Türkiye kimyasal tarım ilacı
satışında Avrupa dördüncüsü
Zararlı organizmalara karşı kullanılan pestisitler (kimyasal tarım ilaçları) oldukça yaygın bir zirai ilaç. Farklı türleri bulunan bazı pestisitler Dünya Sağlık Örgütü tarafından insanlar için oldukça tehlikeli olarak görülüyor. Pestisitlerin yaygın kullanımı dünyanın birçok yerinde ölümle sonuçlanırken özellikle çocuklar üzerinde ciddi etkileri olabileceği uyarısı yapılıyor. Peki bu ilaçları en çok hangi ülkelerde satılıyor?
Avrupa Birliği’nin resmi istatistik kurumu Eurostat verilerine göre Türkiye, İspanya, Fransa ve İtalya’nın ardından yaklaşık 50 milyon kilo ile en çok pestisit satılan ülkelerin başında geliyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2002 verilerine göre pestisit kullanımı 186 bin ölüme, 4 milyon 420 bin kişinin de sakat kalmasına neden oldu.
Zararlı organizmaların etkisini en aza indirmek için kullanılan ve bünyesinde bir çok farklı bakteri ya da ajan bulunduran pestisitlerin tüm türleri aynı derecede tehlikeli bulunmuyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yüzlerce pestisit zirai ilaç türü bulunuyor ancak bunlardan yaklaşık yüzü aşkın türü insan sağlığı için orta ya da yüksek derecede tehlikeli kimyasallar içeriyor.
Kimi uzmanlara göre pestisitler uzun süre maruz kalanlarda kansere yol açıyor. Bazı bilimsel çalışmalar uzun süre zararlı ilaçlara maruz kalanlarda ayrıca bir takım nörolojik rahatsızlıkları tespit etmiş durumda.
2016 verilerine göre Türkiye’de mantar ilacı, böcek öldürücü, çiçeklere zarar verici ve diğer ilaç kategorilerinde 49 milyon kiloyu aşkın ilaç satıldı. En fazla ilaç satılan ülkeler ise AB’de tarım ürünlerinin yaklaşık yarısını karşılayan İspanya, Fransa ve İtalya oldu.
Türkiye, tehlikeli kimyasalların ticaretini düzenleyen Rotterdam Sözleşmesi’ni 1998 yılında imzalamış, 2010 yılında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla da yürürlüğe sokmuştu.
Sözleşme, insanları ve çevreyi pestisit zehirlenmesi ve diğer tehlikeli kimyasalların ticaretindeki potansiyel zararlardan korumayı amaçlıyor.