ABD’nin gizli bir anlaşma çerçevesinde Suriye’deki YPG mensuplarına ‘taşınabilir hava savunma füzeleri’ (MANPAD) tedarik ettiği öne sürüldü.

Sputnik
16.01.2018
https://sptnkne.ws/g3MH

ABD’nin gizli bir anlaşma çerçevesinde Suriye’deki YPG mensuplarına
‘taşınabilir hava savunma füzeleri’ (MANPAD) tedarik ettiği öne sürüldü.

Al Masdar News’un Suriyeli muhalif kaynaklara dayandırdığı haberinde, Washington ile YPG arasında yapılan bir gizli anlaşma çerçevesinde geçen hafta Kürt milislere karadan havaya fırlatılabilen MANPAD füzeleri gönderdi.

MANPAD’lar Suriye’nin kuzeybatısındaki Afrin yakınında faaliyet yürüten Kürtlere ulaştırıldı.

Gizli anlaşmanın IŞİD karşıtı koalisyoa danışmadan gizli şekilde yapıldığı vurgulanan haberde, Kürtlerin bu silahları Türkiye destekli grupların Afrin’de düzenleyeceği olası operasyonlara karşı hava savunması sağlamak amacıyla kullanacağının şüphe götürmediği yorumu yapıldı.Daha önce Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) eski sözcüsü Telal Silo, ABD’nin Suriyeli muhaliflere uyguladığı silah kısıtlamalarını azaltmasını ve kendilerine MANPAD verilmesini istemişti.

Silo “Şu anda bizi hedef alan hava saldırıları yok ancak ileride olabilir. Ve bu nedenle onlardan bunu istiyoruz ” demişti.

Sputnik
17.01.2018
https://sptnkne.ws/g4hP

Rus askeri uzman Sivkov, ABD’nin YPG’ye ‘taşınabilir hava savunma füzeleri’
(MANPAD) tedarik etmesinin Suriye, Rusya ve Türkiye orduları için tehdit olduğunu belirtti.

Rusya Füze ve Topçu Akademisi’nden Konstantin Sivkov, Sputnik’e açıklamasında, “ABD, her ne pahasına olursa olsun Suriye’de kalmak istiyor. Siyasi ve coğrafi olarak tek dayanak noktaları, işbirliği yaptıkları ve özerklik iddiası olan Kürt birlikler. ABD, yavaş yavaş onları, Iraklı Kürtler ile birleşerek bağımsız devlet kurmaları yönünde itiyor. Senaryo, görünüşe bakılırsa bu” ifadelerini kullandı.

ABD’nin YPG’ye sağladığı hava savunma füzeleri
Türkiye için nasıl bir tehlike taşıyor?

MANPAD SEVKİYATININ NEDENİ

Bu bağlamda ABD’nin, Suriye ve Türk ordularıyla çatışmanın çıkması durumunda Kürt güçlerinin en azından helikopter ve alçaktan uçan uçaklara karşı hava savunmaya sahip olmasını sağlamak istediğini dile getiren uzman, “Bu nedenle YPG’ye bu sistemler tedarik ediliyor. MANPAD sevkiyatı, sadece Suriye ordusuna değil, Ruslara ve ABD’nin müttefikleri olan Türklere indirilen darbe” dedi.

Stinger MANPADS ÖZELLİKLERİ
https://tr.wikipedia.org/wiki/Stinger

FIM-92 Stinger alçak irtifadaki düşman uçak ve helikopterlerine karşı kullanılan, bir kişi tarafından taşınabilen, omuzdan ateşlenen, hedeften yayılan kızılötesi ve morötesi ışınlarla yönelen, pasif güdümlü ateşle-unut tipi hava savunma füze sistemidir. Tek personel tarafından MANPADS (Omuzdan atılarak) kullanılması, yüksek isabet ve tahrip özelliği gibi sebeplerle kara birliklerinin hava savunmasında önemli bir yere sahiptir. Atılgan, Avenger ve Zıpkın örneklerinde olduğu gibi kaideye monte batarya sistemleri oluşturulabilir. Ayrıca helikopter ve her çeşit kara aracına monte edilebilir.

Şu an itibarıyla ABD dışında 29 ülkenin hizmetindedir. 1981 yılında üretimine başlanmıştır. Üreticileri, General Dynamics/Raytheon Corporation. ve lisanslı olarak da Alman EADS’tır.

Füze 1,52 metre boyunda 70 mm çapında 10,1 kg ağırlığındadır, (kanister başlık dahil) 15,2 kg ağırlığındadır. Menzili 1-4,8 kilometredir.

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, Bölücü KÜRTÇÜLÜK, ORTADOĞU ÜLKELERİ, PKK TERÖRÜ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *