GERÇEK AYAKKABISINI GİYİNCEYE KADAR YALAN DÜNYAYI 40 KEZ DOLAŞIR – 1 * KILIÇDAROĞLU, ALTUN’U UYARINCA GÜNDEM OLDU * Cambridge Analytica nedir ve seçimleri nasıl etkiler?

KILIÇDAROĞLU, ALTUN’U UYARINCA GÜNDEM OLDU

İstanbul – BİA Haber Merkezi – 02 Mayıs 2023


Bu yazı; dün paylaşmış olduğum (https://nacikaptan.com/?p=108146 * GERÇEK AYAKKABISINI GİYİNCEYE KADAR YALAN DÜNYAYI 40 KEZ DOLAŞIR * Yalan haberleri nasıl anlayabilirim?) başlıklı yazının davamıdır. 14 mayıs’ta LAİK DEMOKRATİK CUMHURİYET için ÖLÜM/ KALIM seçiminde, sizlere çoğumuzun yeterli bilgi sahibi olmadığı konularda bilgi sunmak amaçlıdır.

Bilindiği gibi; 02 mayıs tarihinde Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a seslendi. Kılıçdaroğlu, “Son 10 güne 2 gün kaldı. Ben son uyarımı yapayım. Fahrettin Altun, Serhat ve ekip arkadaşları Çağatay ile Evren; anlaşmaya çalıştığınız dark web dünyası, sizi yabancı istihbaratın eline düşürür. Cambridge Analytica’cılık oynamak sizin kapasitenizi aşar çocuklar. SON UYARIMDIR!” ifadelerini kullandı.Bundan anlaşılan şudur;

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı SEÇİMDE TOPLUMSAL ALGI yaratmak, kararsız seçmeni yönlendirmek, aldatmak, tercihlerini değiştirmeleri için YALAN/ FAKE haberler ve görsel videolar üretmek amacıyla bu konuda uzman olan ve ancak DEEPWEB/ DERİN İNTERNET sayfalarında bulunan karanlık kişilerle gizli anlaşmalar yapmaktadırlar. Bilişim teknolojisi çok gelişmiştir. Örneğin sanal gerçeklikle ASLINA BENZEYEN bir görüntü yaratarak bu kişiye istenenen sözleri söyletmek mümkündür.

Örneğin Kılıçdaroğlu’nu bir PKK terör örgütü önderi ile  konuşuyor gibi SAHTE BİR VİDEO yaratılması mümkündür. Bir sonraki paylaşacağım yazıda ressam Salvador Dali müzesinde yaratılan sanal gerçeklik ile Salvador Dali, müze ziyaretçileri ile konuşmaktadır. İşte bu nedenlerle Kılıçdaroğlu,  Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’u DARK WEB DÜNYASI konusunda uyarmıştır. Bir önceki yazımda dikkatinizi çektiğim; özellikle bu dönemde gördüğünüz tüm video’ları ve okuduğunuz tüm AYKIRI haberleri imbikten geçirerek sorgulamanız sizleri gerçeklere ulaştıracaktır.

Şimdilerde ise bilişim/ internet konusunun çok gelişmesi sonucunda, sosyal medyada TOPLUM ALGISINI belli bir yönde oluşturmak ve kararlarını bu algıya göre vermelerini sağlamak için büyük  büyük yatırımlar ve çalışmalar yapılmaya başlandı. DEEPFAKE, DARKWEB, CAMBRIDGE ANALYTICA gibi terimler tüm önemli toplumsal konularda önümüze çıkmaya başladı. Bu konularda çok dikkatli olmak için derlediğim temel bilgileri okumanıza sunuyorum.

Naci Kaptan / Güncellendi 04 Mayıs 2023


Cambridge Analytica nedir ve seçimleri nasıl etkiler?

Kılıçdaroğlu, Londra merkezli Cambridge Analytica şirketinin seçmen davranışlarına müdahalesini anımsatarak hükümete uyarılarda bulundu. Önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da aynı konuda seçmeni uyardı.
Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Londra merkezli Cambridge Analytica şirketinin seçmen davranışlarına müdahalesini anımsatarak hükümete uyarılarda bulundu.
Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahretttin Altun ve ekibine hitaben yaptığı paylaşımda “Anlaşmaya çalıştığınız dark web dünyası, sizi yabancı istihbaratın eline düşürür. Cambridge Analytica’cılık oynamak sizin kapasitenizi aşar” dedi.
Kılıçdaroğlu’na yanıt veren Altun ise iftira olarak nitelediği sözler için “Demokrasiyi içine sindirmiş hiçbir siyasetçinin dedikodu ve iftira siyasetine tevessül etmesi, devletin kamu görevlilerini isim isim zikrederek hedef göstermesi kabul edilemez” açıklamasını yaptı.
Kılıçdaroğlu’nun açıklaması sonrası ABD’de seçim sürecine müdahale ettiği ortaya çıkan Cambridge Analytica yeniden gündem oldu.
Cambridge Analytica skandalı
Cambridge Analytica skandalı, ABD’de 2016’daki başkanlık seçimi sürecinde, şirketin 50 milyon Facebook kullanıcısına ait verilerin usulsüz kullanıldığının ortaya çıkmasıyla yaşanmıştı. Daha sonra şirket tarafından Facebook’ta veri ihlaline maruz kalan kişi sayısının 90 milyona yaklaştığı belirlenmişti. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, veri ihlali skandalıyla ilgili ABD Kongresi’nde ifade vermiş ve özür dilemişti.
Skandalın ifşa olmasının ardından şirket, veri ihlallerinin yanı sıra geçmişte pek çok ülkede seçimlere müdahale etmekle ve kirli anlaşmalarla suçlanmıştı. Şirket, skandalın ardından 5 milyar dolar para cezasına çarptırılmış ve kapatılmıştı.
Cambridge Analytica, 2013’te SCL Group isimli bir İngiliz şirket tarafından kurulmuştu. “Davranışsal araştırma” ve “stratejik iletişim” şirketi SCL Group, 1990’lardan beri siyaset ve seçimlere müdahale ediyordu.
Peki, Cambridge Analytica verilerle ne yapıyor?
İnterneti veya sosyal medyayı kullandığınızda, arkanızda dijital bir kırıntı izi bırakırsınız. Beğendiğiniz her gönderi, retweetlediğiniz her tweet, katıldığınız her ileti dizisi, bunların tümü toplanmaya ve girilmeye hazırdır.
Cambridge Analytica da demografi, tüketici davranışı, internet etkinliği ve diğer kamu ve özel kaynaklar gibi kaynakları kullanarak seçmenler hakkında veri toplardı.
Şirket, beş büyük kişilik özelliği (deneyime açıklık, vicdanlılık, dışadönüklük, uyumluluk ve nevrotiklik) modelini kullanırdı. Cambridge Analytica, bu sosyal psikolojiyi veri analitiğiyle birleştirdi.
Facebook ve Twitter’dan veri topluyorlar ve üçüncü şahıslardan televizyon tercihleri, havayolu seyahati, alışveriş alışkanlıkları, kiliseye gitme, hangi kitapları satın aldığınız, hangi dergilere abone olduğunuz hakkında bir dizi başka veri satın alırdı. Tüm bu bilgileri alıyorlar “kişiselleştirilmiş reklamcılık” için kullanıyorlardı.
ABD’de onlarca seçime müdahale etti
ABD’deki 2018 başkanlık seçimlerinin haricinde, şirket yalnızca 2014’te ABD’de “kongre, senato ve eyalet seviyesinde 44 seçime” dâhil oldu. Şirket, 2016 ABD başkanlık seçimleri sırasında Hillary Clinton’ın kayıp yazışmalarını ele geçirmek için de çalıştı.
Şirket bunun için WikiLeaks ile de görüştü, fakat Julian Assange’dan olumlu yanıt alamadı.
Faaliyetleri dünyanın her yerinde
Cambridge Analytica, ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesinde ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma (Brexit) süreçlerinin dışında Romanya, Meksika, İtalya, Güney Afrika, Arnavutluk, Malezya, Nijerya, Hindistan, Brezilya, Letonya, Kenya, Kolombiya, Endonezya Avustralya ve Çin gibi birçok ülkede siyasi ve ticari kampanyalarda çalışmıştı.

Demirtaş’tan uyarı
Öte yandan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da konuya ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, 14 Mayıs’ta oy verecek yurttaşları uyardı:
“Ciddi manipülasyon ve algı operasyonları gelecek gibi görünüyor.
“Tanımadığınız ya da trol olduğu belli olan veya iktidar çevrelerinin hesaplarından yayılan hiçbir şeyi, lütfen görmeyin, duymayın, yaymayın ve paylaşanları engelleyin.

“Tanınmış kişilerin hesapları ele geçirilerek veya şimdiye kadar size güven vermiş hesaplar üzerinden provokasyonlar yapılabilir. Ne olursa olsun seçimi kazanmaktan başka bir şeye odaklanmayın.

“Her türlü kışkırtıcı şeye karşı göstereceğiniz tepki sakin olmak ve herkesi sakin olmaya çağırmak olsun.
“Size güveniyorum.”

https://bianet.org/bianet/siyaset/278086-cambridge-analytica-nedir-ve-secimleri-nasil-etkiler
This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, Politika ve Gundem, SEÇİM - SEÇSİS, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *