AKP HALK VE ÇEVRE SAĞLIĞINI GÖZDEN ÇIKARDI *ASBESTLİ GEMİLERİN, KANSEROJEN AVRUPA ÇÖPLERİNİN SON DURAĞI TÜRKİYE

Bakanın '9 ton asbest var' dediği geminin ikizinden 760 ton asbest çıkmıştı

São Paulo  ve Clemenceau uçak gemileri

ASBESTLİ HURDA UÇAK GEMİSİ İZMİR ALİAĞA’DA SÖKÜLECEK

Naci Kaptan – 18 Temmuz 2022


Brezilya, 2017 yılında Fransa’dan alıp 21 yıl kullandığı uçak gemisi Sao Poulo’yu ıskartaya çıkardı. Eski teknolojiyle, akciğer kanseri dahil çeşitli solunum hastalıklarına yol açması nedeniyle yıllar önce yasaklanan eski, asbestli üretim teknolojisiyle yapıldığı için gemi gövdesinde 700 ton kadar asbest var. Asbest kullanımı artık yasak ve bu gemi Türkiye’de sökülecek.

Aliağa’ya söküm için gönderilen ve yüksek miktarda asbest içerdiği belirtilen uçak gemisi São Paulo hakkında Çevre Bakanı Murat Kurum’un “900 ton değil, 9 ton asbest var” diyerek toplumu yanıltma ve gerçekleri saklama yoluna gitti. Çevre bakanı kendi ülkesini korumak yerine emperyalizmin ve küresel efendilerin küreğini çekiyor. İspanya, Yunanistan, Almanya, Hindistan’ın kabul etmediği ölüm saçan ASBESTLİ GEMİNİN ülkemizde sökümüne izin vererek binlerce işçinin ve söküm limanı olan Aliağa’da yaşayanların ölüm fermanını imzalıyor.

Bu durum São Paulo’nun ikizi Clemenceau’nun sökümü sırasında yaşanan skandalları akla getirdi. Fransa’nın 1957’de yapımını tamamladığı Clemenceau, São Paulo’nun kardeşi.  São Paulo uçak gemisi, Clemenceau’nun hemen ardından aynı tonaj, aynı büyüklük ve aynı teknik özellikleri taşıyor.

Clemenceau, Türkiye’de sökülmesi kabul edilmiş olan São Paulo uçak gemisinden önce hurdaya çıkartıldı. İspanya, Yunanistan, Almanya ASBEST nedeniyle bu geminin sökümünü kabul etmedi. Fransa bu sökümü kendisi yapmak istedi fakat çok fazla olan ASBEST nedeniyle vazgeçti. En sonunda Hindistan’a gemide 100 ton asbest kaldığını söyleyerek Hindistan’ yanılttı. Hindistan söküm sırasında gemide 1000 ton civarında asbest olduğunu açıkladı.

Clemenceau’nun Hindistan’a doğru yola çıkmasının ardından, 7 Ocak 2006’da Hindistan Yüksek Mahkemesi, tehlikeli atıkların sınırlar arası hareketlerini konu alan Basel Konvansiyonu’nu vurgulayarak geminin Hindistan karasularına girişini yasakladı. 15 Ocak 2006’da gemi Fransız karasularına döndü. Söküm işlemi 2009-2010 yılları arasında İngiltere’de tamamlandı. Söküm öncesi yapılan analizlere göre São Paulo’nun büyük kardeşi Clemenceau’nun barındırdığı asbest miktarı 760 ton.

Gemideki yoğun asbest nedeniyle  talip olan çıkmayınca İzmir, Aliağa’da kurulu Sök Denizcilik şirketi 1,92 milyon dolara gemiyi almış. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da 30 Mayıs’ta, Asbestli Söküm Uzmanları Derneğinin dahi tehlikeli bulup karşı çıktığı projeye onay vermiş. Güya buraya getirildikten sonra yapılan ölçümlere göre geri gönderilebilirmiş. Bakanın aklına o ölçümleri hurda gemi yola çıkmadan önce, yerinde yapmak gelmemiş mi?

“İzmir ve Ege Denizi Büyük Risk Altında!”

Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı (ASUD) Mehmet Şeyhmus Ensari, Bakanlığın kararından vazgeçmesini isteyerek “Gemi tamir ve bakımı gerek asbest ve tehlikeli madde maruziyeti açısından gerekse de iş sağlığı ve güvenliği açısından Türkiye’nin kanayan yarasıdır” dedi.

İzmir ve Ege Denizi’nin büyük risk altında olduğunu anlatan Ensari, “Bakanlık, beş yılda 714 gemi sökümü ve 241 ton asbest bertaraf edildiğini açıkladı. Bu gemiden, 714 gemiden sökülen asbestten kat kat fazlası çıkacaktır. Bu da gösteriyor ki Aliağa gemi sökümlerinde çalışanlar ve çevre halkı asbeste maruz bırakılmıştır” şeklinde konuştu.

Türkiye’ye asbest bombasının geldiğini belirten Ensari, “Bu gemi, bölgede yaşayanların tamamını etkileyebilecek, hatta öldürebilecek durumda. İzmir ve Ege Denizi büyük risk altında! Geminin bugünkü Aliağa Gemi Sökümü şartlarında sökülmesi toplu katliamdır” dedi.


AVRUPA’NIN KANSEROJEN ÇÖP ATIK MERKEZİ TÜRKİYE

Türkiye AK Parti döneminde dünya çapında bir çöplüğe döndü.

Konu sadece ASBESTLİ GEMİLER değil. Avrupa’nın  toksik çöplerinin Türkiye’ye alınması konusu var. Sadece geçen sene 660 bin ton çöp ithal edildi. AKP ülkeyi Avrupa’nın çöplüğüne dönüştürdü. Türkiye’ye çöp gönderen ülkelerin Türkiye’ye ton başına 100-200 euro arasında para ödendiği iddia ediliyor. Sözde dönüştürülecek olan çöpler boş alanlara dökülüyor, gömülüyor.

Greenpeace Mayıs ayında bir çevre raporu yayınladı. Buna göre Türkiye, Avrupa’nın en büyük katı atık çöplüğüne dönüştü. Rapora göre AB ülkelerinin 2021’deki toplam 33 milyon ton katı atığından 14,7 milyon tonu Türkiye’ye gönderiliyor. Grafiklerden ilki Türkiye’nin çöp ithalatının AK Parti döneminde nereden nereye geldiğini, ikincisi ise dünyada en çok çöp ithal eden ülkeleri gösteriyor.


https://yetkinreport.com/2022/07/17/1-turkiye-copluge-donuyor-2-kitlesi-erdogana-kusuyor

https://ekoiq.com/2022/07/asbest-bombasi-nae-sao-paulo-sokulmek-uzere-izmir-aliagaya-getiriliyor

This entry was posted in Gundem, GÜNDEM - YORUM, İHANET VE YABANCI YANDAŞLAR, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *