ABD oyunları devam ediyor!!!

SORUNLARIMIZA ULUSAL ÇÖZÜMLER ÜRETELİM (34) !!!

“Milli benliğini yitirmiş uluslar, başka milletlerin avıdır.” 
Mustafa Kemal ATATÜRK

 

ABD oyunları devam ediyor!!!

Değerli arkadaşlar,

Daha önceki SORUNLARIMIZA ULUSAL ÇÖZÜMLER ÜRETELİM başlıklı yazılarımda birçok sorunumuzu dile getirmiştim. Şimdi bu olayları ve sorunları oluşturan etmenleri düşünelim;

· Neden ve niçin ve de hangi amaçla bu sorunlar karşımıza çıkıyor?

· Bu sorunlara verilen tepkiler ve üretilen çözümler uygun mu?

· Bu ortamda, bu çözümlerin dışında daha neler yapılabilir?

· Daha uygun ve daha akılcı çözümler için kimlerle iş birliği yapılabilir? diye sormuştum.

Ne yazık ki bırakın sorunlarımıza ulusal çözümler üretmeyi, sadece sonuçlarla ilgilenip sorunların esas nedenleri de araştırılmamaktadır.

Değerli arkadaşlar,

Özellikle de AB-D emperyalizminin, BOP projesi adıyla anılan kirli amaçları nedeniyle, Suriye de iç savaş yaklaşık 7 yıldır devam ediyor. Bu savaş ve IŞİD belası yüzünden, hem sınırımız büyük bir tehdit altında hem de ülkemize gelen Suriyeliler yüzünden, halkımızın işsizlik sorunu arttı ve güncel yaşantısı huzursuz hale geldi. Korkarım giderek artan bu göçler yüzünden, sağlık sorunlarımız da artacak.

AB ise göçmen krizine karşı ülkemizi, bir tampon ülke olarak kullanmak istiyor. Para ve vize vaadi ile bizi kandırmaya çalışan AB yönetimi, kirli amacına ulaşmak üzere. Ayrıca NATO gemileri yanında, Alman gemileri de Egede mülteci avına çıktı. Yunanistana ve dolayısıyla AB’ye sığınmacı geçişlerini engellemek icin çalışıyorlar.

Ayrıca bu süreçte sınır kentlerimiz olan Gaziantep ve Kilise, Suriyeden atılan havan topları ve bombalar yüzünden Suriyeye girmek zorunda kaldık. Üstelik hemen sınırımız altında PYD-YPG işgali ile bir Kürt bölgesi kuruldu. AB-D emperyalizminin destek verdiği bu kuruluş ülkemizin birlik ve berberliği ile ulusal geleceği için de büyük risk teşkil etmektedir. IŞİD belası yüzünden sınırlarımız delindi, şehirlerimizde terör de giderek arttı. Artan terör kaygısı nedeniyle Turizm de çökmeye başladı. Sonuç olarak AB-D emperyalizminin BOP rüyası gerçekleşti ve Fırat Kalkanı projesi ile ordumuzu Suriye’ye göndermek zorunda kaldık.

Şimdi de Afrin harekatı başladı. Zeytindalı adıyla başlattığımız ve 62 gününü doldurduğumuz bu harekatta en az kayıp vermemizi diliyorum. Keşke bu askeri harekatı, ABD’nin 4000 TIR dolusu silahı, PYD-YKP ye vermeden önce yapabilseydik.

Özellikle de 15 Temmuz da yaşadığımız vahşi ve adi darbe teşebbüsü sonucu medyamızın, yargımızın, eğitim kurumlarımızın, güvenlik güçleri ve ordumuzun büyük bir güç ve potansiyel kaybı yaşadığı bu dönemde, çok dikkatli olmak zorundayız. Çünkü değerli ordumuz kara, hava ve deniz kuvvetlerinde büyük bir güç kaybı yaşarken, güney doğuda PKK ve Suriye’de IŞİD belalarına karşı yoğun bir uğraş vermektedir. Yunanistan da güzel ülkemizin bu zor durumunu fırsat bildi ve Ege’de işgal ettiği ada sayısı 18 oldu.

Dünyamız büyük bir siyasi ve ekonomik sarsıntı geçirirken, güzel ülkemizin de hem içte hem de dışta birçok önemli sorunu var. Halkımız tüm sorunlarımız için ulusal çıkarlarımıza uygun çözümler bekliyor. Örneğin;

ATATÜRK’TEN ORTADOĞU DERSİ. “Aynı emperyalist devletler aynı derecede şiddetle Türk’ün de, Arap’ın da, Irak’ın da, Anadolu’nun da, Suriye’nin de düşmanlarıdır. Şu halde Anadolu’nun, Irak’ın, Suriye’nin hayatı ve menfeaatleri pek sıkı bir tarzda birleşmiş bulunuyor. Demek oluyor ki, Türklerle; Iraklılar ve Suriyeliler arasında sıkı bir dostluk ve uyum siyaseti gerekir.” (Hakimiyet-i Milliye, 26.7.1920).

ULUSA SESLENDİ, HERTELE DOKUNDU! Başkanlığının birinci yılında ilk kez “ulusa sesleniş” konuşması yapan Donald Trump, ekonomik adımlardan iç politikaya, dış politikadan DAEŞle mücadeleye kadar birçok konuya değindi. Trump, “Henüz işimiz bitmedi” diyerek Guantanamoyu açık tutacaklarını bildirdi (1.2.2018-Milliyet).

TIME ‘YALNIZLIĞIN RESMİNİ’ ÇİZDİ !… Dünyanın önde gelen haber dergilerinden “Time”, son sayısında, ABD’nin giderek yalnızlaşmasını yazdı. Dergideki makalede, ülkenin Trump yönetiminde ciddi prestij kaybına uğradığı ve giderek yalnızlaşmaya başladığını öne sürüldü (27.1.2018-Milliyet).

ABD KANDİL’İ ÇİZDİ, YENİ PKK KURULUYOR. Amerika’nın “YPG’yi, PKK’ya karşı savaştırabiliriz” açıklamasının şifresi çözüldü. ABD’nin Kandil’deki PKK liderlerini çizdiği yorumları yapılıyor! (17.2.2018-Sözcü).

ABD 20 ÜS KURDU. RIA ajansına konuşan Rusya Güvenlik Komitesi Sekreteri Aleksandr Venediktov “ABD, Suriyede kürtlerin kontrolü altında bulunan bölgede 20 kadar üs kurarak, Türkiye’yi Afrin için provoke ediyor” dedi. (2.3.2018-Cumhuriyet).

SAVAŞ BİTSE DE GİTMEYİZ. Afrin operasyonuyla Suriye’de güvenli alan oluşturmaya çalışan Türkiye’nin amacı, 3,5 milyon Suriyeli mülteciyi geri göndermek. Ancak, Türkiyede yaşayan Suriyelilerin çoğu, artık dönmeyi aklına bile getirmiyor (1.2.2018-Milliyet).

SURİYELİLER 7 YILDA 6.589 ŞİRKET KURDU. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) hazırladığı Suriyeli Şirketler Bültenine göre Ocak-Aralık 2017 itibarıyla Suriye ortak sermayeli kurulan şirket sayısının en yüksek olduğu illerin başında İstanbul, Mersin ve Hatay geldi (28.1.2018-Sözcü).

YURTTAŞ BATTI, BANKALAR EMLAK KRALI OLDU. İcradan satılık gayrimenkul sayısı 15.000’i aşacak. Batık krediler 74 milyar TLye dayandı. Finans kuruluşları icra yoluyla elde ettiği gayrimenkullerle emlak zengini oldu. 19 bankada 13.000’e yakın gayrimenkul var (29.1.2018-Cumhuriyet). Bu saptama bana 2008 de ABD de yaşanan Mortgage kredi krizini anımsattı.

HUKUK DEVLETİ YOKSA GÜÇLÜ EKONOMİ OLMAZ. TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik: Gerçek bir refahtan bahsetmek ancak yargıya güven, hukuka saygı duyulan, demokrasisi güçlü bir ülkede mümkündür dedi (5.2.2018-Cumhuriyet).

ÜRETİMDE BÜYÜK DÜŞÜŞ: 28 yılda ekim alanlarının %65 i yok oldu. 1990 da 20 milyon dekar olan bakliyat ekim alanı 7 milyon dekara geriledi (30.1.2018-Cumhuriyet).

BİR YILIN AÇIĞI 52 YILA BEDEL. Erdoğdu “Türkiye’nin 1951-2002 arasında 43,7 milyar $ cari açık verdiğini, 2017 cari açığının ise 47,1 milyar $ olduğunu” söyledi (21.2.2018-Sözcü).

CARİ AÇIKTA DEV ARTIŞ SICAK PARAYLA KAPATILDI. Cari işlemler açığı Aralıkta 7,7 milyar $ a yükseldi ve 2017 de cari açık 47,1 milyar $ oldu. Ekonomistler 2018 de durumun daha kötüye gideceği görüşünde (15.2.2018-Cumhuriyet).

TÜRKİYENİN DIŞ BORCU 438 MİLYAR $’a ULAŞTI: Döviz borcu alarm veriyor. “Özel sektörün 308 milyar $’a ulaşan borçları 1997 deki Aysa krizi ile örtüşüyor” diyen CHP’li Toprak, şirket ve banka depremlerinin öncü şoklarının her an yaşanabileceğini öne sürdü (6.3.2018-Sözcü).

İSTANBUL DOLUP TAŞIYOR, DOĞU KARADENİZ BOŞALIYOR. Türkiye yılda 1 milyonluk nüfus artış trendini sürdürüyor. İstanbul hız kesmeden büyümesine devam ederken, Güneydoğu Bölgesi illerinde de nüfus artıyor. Doğu Karadeniz illerindeki azalış ise dikkat çekici (2.2.2018-Milliyet).

TÜRKİYEDE 1 MİLYON ÇOCUK TARİKATLARIN ELİNDE. Prof. Balcı 2017 de “Eğitimdeki tarikatların etkisini” araştırdı. 1 yıl süren araştırmanın sonucu ise vahim: 1 milyon öğrenci tarikatların elinde. Sadece İstanbul’da 445 tarikat ve kolu faaliyet gösteriyor. Aileler, yoksulluk ve sahipsizlikten çocuğunu tarikatlara teslim etmiş (25.2.2018-Sözcü).

YILDA 450-500 HAMİLE ÇOCUK HASTANEYE GELİYOR. Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki skandal büyüyor. Türkiye’nin gündemine oturan 115 hamile çocuk ile ilgili kayıtların polise bildirilmediğini ortaya çıkaran hastane personeli İ.N. den şimdi de bu korkunç açılama geldi (20.1.2018-Sözcü).

Umarım sizler de, yukarıdaki kaygı ve uyarılarıma ekleyecek, geliştirecek ve de ulusal çıkarlarımız doğrultusunda çözecek, yeni öneriler üretebilirsiniz. Emeklerinizin boşa gitmeyeceğine eminim. Çünkü kazanan güzel ülkemiz, ulusal birlikteliğimiz ve saygıdeğer halkımız olacaktır.

Değerli arkadaşlar,

Demokratik ve çağdaş yaşama kavuşmak kolay değildir. Hele de laik bir demokraside barış içinde yaşamak herkese nasip olmuyor. 56 tane İslam ülkesi içinde tek Laik ve demokratik ülke olarak, tüm dünyaya örnek olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isterim. Yüce önderimiz ve kurucu liderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ümüze ne kadar şükran borçluyuz.

Sevgi ve saygılarımla (23.3.2018).
Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR

This entry was posted in AKIL FİKİR YAZILARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *