BİLİM YOK SAYILIYOR * Talimat ‘Nurcu’dan: MEB liselerdeki biyoloji müfredatına ‘yaratılış felsefesi’ eklemeye hazırlanıyor

Talimat ‘Nurcu’dan: MEB liselerdeki biyoloji müfredatına
‘yaratılış felsefesi’ eklemeye hazırlanıyor

CUMHURİYET Şevval Aydoğan : 23.02.2024

Konuya ilişkin Eğitim-Sen tarafından açıklama yapıldı. “Müfredat Değişiklikleri ile Bilime ve Bilimsel Gerçeklere Savaş Açılmaktadır!”

Eğitimde dini öne çıkaran, okullara tarikatları sokan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) biyoloji müfredatında değişikliğe gitti. Lisede okutulan dersin içeriğine “yaratılış felsefesi” eklendi. Düzenlemede yaratılışı ayet ve hadislerle anlatan Prof. Dr. Adem Tatlı’nın etkili olduğu iddia edildi. Daha önce YÖK tarafından görevden uzaklaştırılan Tatlı, Saidi Nursi’yi öven makaleler de kaleme almıştı. MEB Ders Programı Hazırlama Komisyonu üyeleri “Altına imza atmayız, istifa ederiz” diyerek değişikliğe itiraz etti. Eğitimciler, “Evrimi, bilimi yok sayamazsınız” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) son zamanlarda attığı adımlarla laik eğitime darbe vurmaya devam ediyor. MEB’in planladığı 2024-2025 eğitim öğretim yılından başlamak üzere 8 yıl boyunca geçerli olacak yeni müfredat önümüzdeki günlerde kararlaştırılarak kamuoyuna duyurulacak.
Tartışmaların odağında yer alan müfredattaki konulardan öne çıkanlar ise şöyle: “Biyoloji dersi öğretim programı, öğrencilere yaşamın derinliklerine dair kapsamlı bir anlayış kazandırmayı hedeflemektedir. Öğrencilere, canlıların ve ekosistemlerin olağanüstü uyumunu ve düzenini gözlemleme ve bu gözlemleri daha geniş bir bağlamda değerlendirme fırsatı sunan biyoloji bilimi sayesinde öğrenciler biyoloji derslerinde, canlıların muazzam çeşitliliğinin, emsalsiz bir sanatın yansıması olarak nasıl anlaşılabileceğini keşfedecek ve kâinatta örgülenen muhteşem yapıyı görmeleri ve anlamaları mümkün olacaktır. Ayrıca öğrenciler, bilim ve yaratılış arasındaki ilişkiyi anlamlandırarak daha derin bir kavrayışa sahip olabileceklerdir. Bu doğrultuda canlıların varoluşuyla ilgili doğruluğu ispatlanmamış teoriler olmakla birlikte Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında geliştirilen biyoloji dersi öğretim programıyla yürütülen eğitim öğretim süreçlerinde yaratılış teorisi benimsenmektedir.”
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *