ORGANİZE İŞLER * ZİRAAT BANKASININ UZUN VADELİ DÜŞÜK FAİZLİ KREDİLERİ KİMLERE VERİLDİ

ZİRAAT BANKASININ GÖREVLERİ NEDİR?
Naci Kaptan / 09.01.2021

Yazıya başlarken Ziraat Bankasının kuruluş amacını irdelemek gerek;
Adından T.C. Kaldırılan Ziraat Bankası, 1863’te özel bir kanunla Mithat Paşa tarafından Memleket Sandıkları adıyla tarımı ve özellikle hayvancılığı desteklemek için kurulan bir bankadır.
Ziraat Bankasının kuruluş amacı ve temel görevi adından da anlaşılacağı gibi tarımı, çiftçiyi ve hayvancılığı desteklemek ve üretimi arttırarak köye ve köylüye refah getirmektir. Çiftçinin tohum, traktör, tarım aletleri ve gübre alabilmesi için düşük faizle kredi vermek ve doğal afetlerde çiftçiyi destekleyerek tarımın ve üretimin devamlılığını sağlamak ana görevidir.
Peki bu amaçla kurulan Ziraat Bankası bu asli görevini yerine getiriyor mu?
Bunun yanıtını çökmüş olan tarım ve hayvancılığın içine düştüğü acınası durum vermektedir. Ülkenin dört bir yanında çiftçilerin ve hayvancılık yapanların nerede ise tamamı iflas etmiş, traktörleri, hayvanları, tarlaları haczedilerek kırsalda yaşayanlar iktidar hükümeti tarafından yok sayılmıştır. Televizyonlar, gazeteler her gün boy boy icra/haciz feryatları ile inliyor. Tarımcılık ve hayvancılıkta çalışanların çok büyük kısmı ağır kredi borcu altında umutlarını kaybederek üretim ve hayvancılığı terk ediyorlar. Tarım alanlarımız icra yoluyla yabancı bankaların eline geçiyor.
Yakın gelecekte Türkiye tüm tarım ürünlerini yurt dışından ithal etmek zorunda kalacak. Tüm bunların nedeni Türkiye’nin emperyal düzenin çıkarlarını koruyan bir iktidar tarafından küresel yabancı şirketlerin isteklerine uygun yönetiliyor olmasıdır. AKP Türkiye’yi, Türk toplumunun çıkarları, refahı, mutluluğu ve zenginleşmesi için yönetmiyor. AKP küresel emperyalist düzenin Türkiye temsilcisi görevini yaparak ülke ekonomisini dışa bağımlı hale getiriyor.
Peki Ziraat Bankası ne yapıyor;
Ziraat bankası çiftçiyi ve hayvancılığı gereğince desteklemeyerek kuruluş amacını yerine getirmiyor. AKP iktidarının isteği yönünde müteahhitlere ve Türkiye’nin en varlıklı şirketlerine medyayı dönüştürmek için yüzlerce milyon dolar uzun vadeli, düşük faizli krediler veriyor.
SİYASİ KREDİLER VE ADRESLERİ
2014 yılında Limak_Kolin şirketlerinin havuzuna Sabah ve ATV’nin iktidara devri için 200 milyon dolar düşük faizli-3 sene ödemesiz 10 sene vadeli kredi ZİRAAT BANKASI tarafından verildi.
2018 yılında Doğan Medya Grubunun iktidarın kontroluna alınması için Demirören grubuna 675 milyon dolar, 10 yıl vadeli, düşük faizli, 2 sene ödemesiz kredi ZİRAAT BANKASI tarafından verildi.
Daha sonra Sabah ATV Grubu Çalık Holding’e devredildi. Bu amaçla bu kez Çalık Grubuna Halkbank ve Vakıfbank’tan 375’er milyon dolar olmak üzere toplam 750 milyon kredi verildi.
2020 yılında yapılan Sayıştay denetiminde Ziraat Bankası’nın kara para aklama merkezi olan British Virgin Adalarında kurulan bir şirkete 2014 yılında 1 milyar 600 milyon dolar kredi verildiği ortaya çıktı. Bu konu Sayıştay tarafından görülmese idi saklanmaya devam edilecek ve toplum tarafından öğrenilmeyecekti. Ziraat Bankası bu paranın Türkcell’in hisselerinin alınması için verildiğini açıkladı.
Şirket merkezi Türkiye’de olan bir kurum için 1 milyar 600 milyon dolar neden, para aklama merkezi olan British Virgin Adalarına  transfer edilmiş ve bu işlem kimin talimatı ile yapılmıştır? Masak’ta görevden el çektirilen 120 kamu görevlisinin görevden alınmalarında bu ve benzeri para hareketleri konusu var mıdır?
2014 yılından 2020 yılına kadar bu parayı kim kullanmış, paradan faiz alınmış mıdır? İşin bam teli ise bu para tahsil edildi mi? dekontları, kayıtları var mıdır?
İşin kritik tarafı ise 1 milyar 600 milyon doları Virgin Adalarında bilinmeyen şirkete kredi veren Ziraat Bankasının G.müdürü aynı zamanda bu paranın verildiği iddia edilen Türkcell’in de yönetim kurulundadır. Yani 1.6 milyar doları bankanın kuruluş ilkelerine ve bankacılık yöntemlerine aykırı olarak VEREN EL ile ALAN EL aynıdır.
İşte Türkiye bu nedenlerle fakirleşiyor. Örneğin pandemi döneminde toplumun ekonomik olarak desteklenememesinin ve Dünyada birçok ülke covid19 aşısını temin ederek, halkını aşılamaya başlamasına rağmen iktidar hükümetinin aşı dahi alamamasının ardında Türkiye’nin varlıklarının ve parasının çalınması vardır. Ortaya çıkanlar bilinmeyenlerin çok azıdır. Bu güzel ülkeyi yoksullaştıranlar, toplumu açlığa, işssizliğe, enflasyona mahküm ederek semiriyor, semiriyor, semiriyorlar…
Ne demişti Aziz Nesin;
“Bir Gün Bu Ülkenin başucuna bir not, yanağına da bir öpücük kondurup
gideceğim. Öyle güzel uyuyordun ki uyandırmaya kıyamadım diyeceğim”
Naci Kaptan

Açalım defteri;
Sözcü – 13/02/2014
Ziraat Bankası Sabah-ATV için seferber edilmiş!
Sabah-atv havuzuna 200 milyon dolar kredi veren Ziraat Bankası’nın firmalara vade jesti de yaptığı ortaya çıktı. Sabah ve atv’nin satışı için oluşturulan 630 milyon dolarlık havuza, 200 milyon dolarlık kredi desteği sağlayan Türkiye Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın‘ın, firmalara “vade” kıyağı çekme vaadinde bulunduğu ortaya çıktı. Hüseyin Aydın’ın, havuza verdiği 200 milyon dolarlık kredi desteği nedeniyle “hükümetten bir beklenti içinde olduğu” da belirlendi.
havuza 100’er milyon dolarlık katkı sağlaması kararlaştırılan Limak ve Kolin, havuz parasını Ziraat Bankası’ndan kullandığı kredi ile karşıladı. Bu süreçte, firmaların “rasyoları”, 100 milyon dolarlık kredi kullanımına uygun olmadığı tespit edildi. Bankanın yönetim kurulu da, rasyoları tutmayan başta Limak’a 100 milyon dolar kredi verilmesine karşı çıktı.
KRİZ “VADE” OYUNU İLE BİTTİ
Hüseyin Aydın ise, yönetim kurulu üyelerini ikna etmek için ilginç bir formül geliştirdi. Buna göre, ilk etapta 10 yıl vadeli olarak öngörülen 100 milyon dolarlık kredinin vadesi iki artı üç olarak belirlendi. Yani iki yılı ödemesiz üç yılda ödenmesi öngörüldü. Aydın ise, kredinin vadesini daha sonraki aşamalarda uzatma sözü verdi. Aydın’ın, yönetim kurulu üyelerini by-pass etmek için bulduğu formül fezlekede de ayrıntılı olarak yer aldı. Hüseyin Aydın, Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz ile yaptığı görüşmede, “vadenin” bilinçli olarak düşük tutulduğunu daha sonraki aşamalarda ise bu vadenin uzatılacağını söylemesi dikkat çekti.

BEKLENTİ İÇİNE GİRMİŞ!
Fezlekede, Ziraat Bankası’ndan havuz için kullandırılan kredi ile ilgili ayrıntılı bilgilere de yer verildi. Fezlekede, Hüseyin Aydın’ın, havuz için kullandırdığı 200 milyon dolarlık kredi için bir beklentisi olduğu kaydedildi.
Fezlekede, konuyla ilgili ise bir bilgiye yer verilmedi. Fezlekede, Aydın ile Cengiz’in, Başbakan’ı kastederek, “1 numara ile görüştün mü” demeleri dikkat çekti.
“Çakayım mı Mehmet Abi”
Hüseyin Aydın: “bi de hiç kimse anlamasın diye kimse anlamadı zaten bizde şimdi vadeyi“”  kıssa tuttuk ama sonra vereceğiz sen bu süreci idare et tamam“ “BEN ŞEYE DE SÖYLEDİM II HABERLEŞME ULAŞTIRMA VAR YA“
Mehmet Cengiz: “anladım”
Hüseyin Aydın: “ONA DA SÖYLEDİM YANİ ŞÖYLE VEREREK… YARIN O İKİYİ ZATEN BOŞVERDİK İKİ ARTI ÜÇTÜ ZATEN İKİ YIL İKİ YIL BİTENE KADAR ONU BEN BİR DAHA BEŞ YAPARIM Bİ DAHA YEDİ YAPARIM Bİ SORUN YOK“ “… fiyatta bir şey yoksa ha bunlara biraz çakayım mı ya”
Mehmet Cengiz: “yav” “ha bu dertten beni bir kurtar ya yapma“
Hüseyin Aydın: “ben vallahi sen olmasan var ya inan”
Mehmet Cengiz: “… AMA İYİ DE BABA GÖZÜNÜ SEVEYİM OLAY BİLİYOSUN DA“
Hüseyin Aydın: “çakayım mı ( gülüyo )”
Mehmet Cengiz: “gülüyo”
Hüseyin Aydın: “ben sana dedim bak bunların hiç birinin projesiz hiç biryerde bu limitleri yok ya bak ben bunlardan” “SIRF AYIP OLUR DİYE BEN BUNLARDAN ŞEY İSTEMEDİM GAYRİMENKUL FALAN AYIP OLUR DİYE“ [1]

T24 – 07 Nisan 2018
ZİRAAT BANKASINDAN DEMİRÖREN’e 675 MİLYON DOLAR MEDYA KREDİSİ
675.000.000 dolar! Devletin Doğan Medya Grubu’nu satın alan Demirören’e Ziraat Bankası’ndan 2 yılı ödemesiz 10 yıl vadeli düşük faiz ile kredi verildi. toplam 675 milyon dolarlık kredinin 200 milyon doları Doğan Medya Grubu’ndan satın alınan şirketler için, kalanı da Demirören Holding bünyesindeki TOTAL gibi diğer şirketler için kayda geçirildi.
Doğan Medya Grubu’nun iktidara yakın gruplardan Demirören’e satışı, dün KAP’a yapılan bildirime göre 916 milyon dolar bedelle gerçekleşti.
İlk olarak T24’ün duyurduğu Ziraat Bankası kredisi, Odatv’nin haberine göre bankanın 5 Nisan tarihli ve 10/10 sayılı kararıyla kesinleştirildi. Odatv rakamın 700 milyon dolar, vadenin 10 yıl olduğunu yazdı. T24’e bilgi veren kaynaklar, tam rakamın 675 milyon dolar olduğunu teyit etti.
Sabah-ATV grubu da kamu bankası kredisiyle satılmıştı
Ciner Grubu tarafından Dinç Bilgin’den alındıktan sonra Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından el konan Sabah-ATV grubu da kamu bankası kredisi katkısıyla Çalık grubu tarafından satın alınmıştı.
DEVLET BANKASI OLAN HALKBANK VE VAKIFBANK’tan
ÇALIK GRUBUNA 750 MİLYON DOLAR KREDİ
Sabah-ATV grubunun 2008 yılındaki satışına Halkbank ve Vakıfbank’tan 375’er milyon dolar olmak üzere toplam 750 milyon kredi sağlanmış, Çalık grubu alımı toplam 1,1 milyar dolara TMSF’den yapmıştı.
“Havuz medyası” kavramını doğuran süreçte Çalık grubunun Aralık 2013’te elden çıkardığı Sabah-ATV grubu, iktidara yakın bir diğer grup olan Kalyon Grubu’na geçmişti. [2]

Birgün /07.01.2021 / NURCAN GÖKDEMİR

Vergi cennetinde milyar dolarlar batıyor


Ziraat Bankası’nın British Virgin adalarında kurulan şirkete 2014 yılında verdiği 1,6 milyar dolarlık kredinin 2020 Mart ayı itibarıyla geciken anapara taksit ve faizleri toplamı 726 milyon dolara çıktı.
Kamu bankalarının kredilendirme politikalarından kaynaklanan sorunlar, dev faturalar ortaya çıkartıyor. Ziraat Bankası’nın ‘vergi cenneti’ olarak bilinen British Virgin adalarındaki bir şirkete 2014 yılında verdiği 1,6 milyar dolarlık kredinin Mart ayına kadar geciken taksitler ve faiz ödemesinin toplamı 726 milyon dolar oldu. Şirket borçlarına karşılık bankaya 17,5 milyon TL ödedi.
Sayıştay’ın Ziraat Bankası’nın 2019 yılı faaliyetlerine ilişkin hazırladığı ve TBMM’ye sunulan denetim raporunda, İstanbul Kurumsal Şubesi’nin müşterisi olan bir firmaya kullandırılan kredilerin geri dönüşünün sağlanamadığı tespiti yer aldı.
KREDİ BORÇ ÖDEME İÇİN
Rapora göre, şirket ile kredi ilişkisi, 25 Temmuz 2014 tarihli Yönetim Kurulu kararı ile tahsis edilen 1,650 milyon ABD Doları limit çerçevesinde 31 Temmuz 2014’te başladı. 1 milyar 636 milyon 770 bin 735 ABD Doları tutarındaki kredi, firmanın başka bir firmaya olan borçlarının yeniden finansmanı amacıyla verildi. 3 yıl ödemesiz olan kredinin vadesi toplam 10 yıl olarak belirlendi.
Kredinin geri ödemesinin esas olarak hisseleri elde tutulan firma tarafından gerçekleştirilecek temettü (kar payı) dağıtımı yolu ile yapılması öngörüldü. Ancak temettü gelirleri ve gelir beklentileri ile kredi geri ödeme planları arasında nakit akım uyumu sağlanamadı.
RİSKLİ KREDİLERİN DÖRTTE BİRİ
Firma risklerinin 2018 tarihinden itibaren İkinci Grup -Yakın İzlemedeki Krediler içerisinde izlendiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:
“2019 yılsonu itibarıyla İkinci Grup -Yakın İzlemedeki Krediler içerisinde takip edilen bütün nakdi risk toplamının tek başına yaklaşık dörtte biri oranında bir büyüklüğe sahiptir. Firmaya kullandırılacak tüm kredilerin teminatı olarak kefalet yanında alınmış olan 1.636 milyon ABD Doları hisse rehininden oluşmaktadır.
Firmanın 2019/Aralık ayı itibarıyla birleşik riski reeskont faizleri ile birlikte yaklaşık 1,6 milyar ABD Doları olup, riskin yaklaşık yüzde 73 oranında 1 milyar 154 milyon 576 bin 501 ABD Doları Ziraat Bankası’na aittir.”
BORÇ MİLYAR DOLAR, ÖDENEN MİLYON TL
Firmanın ödemesiz dönem sonunda vadesi Temmuz/2017 olan ilk taksit ödemesi ödeme güçlüğü ortaya çıkınca bir yıl süreyle ertelendi. Ancak 2018’de de taksitler ödenmedi sadece faiz borcuna karşılık 17,5 milyon TL ödeme yapıldı.
2020 Mart ayı itibarıyla kredinin geciken son üç yıllık anapara taksiti ve faizleri tutarı toplamı 726 milyon 572 bin 712 ABD Doları oldu.
BAŞKA SEÇENEK ARAŞTIRIN
Sayıştay raporunda, firma kredilerinin geri ödenebilmesi için tahmini temettü gelirlerine uygun vade yapısı ve taksit tutarının yeniden belirlenmesi veya kredi geri dönüşü sağlayacak başkaca seçeneklerin araştırılması istendi.

[1] https://www.sozcu.com.tr/2014/gundem/ziraat-bankasi-sabah-atv-icin-seferber-edilmis-456381/
[2] https://t24.com.tr/haber/675000000-dolar-devletin-dogan-medya-grubunu-satin-alan-demirorene-verdigi-kredi,599949
[3] https://www.birgun.net/haber/vergi-cennetinde-milyar-dolarlar-batiyor-329447
This entry was posted in Ekonomi, ORGANİZE İŞLER, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *