Önce eğitim ayağa kaldırılmalı

Önce eğitim ayağa kaldırılmalı

CUMHURİYET – Erdal Atıcı – 04 Nisan 2023 Salı

O nedenledir ki en büyük devrimleri eğitim alanında gerçekleştirdi. Eğitimde sürekli yeni arayışlara girişti. Sonuçta devrimin eğitim kurumu olan Köy Enstitüleri eğitim dizgesine ulaşıldı.
Yirmi yıldan beri ülkeyi yöneten AKP iktidarının artık sona ermekte olduğu görülmektedir. 14 Mayıs sonrası kurucu meclis gibi çalışacak olan TBMM’de, ilk olarak eğitim konusunun ele alınarak, iflas etmiş eğitimin, yerle bir olmuş sistemin, yarı açık cezaevi haline getirilmiş okulların, yeniden ayağa kaldırılması gerekecektir.

Yeni okul

AKP’den iktidarı devralacak CHP’nin önderliğindeki Millet İttifakı önünde çok büyük bir eğitim enkazı bulacaktır. Bu enkazın ivedilikle kazınarak çağın gereklerini yerine getirecek yeni bir eğitim dizgesinin uygulanması, yeni okulun, kanun ve yönetmelikleriyle yaşama geçirilmesi gerekecektir. Yeni dizgenin zamanında yaşama geçirilmemesi demek, ülkemizin her dakika karanlığa doğru hızla yol alması demektir.
Yeni dönemde, bulunduğu çevreye ve öğrencilerine yararı olmayan, öğrencilerine sürekli bilgi yükleyen, değer katmayan, dışarıdan her türlü etkiye açık okulların artık “yeni okul” kavramıyla yer değiştirmesi zorunludur. Kuru sıraların üstünde saatler geçirilen, öğretmenlerin aktif olduğu, öğrencilerin ise çoğu kez sustuğu, susturulduğu, en basit konularda bile fikri olmayan insanlar yetiştiren eski okullardan kurtulmalıyız. Yeni okullar, işliklerinde öğrencilere iş yapabilme olanakları sağlamalı, müzik ve resim atölyelerinde öğrenciler yeteneklerini geliştirebilmeli, bahçesinde ve oyun alanlarında kahkahayla gülen, özgürce bağıran mutlu çocuklar olmalı.
Çocuklarımızın ruh sağlığını koruyamayan, bilim yerine, hurafe eğitimi yapılan, düşünmeyi öğretemeyen okullar artık tarihe karışmalı. Özellikle eğitim çevrelerinin büyük çoğunluğunun karşı çıkmasına rağmen dayatılan 4+4+4 eğitim sistemi terk edilerek Cumhuriyetin bilimsel, laik, parasız ve karma eğitim politikasına geri dönülmeli, piyasacı bir anlayışla ihmal edilen devlet okulları canlandırılmalı, bütçede ayrılan eğitim payı yükseltilerek köy okulları yeniden açılmalıdır.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/olaylar-ve-gorusler/once-egitim-ayaga-kaldirilmali-erdal-atici-2067817
This entry was posted in ATATURK, EĞİTİM. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *