, Bu deniz yolu girişine hakim olan yüksek tepede, çevreye hakim, kanal girişini gören ve geçmişte gözetleme için kullanılan  “Point King” isimli yüksek tepede eski bir Deniz Feneri vardır. Fenere yaklaştığınızda sakın şaşırmayın.
Bu görkemli tepede fenerin ve yürüyüş/bisiklet yolunun yakınında, yarım kubbe şeklinde taş bir kaidenin üzerinde yüzünü okyanusa, kanalın girişine çevirmiş tüm dünyanın saygıyla selamladığı büyük devlet adamı, muzaffer komutan ATATÜRK’ün heykeliyle karşılaşacaksınız. Kaidenin üzerinde şöyle yazıyor ” “Peace at Home, Peace in the World” / “YURTTA SULH DÜNYADA SULH”
Atatürk’ün adı dünyanın bir ucunda, çevresi yeşilliklerle dolu bir tepenin en güzel yerinde bulunan, yüzünü okyanusa dönmüş heykelinde ve büyük yolcu gemilerinin kullandığı bir deniz kanalında yaşamaktadır. Kendi ülkesinde ihanete uğrayan yüce Atatürk Dünyanın dört bir köşesinde onurlandırılıyor.
Gazi Paşa’yı, Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve sevgiyle selamlarım.
“NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE”

KAYNAK VE FOTOĞRAFLAR
https://www.rainbowcoast.com.au/areas/albany/mountclarence.htm

Naci Kaptan / 27.11.2020 – Güncellendi 10 Kasım 2023
This entry was posted in ATATURK, TARİHE - AYDINLANMAYA - CUMHURİYETE NOT DÜŞENLER. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *