UMUDUNUZU KAYBETMEYİN * AKP 30 MİLLETVEKİLİ KAYBETTİ * Şu an hedef %50 +1 değil, salt çoğunluk.

Ümitsizlik bulaşıcıdır. Tam da bizden beklenen bu.


HDP’nin (Yeşil Parti)  oyu %3 düştü, MHP oyu tahmin edilenin %3 üzerinde. AK Parti 2018 yurt içi, yurt dışı ve gümrük sandıkları dahil milletvekili genel seçimi sonucuna göre yüzde 42,56 oy aldı. 295 milletvekili çıkardı. Devletin tüm imkanlarına rağmen AK Parti’nin 14 Mayıs seçimlerinde aldığı oy ise yüzde 35,47 oldu. 7 puan geriledi. 267 milletvekili çıkardı, 30 vekil kaybetti.


MHP 2018’e göre vekil sayısını arttırdı.
2018 seçimlerinde yüzde 22,65 oy alan ve 146 milletvekili çıkaran CHP’nin 14 Mayıs seçimlerinde oy oranı yüzde 25,23’e, milletvekili sayısı 167’ye çıktı. 2,5 puan artış, 20 vekil fazla. 35i hormonlu. Ama CHP başarısız demek muhalefet rezil oldu demek zor. Hiç kimsenin anayasa değiştirme gücü yok. Dolayısıyla parlemento çok da önemli değil. Yani durumu nasıl algıladığınız önemli. Ortada pompalandığı gibi büyük bir başarısızlık yok.
Tam tersine muhalefet karşı tarafın planını deşifre ettiği için son iki haftadı ilk turda bitirme parolasını çok dillendirdi, beklentileri yükseltti. İki hafta önce kimse seçimin ilk turda bitmesini beklemiyordu zaten.
2019 seçimlerini hatırlayınız. Muhalefet Akşener, İnce, Demirtaş, Perinçek’i aday yapmıştı. Amaç seçimi ikinci tura taşımaktı. O zaman bu hedef tutmadı. Şimdi ise bu hedefi küçük buluyoruz. Aslında KK sonuca/başarıya 14 Mayıs’tan daha yakın.
Sinan OGAN ve Muharrem İnce ile anlaşma yapılmasa bile, bunların tabanlarının iktidarı desteklemeyeceği net. Önemli olan bu grubun ve kendini yenilmiş hissedenlerin sandığa gidip gitmeyeceği. Bu nedenle bu iki haftalık sürecin nasıl yönetileceği çok önemli.
Umut da bulaşıcıdır. Umut etmeliyiz. Karşı taraf başaracak olsa dün gece bu iş bitti der bitirirlerdi. Ama olmadı, olamadı. Sınır bu. Alınabilecek en üst sınır bu.
Muhalefet Oğan ve İnce’yi siyaseten ekibe katabilir, deprem bölgesinde sandıkları kontrol altına alabilir, sandığa gitmeyen %12’yi hareketlendirebilir ve bu umudu yayabilirse seçimi farklı alabilir. Yenilgiyi kabul etmezsek mücadele gücümüz daha yüksek olur. Zaten ortada bir yenilgi yok. Şu an hedef %50 +1 değil, salt çoğunluk.
This entry was posted in Politika ve Gundem, SEÇİM - SEÇSİS, SİYASİ PARTİLER. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *