BİLİM-BİLİŞİM-TEKNOLOJİ-İNTERNET * STARLİNK PROJESİ * Yüksek Hızlı küresel İnternet Bağlantısı

STARLİNK PROJESİ 

İslam dünyası bağnazlık ve dinci dayatmalarla aynı inancı taşıyan diğer islam ülkeleri ve kendi ülkesinde de mezhep farklılığı nedeniyle ölümüne çatışarak savaşıp öldürürken, reform ve rönesansı içselleştirmiş ülkeler bilimi ve çağdaşlığı kutsuyor. Bilimi kutsayan ülkeler ise toplumların yaşamını kolaylaştıran, bilgiye erişimi kolaylaştıran, toplumlar arası iletişimi  hızlandıran teknolojileri üreterek dünyanın kullanımına sunuyor. İşte bu nedenle İslam ülkeleriyle bilimi yücelten ülkeler arasında makas açılıyor, batı ülkeleri demokrasiyi, insan haklarını özümseyerek daha mutlu ve zengin yaşam seviyesine kavuşuyor.
islam ülkelerinin bilimde, çağdaşlıkta geri kalmasının temel nedeni DİN VE İNANCIN, AKIL VE BİLİMİN önüne geçmesidir. ne zamanki din kendi alanına çekilerek toplum yaşamının tüm katmanlarına hakim olmak isteğinden vaz geçecek, işte o zaman İslam ülkeleri BİLİM ve ÇAĞDAŞLIK yarışına katılabilecektir.
Sayın Oraj Poyraz aşağıdaki yazısında büyük bir teknolojik  bilişim devriminden bahsetmiş olduğu aşağıdaki yazısına ben de “Starlink: Yüksek Hızlı İnternet Bağlantısı” başlıklı yazı ile katkıda bulunmak istedim.
Naci Kaptan

Starlink: Yüksek Hızlı İnternet Bağlantısı

27 MAYIS 2019
Dünya yörüngesine yerleştirilen ve Dünya’nın etrafını saran uydular aracılığıyla küresel ölçekte yüksek hızlı internet bağlantısı sağlama projesi Starlink, ABD Federal İletişim Komisyonu’ndan (FCC) gerekli olan bütün izinleri aldı.
Geçtiğimiz aylarda bir duyuru yayınlayan FCC, SpaceX’in 7518 adet internet uydusunun Dünya yörüngesine yerleştirilmesine dair talebine onay verdiğini açıkladı. Ancak FCC’nin SpaceX’e vermiş olduğu izinler 6 yıllık bir süreyi kapsıyor.
Elon Musk, Starlink projesi ile neyi amaçlıyor?
SpaceX firması, Starlink projesiyle dünyanın en ulaşılmaz bölgelerine dahi herhangi bir kablo bağlantısı olmadan 12 bin uydu ile internet erişimi sağlamayı hedefliyor.
Dünyanın büyük bir çoğunluğu internet erişimine sahip olsa bile, internet erişiminin kısıtlı ve çok pahalı olduğu bölgeler bulunuyor. SpaceX’in en üst yöneticisi (CEO) Elon Musk, bahsi geçen yeni sistemde ilk defa denenen yeni bir teknoloji kullandıklarını dile getirdi. Dünya yörüngesindeki bazı uyduların ise çalışmayabileceğini söyledi.
Starlink ne zaman hayata geçecek?
SpaceX, 2019 şubat tarihinde Falcon9 roketiyle fırlattığı Tintin A ve Tintin B isimli test uydularıyla, amaçladığı Starlink’in test aşamasını başlatmıştı. SpaceX’in uygun fiyata ve düşük gecikme değerlerine sahip uzaydan internet projesi Starlink, nihai sona ulaştığında toplamda 12 bin uydu Dünya yörüngesinde dolaşıyor olacak.
Bu uydulardan 4425 tanesi 1100-1300 km. yüksekliğe sahip olacakken geriye kalan 7500 uydu ise daha alçak yüksekliklerde konuşlanmış olacak. FCC’nin SpaceX’e vermiş olduğu izin, 6 yıllık bir süreye sahip olduğu için 12 bin uydunun en geç 2024’e kadar yörüngeye yerleştirmiş olması gerekiyor.
Starlink uydularının sağladığı interneti nasıl kullanacağız?
Starlink’in uyduları ucuz ve hızlı internet sağlayacak. Dünya’nın her yerinden hem hızlı hem de ucuz internet için hayata geçirilmeye çalışılan Starlink projesi ile yalnızca bir uydu anteni yardımı ile internet erişimi sağlayabileceğiz.
Starlink projesinde ilk olarak 60 uydunun yörüngeye yerleştirilmesi planlanıyor. Mayıs ayı içinde fırlatılacak olan Falcon 9 roketi, olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelenmişti. Fırlatma tarihi geldiğinde ise uydu yazılımını güncellemek ve son misyon kontrollerini sağlamak için yeni bir erteleme kararı daha çıkmıştı.
SpaceX internet uydularını nihayet fırlatmayı başardı
Birkaç kez olumsuz hava koşullarından dolayı sürekli ertelenen fırlatma nihayet gerçekleşti. SpaceX Starlink uyduları artık Dünya’nın yörüngesinde tur atmaya başladılar. Falcon 9 uzay aracı, Türkiye saatiyle 05:30’da uzaya fırlatıldı. Uyduları yerleştiren uzay aracı sonrasında Dünya’ya geri dönmeyi başardı. Açıklamaya göre Falcon 9 40’ıncı kez yüzeye inmeyi başarmış bulunuyor.
Starlink internet uyduları gezegen yüzeyinden 550 km yukarıda konumlanacak. Uydular gerekli sinyalleri göndermeye başladı bile. Starlink uyduları gökyüzünde amatör bir gözlemci tarafından görüntülendi. Asıl işi Arkeolog olan fakat hobi olarak astronomiye de ilgi duyan Marco Langbroek yörüngeye fırlatılan 56 Starlink uydusunu görüntüleyip saymayı başardı. Yakaladığı görüntüleri kendi blog sayfasında paylaşarak, kısa süre içerisinde gündeme oturdu.
Cuma gecesi Langbroek, videoyu çekebilmek için SpaceX’in koordinat bilgilerini kullandığını söyledi. Ayrıca gökyüzündeki manzara için “harika bir manzaraydı” ifadelerini kullandı.
Starlink Amatör Çekim
Fırlatılan 56 internet uyduları, amatör Marco Langbroek tarafından fotoğraflandı
Elon Musk bu proje ile 30 milyar dolarlık bir gelir hedefliyor. SpaceX CEO’su Elon Musk, Starlink’ten büyük bir gelir sağlamayı amaçlıyor. Bu projeden elde edeceği kazancı ise, büyük hayali olan Mars projelerini finanse etmek için kullanacak. 2025 yılına kadar tam 40 milyon Starlink abonesine ulaşmayı düşünen Musk, projeden yaklaşık 30 milyar dolarlık bir gelir edeceğini öngörüyor.
Starlink projesi hakkında merak ettiğiniz pek çok şeyi aydınlatan aşağıdaki videoyu izlemeyi unutmayın!

http://savasuyar.com/starlink-yuksek-hizli-internet-baglantisi/

Oraj Poyraz / 02.05.2020

Biraz da şu Starlink Projesi hakkında konuşalım.

Amaç toplamda 12 binden fazla alçak irtifa uydusu ile küresel bir internet servis sağlayıcısı olmak. Her atımda 60 adet uydu paketi atılıyor. Şu ana kadar bir paket, yani 60 adet atılmış. Projenin tamamlanması için 200 den biraz fazla roket ve paket gönderilecek.
Ve bu 60 uydu sanki bir tren katarı gibi her gece birkaç kez üzerimizden geçiyor.
Proje tamamlandığında bütün uydular hiç kesinti yapmadan tepemizden sürekli akacak.
Uyduların en önemli kusuru güneş ışığını yansıtarak parlamaları. Bu sürekli bir ışık kirliliği yaratıyor.
Astronomi ve yıldızsal seyir için zararlı. Sonraki uydularda dış kaplamaların siyah olmasına özen gösterilecek.
Bu uydular 5G telefonlara yakın bir frekans aralığı kullanacak. Bu nedenle 5G için yapılan suçlamalar bu uydular için de geçerli. Bu uydulara olağan GSM telefonları ile ulaşmak imkansız. Yine de parabolik antenler gerekiyor. Ancak, bu antenler büyük değiller. Rahatça balkona, çatıya konabilecek antenler.
Bizim için iki yararı var.
İlk olarak bizim hükumetiz gibi, Çin gibi, İran gibi devletlerin totaliter, faşizan, dayatmacı yaklaşımlarına karşı bir açık kapı geliyor önümüze. Bu günlerde VPN nedir, proxy nedir bilmeyen kalmadı. İşte bu da internete siyasi fişlenme, takip edilme, yaptırıma uğrama korkularını yaşamadan ulaşmanın yeni bir yolu olacak.
İkinci olarak dünyanın asla internet erişimi olmayan, ve olamayacak yerlerinde internete ulaşmanın tek yolu bu olacak.
Sonsuz genişlikteki denizlerde, çöllerde, kırsal alanlarda, dağlarda halen internet erişimi yok. Ya da geniş bant internet erişimi yok diyelim. Çok pahallı başka internet çözümleri varsa da küresel ölçekte yaygın ve ucuz değil.
İki yararının dışında bir zararı ise bizi tıpkı Facebook, Google, Twitter, İnstagram gibi hatta daha da vahim bir tek yönlü bağımlığa mahkum etmesi. Bu proje bittiğinde şirket küresel ölçekte para toplayacak, küresel ölçekte zengin olacak.
Ve bu proje elbette ve kesinlikle batılı gizli servislerin, özellikle de MOSSAD’ın kontrolünde olacak. İnsanların küresel ölçekte fişlenmesi yeni bir boyut kazanmış olacak. Küresel oligarklardan saklanmak imkansız olacak.  Bu ULUSAL/YEREL FAŞİSTLER, TOTALİTERLER, DAYATMACILAR, ZORBALARDAN saklanmanın bedeli olacak.
Bakın bugünlerde cep telefonundan internete ne kadar alıştık. Küresel şirketler bizi fişlemek için bizi bağımlı kılıyorlar.
İşte Starlink Projesi de böyle. Her yerde internet.  Sansürsüz internet. Özgür internet. Ama fişlemeli, takipli internet.
0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc
This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, BİLİŞİM - İNTERNET -. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *