KARADENİZ’de GERİLİM * Rusya: Uyarı ateşi açtık, İngiltere: Hayır açmadılar

*Karadeniz’deki Kraliyet Donanması destroyeri H.M.S. ve eşlik eden ABD gemisi.


Rusya: Uyarı ateşi açtık, İngiltere: Hayır açmadılar

İstanbul – BİA Haber Merkezi
23 Haziran 2021, Çarşamba


Rusya, İngiliz Donanması’na ait H.M.S. Defender destroyerinin karasulara 3 kilometre girdiğini öne sürerek gemiye uyarı atışında bulunduğunu açıkladı. İngiltere ise bir son dakika açıklamasıyla böyle bir olayın gerçekleşmediğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı bugün öğleden sonra yaptığı açıklamada, Rusya’nın Karadeniz’de bir İngiliz Donanması destroyerine karşı “uyarı atışlarında” bulunduğunu duyurdu.

Bir Su-24 uçağı, Kraliyet Donanması destroyeri H.M.S. Defender’in yakınındaki sulara dört bomba attı.

Interfax haber servisine göre bakanlık, “İngiliz gemisinin Kırım açıklarında Rusya’nın karasularına girmesi ve telsiz uyarılarını dikkate almayı reddetmesinin ardından”, Defender ve bir sınır devriye gemisini yönlendirmek için silahını ateşledi.

Rusya, olay meydana geldiğinde geminin kendi sularında 3 kilometrede (2 mil) olduğunu iddia etti ve Rusya basınında yer alan haberlere göre gemi ateş ettikten sonra rotayı tersine çevirdi.

  • NOT: İngiltere ve müttefikleri, Moskova’nın bölgeyi 2014’te Ukrayna’dan ilhak etmesinin ardından Kırım’ı Rus toprağı olarak tanımıyor.

“Karadeniz filosu, ayrılmaya zorladı”

Rusya Savunma Bakanlığı’nın resmi açıklaması şöyle oldu:

  • 23 Haziran günü sabah 11.52’de, Karadeniz’in kuzeybatı kesiminde faaliyet gösteren İngiliz Kraliyet Donanması HMS Savunucusu sınırı ihlal etti ve Fiolent Burnu bölgesindeki Rus karasularına üç kilometre girdi.
  • 12.06 ve 12.08’de bir sınır devriye gemisi uyarı atışları yaptı. 12.19’da bir Su-24M, HMS Defender’ın yolunda 4 OFAB-250 [yüksek patlayıcı parçalanma] bombası kullanarak bir uyarı bombası saldırısı gerçekleştirdi. 12.23’te Karadeniz Filosu ve FSB Sınır Kuvvetlerinin birleşik eylemleri, HMS Defender’ı Rusya Federasyonu karasularını terk etmeye zorladı.

İngiltere: Uyarı ateşi açılmadı

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı Çarşamba öğleden sonra olayla ilgili yorum yaparak, herhangi bir uyarı ateşi açıldığını yalanladı ve savaş gemisinin “Ukrayna karasularından uluslararası hukuka uygun olarak masum bir geçiş yaptığını” söyledi.

“Rusların Karadeniz’de bir topçu tatbikatı yaptıklarına ve denizcilik camiasına faaliyetleri hakkında önceden uyarıda bulunduklarına inanıyoruz. HMS Defender’a herhangi bir atış yapılmadı ve geminin güzergahına bomba atıldığı iddiasını tanımıyoruz.”

HMS Defender’ın otomatik tanımlama sistemi (AIS) sinyali, geminin Çarşamba günü yerel saatle 14:15 itibariyle Kırım’ın yaklaşık 40 km açığında bulunduğunu ve güneydoğuya doğru seyir halinde olduğunu gösterdi.

https://bianet.org/bianet/dunya/246168-rusya-uyari-atesi-actik-ingiltere-hayir-acmadilar

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, DÜNYA ÜLKELERİ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *