DUYURU * DİSNEY PLUS VE ATATÜRK FİLMİ * Disney Plus’ın Atatürk Dizisini iptal kararına ve ANCA’nın Atatürk’e hakaretine cevap

TADA/FEYM GRUBUNUN DEĞERLİ ÜYELERİ VE ÇALIŞMALARIMIZA DESTEK VEREN DEĞERLİ GÖZLEMCİLERİMİZ


2022 yılında Türkiye’de yayın hayatına başlayan Disney 29 Ekim 2023’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı nedeniyle altı bölümlük bir Atatürk dizisini yayınlayacağını açıklamıştır. Ancak daha sonra Disney Plus diziden vaz geçtiğini, onun yerine 29 Ekim ve 22 Aralık’ta Fox TV’de iki özel Atatürk filmi yayınlayacağını Türkiye temsilcisi Lanistar medya vasıtasıyla 2 Ağustos 2023’te açıklamıştır.
Konuya ilişkin olarak yapılan araştırmada; Disney Plus’ın Amerika Ermeni Milli Komitesi (ANCA)’nın baskılarına boyun eğerek diziyi kaldırmaya karar verdiği anlaşılmıştır.
İftiralara Karşı Türk Birliği (TADA) tarafından dizinin senaristi ve yapımcısı hakkında yapılan araştırmada her ikisinin de şaibeli kişiler oldukları ve yapımcının bir bankadan borç aldığı ve borcunu ödemediği için hakkında haciz kararı bulunduğu tespit edilmiştir.
Sn. Jale Özer tarafından Dizinin danışmanlığını Y. Doç. Dr. Orhan Çekiç’in yaptığının bildirilmesi üzerine Sn. Çekiç ile temas kurularak söz konusu dizi ve filmlerin içerikleri hakkında bilgi alınmaya çalışılmış, ancak sağlık sorunları nedeniyle telefonu kapalı olduğundan kendisine ulaşılamamıştır. Bunun üzerine Sn. Özer tarafından Sn.Çekiç’in eşi ile irtibat kurularak konu sorulmuş, alınan cevaptan Sn.Çekiç’in Atatürk dizilerinin danışmanlığını yaptığı ve senaryo üzerinde değiştirilmesi gereken hususlar konusunda yapımcıları uyardığı ancak dizinin son şeklini izlemediği tespit edilmiştir.
Söz konusu tespit üzerine Sn. Çekiç’in Atatürk dizilerin son şeklini ve dizilerin yerine gösterime gireceği belirtilen iki filmi mutlaka izlemesinin gerektiği, aksi takdirde dizi ve filmlerde oluşturulacak kontrol dışı içeriklere Orhan Çekiç ismi üzerinden meşruiyet kazandırılabileceği ve bu durumun Y. Doç. Dr. Orhan Çekiç’i de zor durumda bırakabileceği TADA Başkanı Sn. Uğur Kara tarafından Sn. Jale Özer vasıtasıyla Sn. Çekiç’in eşine iletilmiştir. Halen Dr. Çekiç’ten konuya ilişkin cevap beklenmektedir.
Daha önce senaryo içeriği ile oynanarak Atatürk’ün aşağılanması yöntemi Tolga Örnek ve Can Dündar tarafından yapılan filmlerde de uygulanmıştır. Tolga Örnek’in “Gelibolu” adlı filminde ANZAK ve İngiliz güzellemesi yapılırken Atatürk’ten sadece 1,5 dakika bahsedildiği, Can Dündar’ın Mustafa adlı filminde ise Atatürk’ün zaafları ön plana çıkarılarak aşağılanmaya çalışıldığı ve Atatürk’e hakaret içerdiği için filmin yargıya taşındığı dikkate alındığında Disney Plus tarafından Türk adı ve soyadı taşıyan senarist ve yapımcılar eliyle gerçekleştirilecek filmlerde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük komutan ve eşsiz devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ün itibarının zedelenmesine çalışılması ihtimalinin göz ardı edilemeyeceği değerlendirilmektedir.
ANCA’nın ise dikkatleri Disney Plus tarafından yapılacak Atatürk dizi ve filmlerine çektikten sonra çekilecek filmlerde Atatürk’ü tartışmaya açmak suretiyle Atatürk’ün itibarını zedelemek ve filmi Türk milletini Ermeni soykırımı ile suçlamanın aracı olarak kullanmak gibi gizli bir ajandaya sahip olabileceği düşünülmektedir.
Yukarıda belirtilen hususlar kapsamında Atatürk filminin LGBT desteği ile itibarı zedelenen ve ANCA gibi fanatik Ermeni örgütlerinin baskılarına boyun eğen Disney Plus gibi bir kuruluş tarafından yapılmasına rıza gösterilmesinin faydadan çok zarar da getirebileceği büyük bir olasılıktır.
Bu kapsamda Sn. Dr. Çekiç’ten alınacak bilgilerin beklenmesi ve şayet filmlerin Dr. Çekiç tarafından izlenmesi mümkün olamazsa ADD başta olmak üzere yurtiçindeki ve yabancı ülkelerdeki Türk dernek ve kuruluşlarının ve Türkiye Cumhuriyeti yönetim kadrolarının Atatürk filminin Disney Plus tarafından gösterimine karşı çıkmaları gerekmektedir. Bir diğer tedbir olarak Türkiye’de dijital lisans sahibi olan ve iki milyonun üzerinde abonesi bulunan Disney Plus’ın Türkiye’deki lisansının iptal edilmesinin ve Türk vatandaşlarının Disney Plus aboneliklerini sonlandırmalarının yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.
Atatürk hakkında bir dizi yapılacaksa bunun vatanseverliğinden ve Atatürkçülüğünden şüphe duyulmayacak Türk vatandaşı yapımcılar tarafından projelendirilmesi ve projeye Kültür Bakanlığı tarafından da destek sağlanması suretiyle gerçekleştirilmesinin büyük önder Atatürk’ün şanlı mazisine layık şekilde bir eser ortaya çıkmasını daha iyi sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Ayrıca Disney Plus’ın ve ANCA’nın Atatürk’e yönelik iftira ve hakaretlerinin karşılıksız kalmaması için ilgili Türk Dernekleri tarafından uygun görüldüğü takdirde ekteki basın bildirisinin yabancı dillere çevrilerek FEYM, ATAA, TASFO, TADA, TACC, FTAA ve benzeri Türk dernek ve kuruluşlarının başkanları tarafından önce ABD’de sonra diğer yabancı ülkelerdeki Türk Dernekleri tarafından bulundukları ülkelerde ortak basın toplantıları ile duyurulması söz konusu dernek ve kuruluşların başkanlarının tensiplerine maruzdur.
Gerek yukarıda belirtilen tespitlere ilişkin görüş ve önerilerin, gerekse ekte gönderilen Taslak Basın Açıklaması üzerinde yapılması önerilen ilave ve değişikliklerin konu gündemdeki yerini kaybetmeden önce FEYM Grup Başkanına bildirilmesini saygılarımla arz ederim.
FEYM Gr. Bşk. E. Kur. Alb. Doç. Dr. Ömer Lütfi Taşcıoğlu
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *