İtalyan Gazetecinin Tanıklığında, Yunanlının Kamerasından İzmir’in İşgali – 15 Mayıs 1919

”Rıhtım boyunca yapılan yürüyüş, ortasında bir Türk çeşmesi bulunan Konak Meydanı’na gelince bitti. Kemeraltı’nın meydanı kesmeye başladığı yerde kalabalıkla doluydu. Burası ve Vali Konağının köşesinin bir otelle kesiştiği ve Türk nöbetçisinin her zamanki gibi nöbet tuttuğu kışlanın olduğu yer kazasız geçildi. Orası, Türk mahallesinin başladığı yerdir.
Aniden bir silah sesi duyuldu. Bir panik ve genel bir kargaşa meydana geldi. Bunu diğer silah sesleri takip etti. Birbiri ardı sıra silah sesleri duyuldu; daha çok ve daha yoğun, kargaşa ve panik yaşandı. Meydanı dolduran kalabalık süratle Kordon’a doğru kaçışmaya başladı fakat yol askerler ve kortej tarafından engelleniyordu.
Şehir merkezine doğru geri dönerek kaçmakta olanlar bir nehir gibi akıyorlardı. Pek çoğu korkudan kendini denize atıyordu. Evlerde asılı bazı Yunan bayraklarının çabucak indirildiği görüldü. Bu arada ilk şaşkınlığı atlatan Yunan askerleri, Türk kışlasına ve ateş açıldığından şüphelendikleri evlere karşı şiddetli ateş açtılar…”

Kaynak: Mevlüt Çelebi DergiPark – Seslendiren: Kadir Tanrıkulu Video düzenleme ve renklendirme: AkifTanrıkulu
This entry was posted in SAVAŞLAR-ÇATIŞMALAR, Tarih, UNUTMA, VİDEOLAR, YUNANİSTAN - EGE SORUNU. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *